Test av de nye nøtteblandingene

Det enkle er ofte det beste, men det må litt mer til enn å samle noen nøtter i en pose for å vinne over vårt smakspanel.

NYE NØTTER: Det var bare én av nøtteblandingene som fikk ben å gå på: Naturmix fra Den lille Nøttefabrikken. Foto: ELISABETH DALSEG
NYE NØTTER: Det var bare én av nøtteblandingene som fikk ben å gå på: Naturmix fra Den lille Nøttefabrikken. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Dinside Nøtteblandinger er et slikt produkt som ligger og vaker mellom sunn og snacks.

Vi har smakt oss gjennom de nye nøtteblandingene fra Maarud, Sørlandschips og Den lille nøttefabrikken, og er ikke i tvil om hvilken vi synes var best: Nøttemix fra Den lille nøttefabrikken.

Ikke blandingene med sjokolade, salt eller ekstra snacks. Kun peanøtter, paranøtter og cashewnøtter.

Det er så lite som skal til for å gjøre nøtter mer spennende, du må ikke engang tilsette salt! Den lille nøttefabrikken har ristet nøttene, for å framheve smaken, noe som gjør denne blandingen til en klar favoritt blant de nye nøtteblandingene.

Fra arkivet: Slik vurderer ernæringsfysiologene nøtteblandingene

Sunt eller godt? Nøtteblandinger presenteres gjerne som et sunt alternativ til chips.

BEST I TEST : - Jeg kunne vært villig til å ofre potetgull for denne her, om ikke hver gang, så innimellom.    Foto: ELISABETH DALSEG
BEST I TEST : - Jeg kunne vært villig til å ofre potetgull for denne her, om ikke hver gang, så innimellom. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Sunt og godt må ikke være noen motsetning, men det er verdt å ta med seg at dette er energibomber, det er ikke nødvendigvis slankemat.

De rene nøtteblandingene inneholder mest fett, samtidig som de har de mest betryggende ingredienslistene. De inneholder også mest mettet fett per 100 gram.

Når det er sagt, er fettet i nøttene i hovedsak enumettet eller flerumettet.

Full forvirring: Kjøttkakene som inneholder mer enn 65 ulike ingredienser

Slik testet vi: Tre fra Dinside og Dagbladets matredaksjoner har smakt seg gjennom de nye nøtteblandingene.

Vi har vurdert de ulike komponentene i pakken, hvordan blandingen møter forventningene fra pakken, konsistens og ikke minst hvordan det smakte.

Siden nøtteblandingene er såpass forskjellige har vi også kommentert om det er en blanding vi ville brukt som turmat, påfyll når man er "litt sulten" før middag, eller som erstatning for mer usunn snacks, men dette har ikke påvirket resultatet.

Se også hva vi synes om de nye sjokoladene

Maarud: Nøtt & sprøtt - paprika chili Nøtt & sprøtt er noe så sjeldent som en ny kategori snacks: En blanding av sunn snacks (nøtter) med halvsann snacks (chilinøtter) og usunn snacks (en slags potetskruer som er laget av fryktelig mange forskjellige typer stivelse).

All snacksen har cirka samme farge, paprikaoransje, og smaken blir også ganske ensartet. Og overraskende søt. Med en rar bismak.

SKUFFENDE: Nøtt & sprøtt fra Maarud har en emmen ettersmak, og skuffende tamme chilinøtter. Foto: ELISABETH DALSEG
SKUFFENDE: Nøtt & sprøtt fra Maarud har en emmen ettersmak, og skuffende tamme chilinøtter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Smaker det såpe? Parfymert? Dette er bare rart.

Snacksbitene knaser, men oppleves likevel som seige. Chilinøttene smaker ikke spesielt mye, men vi kjenner stinget av chili etter hvert.

- Peanøttene er best i pakken, men det er de peanøttene som smaker minst godt om vi ser på de ulike blandingene.

All honnør til Maarud for at de tenker nytt. Dessverre bommet de på smak.

Maarud: Nøtt & Sprøtt - original salt Denne nøtte- og snacksblandingen er lik den andre med paprika og chili, bare med salt. Det ser vi på pakken, men når vi ser på snacksen, får samtlige en følelse av at vi skal spise noe med karri-smak, av den typen vi har på fiskeboller.

Heldigvis smakte det ikke som Go-Tans asiatiske gourmetchips med yellow curry, men det er fortsatt ikke saltsmaken som slår oss. Det smaker mer en blanding av oste- og løkpulver.

- Jeg skjønner ikke helt hva de skal med denne blandingen. Alt ville vært bedre hver for seg.

Når det er sagt, snacksen er kjedelig, chilinøttene smaker lite og peanøttene forsvinner litt.

Maarud lykkes litt mer med denne blandingen av nøtter og snacks enn den forrige, men det er fortsatt bare greit, ikke godt.

Sørlandschips / Berit Nordstrand: Nøttemiks naturell - nøtter og gresskarkjerner Lege, 6-barnsmor og livsnyter Berit Nordstrand har laget to nøtteblandinger i samarbeid med Sørlandschips, med tagline: Smarte nytelser.

TAMT: Det smaker ikke spesielt mye, men det er helt greit.  Foto: ELISABETH DALSEG
TAMT: Det smaker ikke spesielt mye, men det er helt greit. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det er en sannhet med modifikasjoner. Nytelse er kanskje det siste vi tenker på når vi spiser blandingen.

Nøttemiks naturell er for så vidt det den sier: ulike nøtter samt gresskarkjerner blandet i en pose. Vi savner noe mer. For hvorfor skal vi kjøpe Berit Nordstrands nøtter, når man like godt kan blande nøtter (og frø) selv?

- Dette smaker sunt, noe man føler seg sunn når man spiser. Men det er ikke spesielt spennende.

- Jeg hadde heller tatt et eple.

Nøtteblandingen havner i drivstoff-kategorien, men er ikke noe vi ville kost oss med.

Noe søtt, noe salt - eller litt varmebehandling, for å framheve smaken, hadde gjort seg her.

Smakstest av årets nye ferdigmiddager og frossenpizza

Sørlandschips / Berit Nordstrand: Nøttemiks spesial - med mørk sjokolade Nøttemiks med sjokolade gir noe av det vi savnet med den naturell-versjonen av Berit Nordstrands nøttemiks. Når vi åpner posen dufter det godt av sjokolade og peanøtter.

Den som forventer seg en snickersopplevelse, vil nok bli skuffet.

KJEDELIG: Berit Nordstrand har tatt nøtter og frø i en pose, men kunne godt piffet dem litt opp. Foto: ELISABETH DALSEG
KJEDELIG: Berit Nordstrand har tatt nøtter og frø i en pose, men kunne godt piffet dem litt opp. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Det ser jo ikke ut som sjokolade, det ser ut som muselort!

Smaken er heller ikke den gode, runde som forbindes med søtsaker, det er tørt og ganske bittert.

Nøttene smaker heller ikke spesielt mye, de er fortsatt ikke saltet eller ristet - men i kombinasjon med sjokoladen gir det likevel noe ekstra.

80-tallsklassikerne er tilbake: Se hva vi synes om Mio, PP og kamferdrops - 30 år etter

Den lille nøttefabrikken: Naturmix - cashew, pecan & mandler
Nøtteposen fra den lille nøttefabrikken inneholder akkurat det det står på pakken: cashewnøtter, pecannøtter og mandler.

Nøttene er naturlige og usaltete, som kan være uvant, men tørristingen har gitt resultater.

- Det smaker overraskende mye!

Dette er også en allsidig pose, og testerne kunne tenke seg å spise på tur, som snacks mot slutten av arbeidsdagen, til matretter - og noen til og med som snacks:

- Jeg kunne vært villig til å ofre potetgull for denne her, om ikke hver gang, så innimellom.

SJOKONØTT: Dufter godt av peanøtter og sjokolade, men smaker fortsatt mer "sunt" enn spennende. Foto: ELISABETH DALSEG
SJOKONØTT: Dufter godt av peanøtter og sjokolade, men smaker fortsatt mer "sunt" enn spennende. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.