TOPPLEDER: Toppleder i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten, er innadvendt men har likevel gått helt til topps. Hun er overbevist om at toppledere nødvendigvis ikke må være utadvendte. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
TOPPLEDER: Toppleder i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten, er innadvendt men har likevel gått helt til topps. Hun er overbevist om at toppledere nødvendigvis ikke må være utadvendte. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

Test deg selv: Finn din personlighetstype

Innadvendt eller utadvendt? Det har betydning for hvordan du trives med ulike oppgaver. Ta testen selv!

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Nederst i denne saken kan du teste deg selv og finne ut hvilken personlighetstype du tilhører!

- En introvert (innadvendt) vil sile alle inntrykk gjennom sjela si. Han får energi av å være alene, og blir sliten av sosiale sammenhenger og møter.

- JEG ER SJENERT OG INTROVERT TEKNIKKER I JOBBEN: Spekter-sjef Anne-Kari Bratten er overbevist om at gode ledere ikke må være ekstroverte. Hun har lært seg teknikker som gjør det lettere å stå foran en forsamling. Foto: Foto: JACQUES HVISTENDAHL Toppsjef Anne-Kari Bratten beskriver seg selv som innadvendt, det har likevel ikke hindret henne i å bli toppsjef.- Jeg er sjenert, og har alltid vært det. Som ung var jeg den bleke, anemiske typen som var stille, forsiktig og god på skolen. - Da jeg vokste opp på Bærum på 70- og 80-tallet var det helst ikke det man skulle være, og det gjorde nok at jeg trakk meg enda mer inn i meg selv, sier Spekter-sjef Anne-Kari Bratten (50).Det har likevel ikke hindret henne i å bli toppsjef i arbeidsgiverforeningen som organiserer virksomheter med nesten 200 000 ansatte.- Fordi jeg er introvert må jeg ta meg sammen når jeg skal snakke om meg selv, eller hvis jeg skal stå foran en forsamling. Det er ikke bare moro å stå foran mennesker å snakke.Hun snakker lavt, men tydelig.- Med tiden har jeg lært meg teknikker som gjør det lettere. I jobben min er det viktig at det jeg sier og mener blir lagt merke til, og jeg har med tiden utviklet og tilpasset meg, sier hun og forteller at hun gjerne bruker humor i sine foredrag.Bratten er opptatt av å formidle til unge at man gjerne kan være leder selv om man er innadvendt.- I noen jobber er det åpenbart at det er en fordel å være utadvendt. - Det viktigste er likevel hvordan jobben blir gjort. Jeg legger vekt på fakta, og er grundig, rolig og analytisk. Den utadvendte kan gjerne ha folk flokkende rundt seg på fest, men det er jo ikke slik at arbeidslivet er en fest.- Som ung - så du noen gang for deg at du skulle ende opp som toppsjef?- Nei, aldri! Jeg tenkte at jeg burde bli forsker, forfatter eller lignende. Ikke engang i en alder av 30 tenkte jeg det, ler hun.- Hadde jeg hele veien hørt på hva alle rådgivere mente at jeg burde bli, hadde jeg ikke endt opp her jeg er i dag.

- Ekstroverte (utadvendte) vil hente energi ved å være sammen med andre, og blir stimulert ved å være sosial, sier professor Paul Moxnes, foreleser i organisasjonspsykologi ved Administrativt Forskningsfond (AFF) ved NHH.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn