Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Test av superlette dunjakker

Disse kan du putte i lomma på skalljakken.

DENNE ER BEST I TEST: Klikk.no har testet åtte superlette dunjakker under 500 gram. Foto: Tungen/Aktivt testteam
DENNE ER BEST I TEST: Klikk.no har testet åtte superlette dunjakker under 500 gram. Foto: Tungen/Aktivt testteam Vis mer

De fleste forbinder dunjakker med vinter og sprengkulde, men jakkene i denne testen kan vel egentlig betraktes som helårs- eller tresesongsjakker.

I testen har vi tatt for oss nyheter som er kommet siden forrige test vi gjorde på lette jakker. Denne gangen har vi lagt oss på 500 gram som øvre vektgrense i størrelse L herre for å matche andre dunjakketester vi har gjort i 2010/2011.

Om det er noen modeller du savner i denne testen kan det være lurt å sjekke testen vi publiserte i mars i fjor.
Da fikk RAB Microlight Alpine full pott, 6 poeng. Denne gangen deler vi ikke ut noen 6-ere, men fire jakker får 5:

Fjellreven Snow Jacket - vårt førstevalg til daglig bruk.

RAB Infinity Jacket - god isolasjonsevne og lite pakkevolum.

Sir Joseph Koteka Down Jacket - glimrende turjakke.

Nanok Firewall PRO dunjakke - meget god turjakke.

Til tross for at dette er noen skikkelige lettvektere, egner flere av jakkene seg meget bra - kanskje best - som ytterste jakke på vinteren, selv om gradestokken kryper ned rundt ti minus.

De fleste av disse jakkene passer like godt til bruk under skalljakken i hustrige rastepauser i høstfjellet, som til varmejakke på terrassen på kjølige sommerkvelder eller som ytterjakke i solveggen på påskefjellet. De aller fleste vil også fungere meget bra som dagligjakke på ikke altfor kalde dager.

De varmer overraskende godt i forhold til vekt, og den lave vekten og det minimale pakkevolumet gjør at de ikke merkes om de ligger i sekken. For notoriske gramjegere og toppturentusiaster kan en slik jakke være et meget godt alternativ til en tyngre, mer tradisjonell dunjakke eller tykk dunvest. Samtidig skal det sies at disse jakkene ikke erstatter en mer "normal" dunjakke på de kaldeste vinterdagene.

Flere av disse jakkene pakker faktisk så lite at de går greit ned i brystlomma på skalljakken. Et viktig moment å huske om en bruker en dunjakke under en skalljakke, er at dunjakkene er ømfintlige for fukt. Om du svetter er det viktig å ta av dunjakken og lufte den slik at den ikke blir fuktig.

Om dette skjer kan du oppleve at dunene kollapser og isolasjonseffekten blir kraftig redusert.

Slik er testen gjennomført
For å få testet de letteste jakkene og matche tidligere tester gjort i 2010 og 2011, satte vi 500 gram som øvre vektgrense. Testteamet har bestått av seks personer som har brukt jakkene over tid. De fleste av jakkene har teamet disponert i minimum fem måneder, men noen nyheter har vi hatt inne i en noe kortere periode.

Jakkene er brukt som dagligjakke i forbindelse med andre testoppdrag på turer på både snø og barmark, og i forbindelse med reise. På de kaldeste dagene er dunjakkene brukt under skalljakke som forsterkningsplagg. Jakkene er vurdert av hver tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes når de har vært samlet. Vekt som er oppgitt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Les også: Slik tar du vare på dunjakken
14 rimelige dunjakker
Vi har testet 11 ullgensere i et halvt år

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Fjellreven Snow Jacket Vårt førstevalg til daglig bruk. Karakter: 5/6 Produsent: Fjällräven AS Pris: 2699 RAB Infinity Jacket God isolasjonsevne og lite pakkevolum. Karakter: 5/6 Produsent: RAB Pris: 3200 Sir Joseph Koteka Down Jacket Glimrende turjakke. Karakter: 5/6 Produsent: Sir Joseph Pris: 3798 Nanok Firewall PRO dunjakke Meget god turjakke. Karakter: 5/6 Produsent: Nanok of Norway AS Pris: 2999 Outdoor Research Transcendent Hoody God allrounder. Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Vertikal AS Pris: 1999 Hagløfs Bivvy Down Jacket Meget god allrounder. Karakter: 4/6 Produsent: Hagløfs AS Pris: 2499 Mammut Broad Peak II Jacket Meget god allrounder. Karakter: 4/6 Produsent: Ajungilak AS Pris: 2200 Norrøna Lyngen Down Godt og lett alternativ til ullgenseren. Karakter: 4/6 Produsent: Norrøna Sport AS Pris: 1999

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling