Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Test av tomatsuppe på pose: Dette er de sunneste valgene

Ingen grunn til å ha dårlig samvittighet når du serverer posesuppe.

BEDRE ENN FØR:Saltinnholdet er lavere og mange produsenter har fjernet palmeoljen. Posesuppene er laget av ferske tomater. Foto: ERIK HELGENESET
BEDRE ENN FØR:Saltinnholdet er lavere og mange produsenter har fjernet palmeoljen. Posesuppene er laget av ferske tomater. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Tomatsuppe på pose er alle barnas favoritt, og er dessuten et enkelt og billig middagsalternativ.

Men hvor sunn er egentlig tomatsuppe på pose?

Sunt med tomater Tomater er stappfulle av den helsefremmende antioksidanten lykopen, så jo mer tomater det er i en tomatsuppe, jo bedre er det.

Noen av posesuppene har et helt greit innhold av tomater, men det vil aldri være like mye tomater i en posesuppe som i suppe på boks eller hjemmelaget tomatsuppe.

Produsentene reklamerer med at tomatsuppe på pose er laget av ferske tomater, og det stemmer faktisk.

Forskjellen på tomatene du finner i en fersk suppe og tomatene i en posesuppe, er bare at vannet er trukket ut av tomatene i posesuppa.

Les også: Derfor bør menn spise tomater

Tomater uten vann Når vannet trekkes ut av tomatene på denne måten, får suppa en naturlig lang holdbarhet.

Det er bare vannet som er borte, ingen av de andre næringsstoffene.

Tomatene du finner i en posesuppe er altså like sunne som ferske tomater og hjemmelaget tomatsuppe.

Forskjellen er bare at det er mindre tomater i posesuppa.

Sunnere enn tidligere Mange har dårlig samvittighet når de serverer tomatsuppe til middag, men det trenger vi altså ikke å ha.

Det var noe annet for en del år siden, der posesupper inneholdt massevis av salt, og mange var også tilsatt smaksforsterker som nå er fjernet fra de fleste suppene.

Saltinnholdet er betydelig redusert, og Toro har også fjernet palmeolje fra alle sine supper.

Knorr derimot har palmeolje i sine typer. Det er ikke snakk om store mengder, men ettersom bruken av palmeolje verken er bra for helsa eller miljøet, er det noen som stiller spørsmål ved akkurat dette.

på den andre siden har Knorr høyt tomatinnhold i sine supper.

Mens Rimis tomatsuppe har 23 prosent tomater, har Knorr Tomatsuppe med basilikum 48 prosent, over dobbelt så mye.

Rimi-suppa har også mer salt enn konkurrentene.

Les også: Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Slik gjør du suppa sunnere Tomatsuppe på pose er altså et helt greit valg til middag. Men, vil du ha et enda sunnere og mer komplett måltid kan du blande i litt ekstra ingredienser.

Har du for eksempel i en boks eller to med hakkete tomater, øker du innholdet av lykopen betydelig. Ha gjerne også i urter og hvitløk, som også er fulle av antioksidanter.

Siden tomatsuppe er rimelig fattig på protein, kan du ha i kokt egg, stekt kylling, kyllingboller, linser, bønner, eller noen skjeer med cottage cheese på toppen.

På den måten får du et sunt og balansert måltid.

Les også: Supersunn tomatsuppe

Slik har vi gjort testen I denne testen gjør vi en vurdering av næringsinnholdet i tomatsuppe på pose uten makaroni.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering suppene har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og tomater suppene inneholder. Vi har latt innhold av tomater telle dobbelt når vi har vurdert suppene.

Salt og mettet fett har trukket ned, og vi har valgt å gi minuspoeng for innhold av palmeolje. Høyt innhold av tomater har trukket opp.

Fordi ingen av suppene er direkte usunne, men en posesuppe likevel ikke er like sunn som en fersk suppe stappfull av tomater, har vi gitt terningkast 3-5.

Smak er ikke en faktor i testen. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no

Testresultater Toro Vår beste tomatsuppe Bra innholda av tomat, greit med salt og mettet fett. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge Raske retter Økologisk tomatsuppe Greit innhold av tomat, salt og mettet fett. Karakter: Produsent: Raske retter AS Knorr Tomatsuppe med basilikum Testens høyeste innhold av tomat, greit med salt, men mer mettet fett enn vinnerne. Minus for palmeolje. Karakter: Produsent: Unilever Norge Toro Original tomatsuppe Ikke spesielt høyt innhold av tomat, men greit mht. salt og mettet fett. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge Toro Meksikansk tomatsuppe Lavt innhold av tomat. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge Knorr Tomatsuppe med mozzarella Innholdet av tomater kunne vært høyere og saltinnholdet lavere. Minus for palmeolje. Karakter: Produsent: Unilever Norge Rimi Tomatsuppe Lite tomater, og mer salt enn de andre typene. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Coop Tomatsuppe Får ikke terning pga. ingen næringsdeklarasjon for ferdiglaget suppe. Karakter: - Produsent: Coop Trading AS Les mer på Bramat.no:
Mat før trening
Nesten 200 000 brød i søpla!
Couscoussalat med bringebær og sukkererter

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling