Test av røkelaks: Kan billigrøkelaksen måle seg med merkevarene?

Prisen ingen garanti: Kun få kroner skiller beste og verste røkelaks.

Røkelaks er en selvfølge til frokost- og lunchbord, og til jul vil vi helst ha det beste.

Det finnes en rekke varianter av røkt laks i butikk, men hvilken bør du velge?

- En god røkelaks balanserer røyksmak med salt - og ikke minst laksesmaken, sier Bodil Irene Nordjore til Dagbladet.

Og selv om laks er en feit fisk, skal den ikke være så feit at den svetter ut fettet mens den ligger på tallerkenen.

Utseendet er også viktig. Den bør være frisk i fargen, helst ikke for grov i kjøttet, og skåret i tynne, delikate skiver.

Testens vinner, økologisk røkelaks fra Coast, skåret høyt på nesten alle kriterier her. Men det ble ikke toppscore på den, for også denne opplevdes som litt for feit i munnen.

Det var likevel milevis foran de fleste andre laksene vi smakte på.

Alle smakstestene fra Dagbladet Mat

Dyrt og deilig? Det er stor forskjell i pris på røkelaksen. Den rimeligste, fra Gode hav, koster under 70 kroner kiloet. Den dyreste, fra Engelsviken, koster 370 kroner per kilo.

Prisen kan være en indikator på kvaliteten, men ikke alltid.

I bunn av testen finner vi riktignok testens billigste røkelaks, men også en av de dyreste, fra Lerøy kjøpt på fiskehandler, til over 300 kroner kiloet. Og den dyreste laksen havnet bare midt på treet i vår test, med tre øyne på terningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Testens beste laks var blant de dyreste. Og etter å ha smakt oss gjennom de ulike variantene er vi ikke i tvil om at det er verdt å legge de ekstra kronene i denne røkelaksen.

Dinside testet egne merkevarer mot originalene: Kan First Price måle seg mot Stabburets makrell i tomat?

En svett affære Felles for de aller fleste vi smakte på var at de var i overkant feite. Jo, laks er feit fisk. Men det skal ikke være så fett at den svetter ut alt fettet.

Resultatet blir feit følelse i munn, samtidig som selve laksen mister fuktighet og spenst.

Det ser heller ikke spesielt delikat ut.

- Det er ikke et godt tegn at de svetter så mye, så fort de kommer på tallerkenen. Tenk hvordan de vil se ut på koldtbord, eller etter å ha blitt sendt rundt julefrokostbordet et par ganger.

Med en god røkelaks kan du lage enkle, kule og gode sushiballer: Se video

Slik testet vi Vi har smakt oss igjennom åtte ulike varianter av røkt laks i skiver. De er bedømt etter utseende, konsistens, lukt og smak.

Vi har fått med oss Bodil Irene Nordjore, kokebokforfatter og matkulturverner. Hun er fagansvarlig for tradisjonsmatstudiet i Rauland.

Testen er gjennomført som blindtest.

Coast - seafood økologisk 32,30 kroner for 100 gram, 323 kroner per kilo.

Denne debio-godkjente økolgiske, røkte laksen ser noe tynn, blek og anemisk ut. Den lukter ikke så mye heller, men det den mangler på aroma, tar den igjen på smak.

- Her kom endelig den gode fiskesmaken ordentlig frem!

Dette er også den røkelaksen med best saltbalanse. Den har god tekstur, er fin å tygge på, men skal vi trekke for noe blir også denne litt for feit i munnen.

Den lyse fargen skyldes, ifølge pakken, at den er lys i fargen, da laksen kun har fått økologisk fargestoff. Det kan vi leve med. Ikke minst fordi den var så god.

Best i test - Terninkgast 5.

Lofoten Røke laks 64,50 kroner for 300 gram, 215 kroner per kilo.

En av de røkelaksene vi smakte på som var finest i kjøttet, men den er fortsatt i overkant feit. Skivene er også noe tykke.

Den dufter godt av røyk og badstu, smaker likeså, men har ikke veldig utpreget fiskesmak.

Likevel: Den er mye bedre avstemt på salt- fisk og røyksmak enn de fleste.

- Den er bløt og fin å tygge på, og gir en god munnfølelse - men den er fortsatt litt hardt røkt. Det kjenner du på at røyksmaken sitter igjen i ettersmaken, men man skal sitte igjen med ettersmak av fisk.

Terningkast 4.

Engelsviken Troll 44,90 kroner for 120 gram, 374 kroner per kilo.

Også denne var ganske grov i kjøttet, men mest markant var den mye blekere enn de andre. I tillegg er bukfettet med (det brune på laksen); noe som ikke ser så delikat ut, og det preger også ettersmaken.

Den er hardt røkt, derav litt tørr i kantene, og har en kraftig aroma av røyk.

