Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Test av barnebrød: Styr unna om du vil gi barna fullkorn og fiber

Produsentene gjør barna en bjørnetjeneste. Tror ikke barna liker grovt brød.

HALVGROVT : De har barnevennlig innpakning og mange er populære blant barna, men vil du gi barna fullkorn og fiber, kjøp andre typer brød. Foto: ERIK HELGENESET
HALVGROVT : De har barnevennlig innpakning og mange er populære blant barna, men vil du gi barna fullkorn og fiber, kjøp andre typer brød. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Brød er og blir en viktig del av det norske kostholdet, og nettopp derfor er det lurt å velge sunne og grove brød.

En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber.

Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker.

Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.

Vet du hvor mye fiber du bør spise i løpet av en dag? Det får du vite her.

Gi barna grovere brød Av en eller annen grunn, er det mange som tror at barn ikke liker grovt brød. Dette er feil!

Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød.

Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent og innhold av fiber.

Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter.

 Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.

Sjekk hvilke grovbrød som kom best ut på årets store grovbrødtest.

Altfor lite fiber og fullkorn I denne testen har vi tatt for oss brød som er markedsført mot barn og barnefamilier.

Allerede ved å ta en titt på brødenes innhold av fiber og grovhetsprosent, ser vi at typiske "barnebrød" inneholder mye mindre fiber og fullkorn enn de ideelt sett burde.

Vårt råd til familier som ikke har spesielt kresne barn, er derfor å styre unna barnebrødene, og heller velge grovere typer brød til familien.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på brødenes innhold av fiber, sukker, umettet fett og salt. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent.

Ettersom fiber og grovhetsprosent er såpass viktig, har vi latt dette telle dobbelt opp. Høyt innhold av salt og sukker har trukket ned, mens grovhetsprosent og høyt innhold av fiber og umettet fett har trukket opp.

Ingen får toppscore I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3-5 fordi ingen av disse brødene er grove nok til å fortjene et terningkast 6, og ingen er så fattige på fiber at de fortjener dårligere enn terningkast 3. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

 Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Goman Sjiraffbrød En av testens vinnere. Grei grovhetsprosent og ok fiberinnhold. Karakter: Produsent: Goman Bakeriet AS Mesterbakeren Grovt&Godt Junior En av testens vinnere. Grei grovhetsprosent og ok fiberinnhold. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Goman Bakeriet Løvebrøl En av testens vinnere. Ok fiberinnhold og bra med umettet fett. Karakter: Produsent: Goman Bakeriet AS Goman Superbrød Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber. Karakter: Produsent: Goman Bakeriet AS Mesterbakeren Pøbelbrød Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Bakehuset Julius favorittbrød Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber. Karakter: Produsent: Bakers AS Norgesbakeriet Josefines Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber. Karakter: Produsent: Norgesbakeriene Holding AS Din Baker Skibrødet Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber. Karakter: Produsent: Din Baker AS Les mer på Bramat.no:
Tren med babyen som vekt
Brokkoli mot eggstokkreft
Protein og karbohydratrik frokost mot vektøkning

TESTENS BESTE: Gomans Sjiraffbrød og Løvebrøl samt Grovt & Godt Junior fra Mesterbakeren gjør det best i vår test. Men produsentene kunne godt våget å lansere barnebrød med mer fiber. Foto: ERIK HELGENESET.
TESTENS BESTE: Gomans Sjiraffbrød og Løvebrøl samt Grovt & Godt Junior fra Mesterbakeren gjør det best i vår test. Men produsentene kunne godt våget å lansere barnebrød med mer fiber. Foto: ERIK HELGENESET. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!