Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Thailand stenger en av verdens mest populære strender:

«The Beach»-stranda stengt på ubestemt tid

Vil ta lang tid å rehabilitere ødeleggelsene.

STENGT: Den berømte stranda fra Hollywood-filmen «The Beach» stenges på ubestemt tid. Foto: NTB Scanpix
STENGT: Den berømte stranda fra Hollywood-filmen «The Beach» stenges på ubestemt tid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av verdens mest populære strender, som ble berømt etter Hollywood-filmen «The Beach» med Leonardo di Caprio, stenges nå på ubestemt tid.

Årsaken er de omfattende miljøskadene stranda har fått fra den omfattende turiststrømmen. Forurensing fra søppel, båter og solkrem har ført til at korallrevet utenfor stranda står i fare for å bli totalødelagt.

Tidligere i år meldte thailandske myndigheter at stranda skulle stenges midlertidig. Nå ser de seg nødt til å utvide perioden på ubestemt tid, melder The Guardian.

- Vi har evaluert utviklingen månedlig og sett hvor store ødeleggelser økosystemet har tatt av alle turistene. Det er vanskelig å rehabilitere fordi stranda og plantene i området er totalt ødelagt, sier direktør for Thailands nasjonalparker, Songtam Suksawang.

Enorme ødeleggelser

Den idylliske Maya bay-stranda på øya Koh Phi Phi Lee har blitt en av Thailands mest populære turistdestinasjoner, siden den for alvor ble kjent etter Hollywood-filmen i 2000. Hver eneste dag har stranda tatt imot 5000 turister og 200 båter, som har ført til den nå kritiske situasjonen.

Marinekspert Thon Thamrongnawasawat ved Kasetsart University i Bangkok har estimert at 80 prosent av korallene allerede er døde.

Til tross for de omfattende bevisene på at stranda har tatt skade av alle turistene, har thailandske myndigheter stilt seg nølende til å stenge stranda. De som besøker stranda genererer nemlig inntekter på godt over 100 millioner kroner årlig, og landets økonomi er høyst avhengig av turismen.

Det vil si fram til nå. 1. oktober ble det annonsert at restriksjonene vil vedvare helt til økosystemet er tilbake til sin normale tilstand.

Nyheten vil komme som en lettelse for de mange miljøaktivistene, som har påpekt at de fire månedene som først var tiltenkt, ville være langt fra nok. Nå utvides også arbeidet med å plante nye koraller for å bygge opp økosystemet.

Flere land tar grep

I tillegg til Thailand, har flere land i regionen i det siste fått opp øynene for problemene som kan komme med den omfattende turiststrømmen. I april stengte den populære stranda Boracay på Filippinene i seks måneder. Stranda hadde ifølge president Rodrigo Duterte utviklet seg til et rene «kloakkbassenget».

I 2017 erklærte også Indonesia «søppelkrise» på flere av de populære øyene rundt Bali, etter at blant annet David Attenborough's «Blue Planet» tok opp hvordan plastikk ødelegger miljøet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!