Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Thailands lille nabo

I Vientiane er det ingen skyspkrapere som skjermer for sola. Her kan du i fred og ro nyte solnedgangen over Mekong-elva.

KULTURSKATTER: Vientiane har mye å by på, særlig for de mes sans for Østens kultur og historie.  Patuxay-monumentet ble reist etter frigjøringskrigen mot Frankrike. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KULTURSKATTER: Vientiane har mye å by på, særlig for de mes sans for Østens kultur og historie.  Patuxay-monumentet ble reist etter frigjøringskrigen mot Frankrike. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIENTIANE (Dagbladet): Laos' hovedstad ligger på grensa mot det nordøstre Thailand. Bare Mekong-elva og brua som har fått navnet «Friendship Bridge», skiller hovedstaden i Laos fra nabolandet i vest.

HVILENDE BUDDHA: I utkanten av Vientiane finner du Buddha Park, med et utall statuer og figurer - blant annet denne gigantiske hvilende buddha'en.Men parken er ikke gammel, slik man kan forledes til å tro.
Foto: Gunnar Sohlberg Hagen
HVILENDE BUDDHA: I utkanten av Vientiane finner du Buddha Park, med et utall statuer og figurer - blant annet denne gigantiske hvilende buddha'en.Men parken er ikke gammel, slik man kan forledes til å tro. Foto: Gunnar Sohlberg Hagen Vis mer

Avslappet atmosfære

Laos ligger inneklemt og uten kystlinje også mot øst, hvor hvor landet er omsluttet av Vietnam.

Men Laos er i ferd med å vokse ut av skyggen til nabo-nasjonene og bli et seriøst turistmål. Hovedstaden kan by på en laidback stemning du neppe finner i byer på samme størrelse i sørøst-Asia.

Mange turister starter Laos-ferden med noen dager i nettopp Vientiane. Som ikke bare er hovedstad, men også landets bortimot sørligste punkt.

Fra fransk til kommunisme

Vientiane er på størrelse med Oslo. Navnet høres fransk ut, og er det. Skrivemåten er blitt hengende siden byen ble hovedstad i det fransk-styrte Laos fra 1899. Det asiatiske navnet kan transkriberes til Vieng Chan.

I 1949 frigjorde landet seg fra fransk (og under andre verdenskrig også japansk) åk, og ble et selvstendig kongedømme.

En borgerkrig i 1975 sørget for at Laos ble kommunistisk, med sterke politiske bånd til nabo Vietnam. Fra 1980-tallet av ble sosialisismen kombinert med en viss markedsliberalisme. Ikke ulikt Vietnam.

Rent, pent - og lavt

FANTASTISK SKUE: Fra den kjente baren Bor Pen Nyang kan man nyte synet av solnedgangen over Mekong-elva og Thailand.
FANTASTISK SKUE: Fra den kjente baren Bor Pen Nyang kan man nyte synet av solnedgangen over Mekong-elva og Thailand. Vis mer

Noe av det første man legger merke til med Vientiane, er hvor ren og pen byen er. Mange av landets 7 millioner innbyggere lever under fattigdomsgrensa, men myndighetene setter sin ære i å presentere byen og landet på beste vis.

Nylig var Vientiane og Laos vertskap for det sørøst-asiatiske toppmøtet, som blant andre USAs president Barack Obama gjestet.

Noe annet man legger merke til er den lave bebyggelsen, som bidrar til å gi Vientiane et småbypreg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!