TESTET: DinKropp.no og Tungen/Aktivt testteam har testet tykt, syntetisk undertøy til trening og friluft. Foto: Produsenten
TESTET: DinKropp.no og Tungen/Aktivt testteam har testet tykt, syntetisk undertøy til trening og friluft. Foto: ProdusentenVis mer

Testvinneren er både slitesterk og behagelig

Her er det beste syntetiske sportsundertøyet.

Til trening og aktiviteter med høy intensitet vil ofte syntetisk undertøy være et bedre valg enn ull, da syntetisk transporterer fuktighet bedre og som regel tåler å vaskes oftere enn ull. Et aber er at syntetisk undertøy kan begynne å lukte svette ganske raskt.

Flere av de modellene som er med i denne testen, er på en eller annen måte behandlet med et antibakterielt materiale eller det er brukt en teknologi ved produksjon som har en antibakteriell virkning som reduserer luktdannelse. Dette ser ut til å virke bra på mange av modellene. Godt mulig at denne effekten vil tape seg over tid og etter en del runder i vaskemaskin, men vi har ikke klart å registrere noe slikt i testperioden.

Testresultatene Ingen får toppskår, og det er vanskelig å skille de beste fra hverandre. Alle undertøysettene er fra velrenommerte produsenter og leverer meget gode produkter.

Se litt på hva vi skriver om bruksområde, snitt, design og utvalg i de enkelte testartiklene. Dette er kanskje like viktige momenter for deg som forbruker enn om et sett har kommet ut med en 4-er eller 5-er i denne testen. Pris og tilgjengelighet i markedet er selvsagt viktige momenter en bør ta med seg når det gjelder disse.

Testvinneren Arc'teryx Phase SV er meget slitesterk og behagelig i bruk. Materialet inneholder sølv-ionfibre som har en antibakteriell virkning og skal gi mindre lukt.

Underdelene i serien Hagløfs Actives har generelt sett meget god passform sammenlignet med de andre i denne testen.

Odlo EvolutionWarm passer godt til aktiviteter på noe kjøligere dager og der en varierer aktivitetsnivået slik at en ønsker noe isolasjon i tillegg til fukttransport.

Mizuno Breath Thermo Middle Weight er meget behagelig i bruk - vi måtte sjekke innholdsfortegnelsen for å forsikre oss om at dette var et syntetisk materiale.

Houdini Alpha har en design som gjør at toppen godt kan brukes som ytterste plagg.

Materialet i Patagonia Capilene 2 lightweight har litt tykkelse slik at det passer godt til aktiviteter der en varierer aktivitetsnivået

Økologisk perspektiv Tre merker som er representert i denne testen leverer modeller som er produsert med mer eller mindre resirkulert polyester.

Houdini er de eneste som bruker bare resirkulerte materialer, mens Hagløfs og Patagonia ligger på henholdsvis 60% og 54%. Dette er så absolutt noe å tenke over ved valg av produkter.

Vask og tørketrommel Selv om materialet i mange av undertøysettene i denne testen har antibakteriell virkning, mener vi at undertøy generelt og treningsundertøy spesielt bør kunne vaskes på 50 - 60 grader. Dette er det bare undertøyet fra Odlo som matcher. Mange av modellene skal ikke tørkes i trommel. Dette har vi ikke vektlagt da de likevel tørker rimelig raskt om de henges opp etter vask.

Slik er testen gjennomført Denne gangen har vi testet heldekkende (ikke netting) undertøy med lange ermer og lang- eller ¾ lengde på underdel. For enkelte modeller har vi også testet truser eller bokser.

Bare 100% syntetisk undertøy er tatt med, flere er av mer eller mindre resirkulert materiale. Vi har stort sett hatt 2 - 4 sett av alle modellene som er testet. For flere modeller har vi testet både herre og damemodell.

Totalt 8 testere har deltatt.

Slitasje er vurdert etter ca 30 bruksdager. I tillegg til erfaringer gjort under praktisk bruk, gjennomførte vi et enkelt eksperiment for å prøve å sjekke litt mer konkret omkring hvor mye fukt de ulike undertøyene holder på og hvor raskt de tørker.

Vi kjørte undertøyet på vask og sentrifugering i vaskemaskin og veide hvert plagg før (i tørr tilstand) og etter (våt) og regnet ut prosentvis økning i vekt. Deretter ble de hengt til tørk i 3 timer i 20 grader og veid igjen for å sjekke restfuktighet. Dette gjennomførte vi 3 ganger og brukte snittresultat. Vi fikk veldig like resultat hver gang - rundt 2 til 3 % avvik.

Etter 3 timer hadde de med dårligst resultat kvittet seg med rundt 80% av fuktigheten de tok opp i vaskemaskinen - de fleste oppfattes da likevel så tørre at de kunne blitt tatt i bruk. De med beste resultat var så godt som helt tørre, bare 4 - 6 % restfuktighet. Vi har forholdt oss til vaskeanvisning eller de opplysningene vi har fått fra importør/produsent med tanke på temperatur ved vask.

I forhold til praktisk bruk leverte alle testerne individuelle rapporter som dannet grunnlaget for vurderingene vi presenterer her.

Undertøy med litt tykkelse/litt tyngre modeller I vår testet vi tynnere sportsundertøy med syntetisk stoff. De i denne gruppen har litt tykkelse og er rettet mot aktiviteter med middels høyt intensitetsnivå eller trening og aktiviteteter i noe kaldere vær.

De fleste i denne gruppen har en design og utforming som gjør at f.eks. overdelen godt kan brukes som ytterste plagg om vær og aktivitet tillater dette. Snittvekt i denne gruppen er ca. 195g på en skjorte i str L. Det er mange meget gode produkter i denne gruppen.

Enkelt forklart kan en si at de tynneste og mest tettsittende er best egnet til trening og høyt aktivitetsnivå, mens de noe tykkere er godt egnet til litt lavere aktivitetsnivå som f.eks. vandring og fjelltur eller aktiviteter i noe lavere temperaturer. Selvsagt kan likevel alle disse modellene brukes om hverandre og de fleste er også godt egnet til å brukes under tykk ullskjorte på kalde dager. Temperatur i lufta, årstid og om en skal bruke toppen som ytterste plagg, vil nok også påvirke hva som er et godt valg.

Les mer:
Stor test av dagstursekker
Disse fleecejakkene holder deg varm
Stor test av årets ullundertøy
Turmaten som får terningkast seks
Disse teltene kan du tenne bål i

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Arc'teryx Phase SV Meget slitesterk og behagelig i bruk. Testvinner. Karakter: 5/6 Produsent: Arc`Teryx Pris: 1098 Hagløfs Actives Pent undertøy og meget god allrounder. Glimrende passform! Karakter: 5/6 Produsent: Hagløfs AS Pris: 1098 Odlo EvolutionWarm God allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Odlo Pris: 1198 Mizuno Breath Thermo Middle Weight Ikke for de varmeste dagene, men ellers en meget god allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Mizuno Pris: 1148 Houdini Alpha Meget behagelig undertøy. Karakter: 5/6 Produsent: Houdini Pris: 1448 Patagonia Capilene 2 Meget god allrounder. Karakter: 5/6
Her er det kun overdelen som er testet. Pris på overdelen er 549 kroner. Produsent: Patagonia Arc'teryx Phase AR Meget slitesterk allrounder. Karakter: 4/6 Produsent: Arc`Teryx Pris: 898 Brynje Sprint Multisport Meget god og behagelig allrounder. Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Brynje AS Pris: 414