Test av kjøttboller: Helt ned i 58 prosent kjøtt

Én får terningkast fem, ingen får full pott.

LITE PROTEIN: Jo mer kjøtt det er i kjøttbollene, jo mer proteinrike er de. Dessverre har noen helt ned i 58 prosent kjøtt. Kyllingbollene til Coop kommer best ut. Velg kjøttboller med lite salt hvis du har små barn. Foto: ERIK HELGENESET
LITE PROTEIN: Jo mer kjøtt det er i kjøttbollene, jo mer proteinrike er de. Dessverre har noen helt ned i 58 prosent kjøtt. Kyllingbollene til Coop kommer best ut. Velg kjøttboller med lite salt hvis du har små barn. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Når du kjøper kjøttboller forventer du at de inneholder en viss mengde kjøtt, ikke sant?

Faktum er at det er store variasjoner på hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene. I denne testen varierer kjøttinnholdet mellom 58 % til 80 %.

Kjøper du kjøttbollene med kun 58 % kjøtt, utgjør resten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse. Dette går utover næringsinnholdet.

Påvirker næringsinnholdet Kjøtt er naturlig fri for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse som bl.a. fungerer som bindemiddel.

Desto mer kjøtt det er i kjøttbollene desto mindre tilsatt karbohydrater er det.

Karbohydratene du finner i denne type mat er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men ren stivelse dog noen tilsetter hvetefiber (men siden fiber ikke deklareres vet vi ikke hvor mye dette er).

Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt. Spis heller kjøttbollene med fiberrikt tilbehør som fullkornpasta og salat.

Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett) med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde kjøtt.

Når kjøttbollene består av rødt kjøtt, f.eks. storfe, vil dette øke jerninnholdet i produktet. Derimot, består kjøttbollene av fjærkre, som kylling og kalkun, er jerninnholdet lavt.

Og desto mer utspedd kjøttbollene er, desto mindre mengde jern inneholder de.

Redd for å spise kjøtt? Da bør du lese dette.

Over halvparten av saltet vi får i oss kommer fra industrilagde matvarer som hel- og halvfabrikata. De matvaregruppene som bidrar med mest salt er kjøttprodukter og brødvarer.

Når vi vet at mange voksne spiser altfor mye salt, er det svært sannsynlig at mange barn også får i seg for mye salt. Har du et barn på 2 år, bør det i følge anbefalingene ikke få i seg mer enn 2,5 gram salt om dagen.

Har du et barn som er glad i kjøttboller, så vil barnet kunne få i seg mer enn dette hvis du velger noen av de salteste kjøttbollene.

Les også: Barn spiser for mye salt

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, andel kjøtt (prosent), karbohydrater og salt.

Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og salt trekker ned.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater Coop Kyllingboller Testens vinner. Bra med kjøtt, og mindre salt enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Fatland Ølen AS Jippi Kjøttboller Ok innhold av kjøtt og mettet fett. Karakter: Produsent: Unil AS Prior Kjøttboller av kalkun og kylling Bra innhold av kjøtt og mettet fett, men saltinnholdet kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Nortura SA Coop Italienske kjøttboller Bra innhold av kjøtt, greit med salt, men litt mye mettet fett. Karakter: Produsent: Fatland Ølen AS Coop Greske kjøttboller Bra innhold av kjøtt, greit med salt, men litt mye mettet fett. Karakter: Produsent: Fatland Ølen AS Gilde Lammeboller med hvitløk og timian Ok innhold av kjøtt og salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Go´og mager italienske kjøttboller Ok innhold av kjøtt og mettet fett, men høyt innhold av salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Nordfjord Stekte lammeboller Ok innhold av kjøtt, men innhold av mettet fett og salt kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Coop Svenske kjøttboller Ok innhold av kjøtt, men salt og mettet fett kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Fatland Ølen AS Nordfjord Kjøttboller Ikke spesielt mye kjøtt, kunne vært mindre mettet fett og salt. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Folkets Svenske kjøttboller Ikke spesielt mye kjøtt, kunne vært mindre mettet fett og salt. Karakter: Produsent: Unil AS Gilde Svenske kjøttboller Ikke spesielt mye kjøtt, for høyt innhold av salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Henriettes smaksopplevelser Lammeboller Mangler deklarering og får derfor ikke terning. Karakter: - Produsent: Skjeggerød AS Les mer på Bramat.no:
Feilaktig påstand om pasteurisering kan gi alvorlige konsekvenser
Dette bør du om intervalltrening
Chia til de som ikke tåler gluten?