Den smaker imidlertid mye mindre, både av røyk og fisk - og ikke minst er laksesmaken ikke tilstedeværende.

- Dersom jeg hadde smakt denne med bind for øynene, ville jeg ikke trodd at det var laks.

Denne luktet på en firer, men det ble rett og slett for salt.

Terningkast 3.

Coop X-tra Røkt laks 29,50 kroner for 190 gram, 155 kroner per kilo.

Denne er svært grov i kjøttet, noe som tyder på at det er fra en stor fisk. Den svetter også mye, og fremstår som svært fet.Den er fin i fargen, og er skåret i delikate, tynne skiver. Det hjelper imidlertid ikke. Den er vanskelig å tygge, fremstår som deigete, og nesten litt for rå.

- Når fisken er så grov tar den ikke til seg smaken ordentlig, sier Nordjore.

BEST I TEST og terningkast fem til Coast økologisk røkelaks.
Røkelaksen fra Lofoten var litt ubalansert, og man satt igjen med mer røyk enn smak.
Engelsviken Troll har fått matmerket for unik smak, men det holdt ikke til mer enn terningkast 3 denne gangen.
Tynne, delikate skiver, men alt for fett og vanskelig å tygge på.
Trælete og lite delikat.
Så fett at det nesten smaker som majones.
Smaker så lite av laks at det kunne ha vært en hvilken som helst fisk.
Ettersmak av emmen fiskeolje. Dette var ikke godt!

Det er lite fiskesmak, og røyksmaken kommer ikke ordentlig frem. Ettersmaken er også kort. - Kan den være røkt på or eller bøk? Det er noe syre her, noterer Nordjore.

Det stemmer, laksen er røkt på bøkespon.

Det hjelper imidlertid lite, dette var ingen stor favoritt.

- Denne er ikke god.

Terningkast 2.

First Price røkt laks 16,50 kroner for 100 gram, 165 per kilo.

En av de groveste og feiteste fiskene. Den svetter mye fett!

Den har tydelig røykehinne på fiskekjøttet, dette har gått hardt og fort for seg.

Den har aroma av røkt plastikk, men smaker av røyksyre.

- Du kjenner det på tennene. Som å spise et eple etter at du har pusset tennene, sier Nordjore.

Den er heller ikke god å tygge på, den er trælete, og du må skjære godt for å komme igjennom.

Terningkast 2.

Fiskemannen Røkt laks 20,60 kroner for 100 gram, 206 kroner per kilo.

Også her er det brune bukfettet med, noe som ikke ser så delikat ut. På plussiden svetter den hakket mindre enn verstingene til å begynne med, men det kommer fort.

Den lukter friskt, av sjø og litt røyk, men det kommer ikke igjen i smaken. Denne skal være mild, men vi skulle gjerne sett litt mer fiskesmak. Dette smaker mest fett.

- Det smaker nesten som majones.

Terningkast 2.

Godehav - Skivet røkt laks 7,70 kroner for 115 gram, 66,90 kroner per kilo.

Laksen ser veldig feit ut, etter få minutter i romtemperatur har den svettet ut mye fett, og den er tydelig hardt røkt.
- Den har en utpreget røykaroma, men det lukter ikke røkelaks, det er mer som røkt makrell.

Smaken gir heller ikke noen særlig pekepinn om hva vi spiser. Det smaker lite, mest fett.

Terningkast 1.

Lerøy, via fiskehandler - Røkelaks 34,70 kroner for 112 gram, 309 kroner per kilo.

 Dette var kanskje den laksen som svettet mest. Den er kjøpt hos fiskehandler, men ble hentet ut fra en Lerøy-pakke.

Denne har fin farge, og er ikke så grov i kjøttet, men den svetter veldig mye. Noen av skivene er også i overkant tykke.

Den har noe røykaroma, men lukter mest fisk. Smaken er noe kunstig. Og alt for salt. Dette var ikke godt.

- Jeg sitter igjen med syre og fett i munnen, og en ettersmak av emmen fiskeolje.

Terningkast 1.

KLARE KRITERIER: Bodil Irene Nordjore er ikke i tvil om hva som kjennetegner en god røkelaks. Og selv om smaken er viktig, har utseende også mye å si. Foto: ELISABETH DALSEG
KLARE KRITERIER: Bodil Irene Nordjore er ikke i tvil om hva som kjennetegner en god røkelaks. Og selv om smaken er viktig, har utseende også mye å si. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
FREM MED SITRONEN: Blir laksen for feit, kan du redde deg inn ved å tilsette mye syre. Skvis over sitron og kvern litt pepper, og du kan maskere noe usmak.
FREM MED SITRONEN: Blir laksen for feit, kan du redde deg inn ved å tilsette mye syre. Skvis over sitron og kvern litt pepper, og du kan maskere noe usmak. Vis mer