Du leser nå Dagbladet Pluss

Test: Seks super-viner fra Toscana

Da toscanske vinprodusenter begynte å eksperimentere, fikk de fram viner av mye høyere kvalitet.

STOR VARIASJON: Blant de såkalte supertoscanerne finner man mange ulike druer og stiler. Foto: FOTOLIA
STOR VARIASJON: Blant de såkalte supertoscanerne finner man mange ulike druer og stiler. Foto: FOTOLIAVis mer

• Her finner du alle Dagbladets vinanmeldelser!

På 60-tallet var Toscanas Chianti-produksjon på et lavt nivå kvalitetsmessig, med et lovverk som tillot grønne druer i blandingen og generelt tynne og lite interessante viner. Som en motreaksjon til dette begynte flere å eksperimentere med andre druesorter og produksjonsteknikker for å heve kvaliteten.

Dette var ikke tillatt, og vinene ble deklassifisert til IGT, som er det tredje høyeste nivået i det italienske lovverket. Men da det frambrakte viner av høyere kvalitet, var begrepet supertoscaner født.

Toscansk inspirasjon

Revolusjonen ble startet av Marquis Mario Incisa della Rochetta med sitt vinhus Tenuta San Guido i Bolgheri. Med første årgang i 1968 av det som seinere har blitt en kultvin, skapte han sassicaia. Vinen var laget på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc-druer av druestokker importert fra Bordeaux. Vinene ble lagret på franske barriques, og har siden vært inspirasjonen til en rekke andre supertoscanere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.