Testet sprutorgasme-teknikk: - Fantastisk!

28 kvinner deler intime betroelser i ny studie om sprutorgasme: - Wow. - Gjennomvåt madrass. - Nå har jeg klart å sprute. - Fantastisk. Ekspertene gir oppskriften på hvordan man får sterkere fonteneorgasme med fem grep.

ORGASME: Sprutorgasme eller kvinnelig ejakulasjon, innebærer at det kommer væske enten rett før, under eller etter orgasmen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ORGASME: Sprutorgasme eller kvinnelig ejakulasjon, innebærer at det kommer væske enten rett før, under eller etter orgasmen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Gir en dypere tilfredsstillelse, sier kvinne (46) om å oppleve det som kalles spruting, fonteneorgasme eller kvinnelig utløsning, som beskriver når en kvinne utstøter væske under seksuell stimulering.

I en ny studie fra Göteborgs universitet ble kvinner mellom 23 og 69 år dybdeintervjuet om temaet, hvor alle hadde opplevd såkalt «fonteneorgasme» enten på egen hånd, under sex med menn eller kvinnelige partnere.

- Noen kvinner synes det var fantastisk, noen var skuffet over at de ikke syntes opplevelsen svarte til forventningene og noen kvinner opplevde det som et nesten vanskelig element, fordi de følte at det bare ble så vått, sier forfatter av studien Jessica Påfs.

Hun er seksuell helseforsker bak studien som har navnet: «En seksuell supermakt eller en skam? Kvinners varierte erfaringer med spruting/kvinnelig utløsning i Sverige»

HELSEFORSKER: Jessica Påfs mener den vitenskapelige litteraturen har fokusert på å klargjøre hva væsken inneholder, mens kvinners egne stemmer om opplevelsen får liten oppmerksomhet. Foto: RFSU, Daniel Ivarsson
HELSEFORSKER: Jessica Påfs mener den vitenskapelige litteraturen har fokusert på å klargjøre hva væsken inneholder, mens kvinners egne stemmer om opplevelsen får liten oppmerksomhet. Foto: RFSU, Daniel Ivarsson Vis mer

- Mektig opplevelse

Til Dagbladet uttaler hun at det mest interessante med studien er at kvinnene beskriver opplevelsen så variert.

- Alt fra fantastisk til ubehagelig. Et annet funn var at noen ikke visste hva som skjedde første gang de opplevde det, noe som gjorde at de ikke var så komfortable i sin første opplevelse, forklarer Påfs.

For disse kvinnene var partnerens reaksjon viktig og avgjørende i hvordan opplevelsen ble.

I de varierende opplevelsene blant kvinnene, var det også ulikheter i om selve utløsningen skjer i forbindelse med orgasme eller ikke, og hvor mye væske som kommer og på hvilken måte. Påfs forklarer at det for noen er som en kraftig spray, for andre en væske som bare siver ut.

- For noen kvinner var det noe de lærte å elske med kroppen og begynte derfor også å nyte mer. Og så var det kvinner som opplevde det som noe en mektig og kraftig følelse.

I ulike studier og artikler diskuteres det om det kan være væske fra kjertler runt vagina, eller urin.

- Mange kvinner er sterkt overbevist om at væsken drives ut av skjeden og ikke urinrøret, slik nyere forskning hevder. Forskningen har ikke noe entydig svar her, det trengs mer kunnskap, konkluderer helseforskeren.

Hun deler flere erfaringer om sine funn på Instagram og på www.orgasmrevolutionen.se.

Gir stolthet

Familieterapeut og autorisert seksualunderviser Stine Cathrine Hasle applauderer at studien inkluderer både yngre og eldre kvinner.

- Det er et tegn på kvalitet fordi studien tar på alvor at seksualiteten følger oss hele livet. Vi trenger forskning om kvinners seksualliv og hennes ulike typer orgasmer, sier Hasle og legger til at slike studier kan bidra til å friskmelde de våte orgasmene.

