Test: Greit med litt rødt kjøtt, her er kjøttkakene du bør velge

Spesielt kvinner bør spise rødt kjøtt i små mengder.

SALTE SAKER:  Flere har greit kjøttinnhold, og innhold av mettet fett. De fleste har for mye salt. Foto: ERIK HELGENESET
SALTE SAKER: Flere har greit kjøttinnhold, og innhold av mettet fett. De fleste har for mye salt. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): Det blir skrevet mye om kjøtt og helsefaren ved å spise for mye rødt og bearbeidet kjøtt for tiden.

Men som med mye annet når det gjelder kosthold og ernæring, kan det være greit å ikke bare lese de store overskriftene.

Når det kommer til kjøtt, så er det som med mye annen mat: Det er lurt å velge magert, og det handler om hvor mye du spiser.

Aller helst bør du lage kjøttkakene selv.

I morgen gir Dagbladets kokk, Arne Brimi, deg sin beste oppskrift på saftige hjemmelagde kjøttkaker. 

En annen god oppskrift finner du her.

Greit med litt rødt kjøtt Ifølge helsemyndighetene bør vi holde inntaket av rødt kjøtt, som jo produkter laget av kjøttdeig og karbonadedeig er, under 500 g per uke.

Dette tilsvarer 700 gram ferdig tilberedt kjøtt. Grunnen til at vi ikke skal spise for mye rødt kjøtt, er at visse studier tyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt kan øker risikoen for kreft.

Men, det er ikke dermed sagt at vi bør holde oss helt unna rødt kjøtt.

Rødt kjøtt er nemlig en av våre beste kilder til jern, et næringsstoff som mange, særlig kvinner, får i seg for lite av.

Skal du tenke sunnhet, bør du gå for kjøttprodukter som inneholder så mye rent kjøtt som mulig.

Enten rene fileter av kjøtt, eller farseprodukter som karbonadekaker og kjøttkaker som inneholder en høy andel kjøtt og en lav andel fett og salt.

Sjekk saltinnholdet Det er stort fokus på salt for tiden, noe som er vel og bra ettersom mange får i seg langt mer salt enn anbefalt.

«Ferdigmat» er en av saltverstingene, for eksempel produkter som fiskekaker, kjøttboller og kjøttkaker. Står du i butikken og har valget mellom to typer kjøttkaker, bør du velge den som inneholder minst salt og fett.

Men, hvordan skal du vite om en matvare inneholder mye salt eller ikke?

En grei regel å forholde seg til er at matvarer som inneholder 1,25 gram salt eller mer per 100 gram regnes det som mye salt.

Les mer om salt og omregning fra salt til natrium.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på kjøttkakenes innhold av protein, mettet fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt.

Mye mettet fett, salt og karbohydrater har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 5 og det minst sunne terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Nordfjord Kjøttkaker ferdigstekte Greit med kjøtt og mettet fett. Saltinnholdet kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Gilde Skikkelige kjøttkaker Greit med kjøtt og mettet fett, saltinnholdet kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Nortura SA Finsbråten For Alle Kjøttkaker Greit med kjøtt, mettet fett og salt. Høyere innhold av karbohydrater og lavere innhold av protein enn de andre. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Finsbråten Grove kjøttkaker Greit innhold av kjøtt, men saltinnholdet kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Coop Kjøttkaker Greit innhold av kjøtt, litt mer mettet fett enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Fatland Ølen AS First Price Kjøttkaker Mindre kjøtt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Unil AS Folkets Kjøttkaker håndstekte Mindre kjøtt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Unil AS Gilde Originale kjøttkaker Mindre kjøtt enn vinnerne, og saltinnholdet kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Nortura SA Smedstuen Gård Kjøttkaker grove Får ikke karakter grunnet manglende næringsinnhold. Karakter: - Produsent: Smedstuen Gård AS Les mer på Bramat.no:
Drikk med god samvittighet!
Spis gresskaret!
Hvordan påvirker ekstrem utholdenhetstrening hjertet vårt?