Test av frokostblandinger for barn: Kunne vært solgt som desserter

De fleste får terningkast 3 eller dårligere.

SUKKERBOMBER: Flere av disse er så søte at de kunne vært klassifisert som godteri eller desserter. Foto: ERIK HELGENESET
SUKKERBOMBER: Flere av disse er så søte at de kunne vært klassifisert som godteri eller desserter. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Bramat har tidligere testet både frokostblandinger og müsli, men denne gangen sammenlikner vi næringsinnholdet i frokostblandinger markedsført mot barn.

Som med de andre frokostblandingene, er det store forskjeller mellom vinnerne og taperne, særlig når det kommer til innhold av fiber og sukker.

Men ser vi frokostblandinger markedsført mot barn under ett, inneholder de fleste mer sukker og mindre fiber enn andre frokostblandinger.

Få sunne alternativer til barn Da vi testet frokostblandinger generelt, ga vi mange terningkast 5 eller 6.

I denne testen er det kun 2 av totalt 9 frokostblandinger som får mer enn terningkast 3.

Det er egentlig ikke så overraskende ettersom veldig mange av disse frokostblandingene er av typen "honeycorn" eller "sjokoladekuler".

Spørsmålet er bare; hvorfor er ikke produsentene mer opptatt av å lage sunnere frokostblandinger markedsført mot barn?

Selvfølgelig kan barna spise de samme frokostblandingene som oss voksne, noe mange heldigvis gjør. Men, når det først lages frokostblandinger som retter seg mot barn, hvorfor må så mange av disse være så proppfulle av sukker og fattige på fiber?

Les også: Kjør på med fiber!

Barn trenger også fiber
Mange av oss spiser altfor lite fiber. Det gjelder også barn. Frokostblandinger er en fin måte å få i seg fiber på, vel og merke hvis du velger en type som inneholder bra med fiber og lite sukker.

En fiberrik frokost er en fin start på dagen fordi det metter godt, er bra for fordøyelsen og gir et stabilt blodsukker resten av dagen. Dette er viktig for både barn og voksne.

Alt bedre enn ingenting
Har du et småspist barn som ikke vil ha noe annet enn frokostblanding med mye sukker og lite fiber, så bør du selvfølgelig prøve å endre disse vanene.

Men, husk at det er bedre å gi barnet ditt en frokostblanding som ikke nødvendigvis er blant de sunneste, enn å sende det på skole eller i barnehage uten å ha spist frokost i det hele tatt.

Hvorfor ikke la barna få yoghurt i stedet?

Slik testet vi I denne testen har vi sett på hvor mye protein, sukker, mettet fett, fiber og salt frokostblandingene inneholder.

Mye sukker, salt og mettet fett har trukket ned, mens mye protein og fiber har trukket opp. Vi har latt fiber og sukker telle dobbelt, ettersom de fleste får i seg for mye sukker og for lite fiber.

Smak er ikke en faktor i testen, men her kan du stemme på den du syns smaker best.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Jippi Frokosttall
Greit med sukker, bra med fiber.
Karakter:
Produsent: Unil AS


Quaker Mini fras
Mindre sukker enn alle de andre, bra med fiber, men mer salt enn de fleste andre.
Karakter:
Produsent: Jensen & Co


Kelloggs Frozen
Mye sukker, ok med fiber.
Karakter:
Produsent: Kelloggs Company


Weetabix Weetos choco
Mye sukker, ikke spesielt mye fiber.
Karakter:
Produsent: Weetabix Ltd


Nestlé Nesquick
Mye sukker, ok med fiber.
Karakter:
Produsent: Nestlé AS


Kelloggs Coco pops crunchers
Mye sukker, ikke spesielt mye fiber.
Karakter:
Produsent: Kelloggs Company


Kelloggs Rice krispies
Ok med sukker, men minimalt med fiber og mer salt enn mange av de andre.
Karakter:
Produsent: Kelloggs Company


Nestlé Lion
Veldig mye sukker, ikke spesielt mye fiber.
Karakter:
Produsent: Nestlé AS


Kelloggs Honni-korn smacks
Fryktelig mye sukker. Dette er dessert, ikke en frokost.
Karakter:
Produsent: Kelloggs Company

Les mer på Bramat.no:

Handlelisten kan gjøre deg sunnere

Trene ute i kulden?

Ost, sunnere enn du tror!

SELVGJORT : Lager du frokostblandingen selv, har du bedre kontroll på hva barna får i seg. Få oppskrift på Fru Timians hjemmelagete frokostblanding her Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX
SELVGJORT : Lager du frokostblandingen selv, har du bedre kontroll på hva barna får i seg. Få oppskrift på Fru Timians hjemmelagete frokostblanding her Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX Vis mer