STOR VARIASJON: Blant de såkalte supertoscanerne finner man mange ulike druer og stiler. Foto: FOTOLIA
STOR VARIASJON: Blant de såkalte supertoscanerne finner man mange ulike druer og stiler. Foto: FOTOLIAVis mer

Test: Seks super-viner fra Toscana

Da toscanske vinprodusenter begynte å eksperimentere, fikk de fram viner av mye høyere kvalitet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

• Her finner du alle Dagbladets vinanmeldelser!

På 60-tallet var Toscanas Chianti-produksjon på et lavt nivå kvalitetsmessig, med et lovverk som tillot grønne druer i blandingen og generelt tynne og lite interessante viner. Som en motreaksjon til dette begynte flere å eksperimentere med andre druesorter og produksjonsteknikker for å heve kvaliteten.

Dette var ikke tillatt, og vinene ble deklassifisert til IGT, som er det tredje høyeste nivået i det italienske lovverket. Men da det frambrakte viner av høyere kvalitet, var begrepet supertoscaner født.

Toscansk inspirasjon

Revolusjonen ble startet av Marquis Mario Incisa della Rochetta med sitt vinhus Tenuta San Guido i Bolgheri. Med første årgang i 1968 av det som seinere har blitt en kultvin, skapte han sassicaia. Vinen var laget på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc-druer av druestokker importert fra Bordeaux. Vinene ble lagret på franske barriques, og har siden vært inspirasjonen til en rekke andre supertoscanere.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn