Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Test madrassen med rumpa

Unngå ryggplager og dårlig søvn - slik finner du rett madrass.

PRØVELIGG: - Det er spesielt vekten på personen som avgjør hvilken madrass man bør velge. Generelt kan man si at jo tyngre personen er, jo fastere madrass - og omvendt, sier kiropraktor Anders Bjercke. Foto: produsenten
PRØVELIGG: - Det er spesielt vekten på personen som avgjør hvilken madrass man bør velge. Generelt kan man si at jo tyngre personen er, jo fastere madrass - og omvendt, sier kiropraktor Anders Bjercke. Foto: produsenten Vis mer

Våkner du frisk og opplagt hver morgen, eller føler du at du får for lite søvn? En god natts søvn er alfa og omega for helsen og trivselen din. Og madrassen er faktisk selve fundamentet for god søvn. Nettopp derfor er det viktig at madrassen din gir deg den støtten og komforten du faktisk har behov for.

Selv om det er mye du kan gjøre selv for å gi madrassen din lang levetid, bør den med tida skiftes ut.

Tips til madrassjakten Enten du har innsett at tida er moden for å kjøpe deg ny madrass - eller du ønsker å sjekke om den du har holder mål, bør du vite at hver rygg er forskjellig.

Preferansene for hva man ønsker vil være forskjellige. Noen foretrekker dem faste, mens andre vil ha en madrass de kan synke litt ned i.

Likevel er det noen punkter du kan orientere deg etter på madrassjakten, ifølge ekspertene.

En jungel av madrasser Noe av utfordringen når man skal gå til innkjøp av ny madrass, er at det finnes så mange forskjellige typer og merker. Og noe som er riktig for en person, kan slå helt feil for en annen.

Samtidig er valg av madrass veldig viktig, for konsekvensene ved å ha en madrass som ikke fungerer, kan bli store.

- Konsekvensene av feil madrass vil være at man ofte har vondt og er stiv i kroppen om morgenen, og man har kanskje ikke fått den hvilen man ønsker seg gjennom natta, sier Anders Bjercke, kiropraktor ved Fokusklinikken Økern.

- Det er spesielt vekten på personen som avgjør hvilken madrass man bør velge. Generelt kan man si at jo tyngre personen er, jo fastere madrass - og omvendt, utdyper Bjercke.

Synker sammen etter bruk Gjennom livet kan det være at man bør bytte madrass, for eksempel om man går opp eller ned i vekt, eller blir gravid.

NATTESØVN: Oppskriften er relativt enkel: Jo bedre madrassen er for deg, desto bedre vil du sove om natta. Denne karen går en tøff morgendag i møte!  Foto: Produsenten
NATTESØVN: Oppskriften er relativt enkel: Jo bedre madrassen er for deg, desto bedre vil du sove om natta. Denne karen går en tøff morgendag i møte! Foto: Produsenten Vis mer

Hvis man har en partner, kan det være at vektforskjellen er stor, og at man bør ha en delt madrass med forskjellig fasthet.

- Noen madrasser har også en fastere og en mykere side, og man kan velge den siden man ønsker. En madrass bør kunne støtte alle kroppens kurver uten at den synker sammen. Man bør ha muligheten til å snu seg i løpet av natta uten vanskeligheter. Blir madrassen for myk kan det å snu seg være vanskelig, og er den for hard, snur man seg kanskje veldig ofte, sier Bjercke.

Når madrassen blir eldre, vil den ofte synke sammen der den har blitt belastet mest. Konsekvensen da er at den vil gi deg dårlig støtte - og da er det på tide å kjøpe ny.

Rumpa ned i madrassen Ifølge Tommy Skipnes ved Norsk sengesenter har sovestillingen betydning for nattesøvnen.

- Ligger du mye på magen, bør du satse på en madrass som er fast, så du unngår svai i korsryggen.

Men dersom du ligger mest på ryggen, mener Skipnes det er viktig at rumpa ligger ordentlig ned i madrassen, så du sikrer deg støtte i korsryggen. Liker du deg på siden, er det viktig at hoften og skulderen synker litt ned.


- Vi bruker for liten tid på madrasskjøpet Butikkene har i mange tilfeller skjematiske oversikter for hva du bør velge, avhengig av vekt, høyde og lignende. Men ifølge Skipnes harmonerer ikke alltid dette med virkeligheten, og hva som faktisk vil funke for deg.

En av feilene han mener vi gjerne gjør, er at vi er for kjappe når vi går til innkjøp av ny madrass.

- Det viktigste er ikke å velge det første og beste. En madrass er en investering, den skal brukes mye. Prøv derfor en del, råder han.

RIKTIG MADRASS: Husk at vi har svært forskjellige behov når det gjelder madrass. Pass på å bruke rikelig med tid når du tester ulike varianter.   Foto: Norrgavel, Ikea og Norsk Sengesenter
RIKTIG MADRASS: Husk at vi har svært forskjellige behov når det gjelder madrass. Pass på å bruke rikelig med tid når du tester ulike varianter. Foto: Norrgavel, Ikea og Norsk Sengesenter Vis mer

- Kanskje står du til slutt igjen med to eller tre. Kom da tilbake noen dager seinere, og prøv dem igjen før du velger, utdyper Skipnes.

- Hvis du skal kjøpe ny madrass, bør du ta deg god tid. Du har sikkert erfaringer fra egen madrass og madrasser du har brukt på ferier og på besøk hos andre. Bruk denne erfaringen når du bestemmer deg for fastheten på madrassen, supplerer kiropraktor Bjercke.

- Du bør ta deg god tid til å prøveligge madrassene, ti sekunder på hver madrass i en butikk gir deg lite informasjon. Noen har også bytterett på madrassene, så bytt madrassen hvis du ikke er fornøyd etter at du har kjøpt og brukt madrassen, sier Bjercke.

Velger for fast madrass En klassisk felle mange går i, er at de ofte ønsker seg en fast madrass. Seinere ringer de kanskje tilbake og synes madrassen ble for fast.

- Akkurat her slår det ofte feil, sier Skipnes.

- Det er dessuten viktig å ta hensyn til egen kropp. En liten og sped person vil naturlig nok ha helt andre behov enn en røslig kar på 100 kg.

Bytting av madrass Ofte kan du trenge et par uker, og i noen tilfeller opptil en måned, før du virkelig kjenner om madrasskjøpet faktisk var vellykket.

Da kan det være en fordel at du kan få bytte madrassen, om det viser seg at den ikke passer deg.

- En del butikker lar deg få lov til det, om det er avtagbart trekk på madrassen.

Les også:
Et hyggelig soverom forbedrer nattesøvnen
Dette gjør du feil med renholdet av senga
Her henger soverommet i taket
Dette sier barnets navn om deg

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VALGETS KVAL: Noen foretrekker dem myke, mens andre vil ha madrassene faste. Likevel er det noen grunnprinsipper det kan være verdt å følge.   Foto/Illustrasjon: Anders Corneliussen og Bente Jørgensen
VALGETS KVAL: Noen foretrekker dem myke, mens andre vil ha madrassene faste. Likevel er det noen grunnprinsipper det kan være verdt å følge. Foto/Illustrasjon: Anders Corneliussen og Bente Jørgensen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media