APPLAUDERER STUDIE: Familieterapeut og atorisert seksualunderviser NACS, Stine Cathrine Hasle.
APPLAUDERER STUDIE: Familieterapeut og atorisert seksualunderviser NACS, Stine Cathrine Hasle. Vis mer

- Både kvinner og menn kan ha tørre og våte orgasmer. Ny kvalitetssikret kunnskap om hvordan kjønnsorganer virker bør inn i undervisning slik at blant annet jenter kan få et trygt forhold til egen kropp og oppleve sine forskjellige orgasmer med stolthet og ikke skam.

Hun viser til forskning som avdekker at det er flere likheter mellom kjønnsorganer, peniser og klitoriser.

- Det er et fint mangfold, ikke bare utseende, men også responser og funksjoner varierer, hos den enkelte etter dagsform og type stimulering, sier Hasle.

- Det er viktig å understreke at det er ulik mengde fukt på denne typen orgasme. Noen kvinner drypper, noen surkler, noen renner og noen spruter under orgasme. Hvis man ikke oppnår fuktighet og sprut skal man heller ikke føle på skam.

Hun råder til å kjøpe passende smøring og glidemiddel på apotek uten å skamme seg, og nevner at stimulering og nytelse ofte blir bedre med fukt.

- Vi må kommunisere og normalisere at orgasmer er velkomne uansett om de er våte eller tørre, legger hun til.

Handler om selvfølelse

- Dette er en interessant vinkling på studien, i at den fokuserer på opplevelsen og ikke på hva som kommer ut, sier sexologspesialist i klinisk sexologi og psykolog Dagfinn Sørensen.

Dagfinn Sørensen er psykolog og sexologspesialist i klinisk sexologi.
Dagfinn Sørensen er psykolog og sexologspesialist i klinisk sexologi. Vis mer

- Som det vises til, har man begynt å skille mellom squirting og ejakulering, da det kan synes å være noe ulike anatomiske strukturer og mekanismer som er involvert.

Han trekker fram at funnene kan vise at det muligens kjennes ulikt å squirte og ejakulere, men her fokuseres kvinnens tolkning av egen opplevelse, ikke den kroppslige sensasjonen.

- Ikke overraskende spriker kvinnenes opplevelse mellom skam og ubehag, og stolthet og nytelse, slik den gjør med tanke på seksualitet generelt og enkelte seksuelle handlinger.

Når det kommer til skammen tror han det er assosiasjonen til tisse på seg og det «maskuline i å sprute», som kan forklare negativ fortolkning av kvinnene, som noe urent og lite feminint.

- Positiv fortolkning er nok best forklart av en feministisk innstilling og trygg seksuell, og generell, identitet og selvfølelse, råder Sørensen.

Opphisser partner

At det skal være skam i slippe seg løs seksuelt, er synd, mener sexolog og parterapeut Thomas Winther.

- Gamle tradisjoner henger fortsatt igjen, da seksualiteten ble synd og skam og man ikke skulle oppleve nytelse, sier sexologen.

- Vi blir påvirka av dette i samfunnet fortsatt, selv om vi beveger oss bort fra det.

Han trekker fram at hvis man ikke slipper seg fri, går man glipp av mye nytelse.

- Hvis du ikke er i helt inne i det du holder på med, får du ikke full nytelse av det du gjør. Stønning som et eksempel, det er en slags heiing til partner. Det handler om å vise partner at «dette liker jeg», som igjen er opphissende for partner og dermed hjelp for å komme i mål.

Sexolog, familie- og parterapeut Thomas Winther.
Sexolog, familie- og parterapeut Thomas Winther. Vis mer

At noen kvinner forteller at de blir skamfulle og redde for å slippe seg løs, tror han ikke er i tråd med hva partner tenker.

- Hvis man er redd for å være for mye, vil jeg tro én av tusen menn vil synes det. Resten vil synes det er fantastisk, for det er en bekreftelse på at man giør noe riktig, sier Winther.

- Det å kunne prestere i senga er veldig viktig for menn. Det gjør at han får en utrolig god opplevelse av selve akten.

Han legger til at dette gjelder både kvinnelige og mannlige partnere, da vi er alle interesserte i at partner skal være fornøyde med oss.

- Vi har behov for tilhørighet, vi liker tilbakemeldinger, og er glad i gode tilbakemeldinger når vi gjør noe riktig, særlig når det kommer til seksuell aktivitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer