«The Wave» er så populær at bare 20 personer får se den hver dag

Formet som bølger, kjegler og sopp i reptilenes tidsalder.

MEKTIG: En vandrer på vei gjennom et pass i området «The Wave». Risikoen for å møte noen er liten etter beslutningen om bare å tillate 20 turister pr dag. Målet er å beskytte sandsteinsformasjonene og ivareta den ekte villmarksopplevelsen.Foto: AP PHOTO/BRIAN WITTE
MEKTIG: En vandrer på vei gjennom et pass i området «The Wave». Risikoen for å møte noen er liten etter beslutningen om bare å tillate 20 turister pr dag. Målet er å beskytte sandsteinsformasjonene og ivareta den ekte villmarksopplevelsen.Foto: AP PHOTO/BRIAN WITTEVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Fjellformasjonen «The Wave» ser ut slik navnet antyder, som en bølge. Det er bare at bølgen kommer i de mest utsøkte sandsteinsfargede sjatteringer.

Alle formasjonene likner heller ikke på en bølge, derimot på deformerte søyler, kjegler og sopp.

Sandsteinen er formet i jura-tida, også kalt reptilenes tidsalder.

Fargetonene har ifølge nettstedet Zionpark sammenheng med forekomster av jern i fjellet, som skaper en dramatisk regnbue av lysegult, rosa, rødt og terrakotta.

Loddtrekning Å oppsøke «bølgen» i Arizona er nå blitt så populært at amerikanske myndighetene har innført en kvote på 20 turister om dagen.

SPEKTAKULÆRT: Arizonas fjellformasjon «The Wave» er blitt stadig mer populær blant fjellvandrere. Området er spektakulært, men sårbart. Myndighetene har derfor innført besøkskvoter. Foto: AP PHOTO/BRIAN WHITE
SPEKTAKULÆRT: Arizonas fjellformasjon «The Wave» er blitt stadig mer populær blant fjellvandrere. Området er spektakulært, men sårbart. Myndighetene har derfor innført besøkskvoter. Foto: AP PHOTO/BRIAN WHITE Vis mer

Tildelingen av «orkesterplass» til den naturlige skjønnheten skjer ved loddtrekning. Å blafre med dollarsedler hjelper ikke.

Vil du ha nærkontakt med naturen, bør du altså ha vinnerlykke.

Loddtrekningen skjer i regi av «The U.S. Bureau of Land Management». Halvparten av plassene deles ut fire måneder i forveien gjennom lotteri på nettet.

Dette er virkelig et lotteri. Du må velge noen datoer og betale en sum. Blir du ikke trukket ut, får du ikke pengene tilbake. De andre ti plassene tildeles dagen før, gjennom et bingolotteri hvor håpefulle kan være til stede.

Fotomotiv Skulle du få lyst til å trekke lodd, kan du i sommerhalvåret henvende deg til Paria Contact Station. Trekker du vinnerloddet, gjelder det å ha gps eller et svært godt kart. Noen offisiell turistrute finnes ikke.

Et godt kamera bør også ligge i sekken. Få områder er så fotogene som «The Wave».

BØLGEN: Bildet viser en del av de oppsiktsvekkende fjellformasjonene. Området ligger i Utah-Arizona ørkenen. Foto: AP PHOTO/BRIAN
BØLGEN: Bildet viser en del av de oppsiktsvekkende fjellformasjonene. Området ligger i Utah-Arizona ørkenen. Foto: AP PHOTO/BRIAN Vis mer

Den beste tida å fotografere på er midt på dagen. Da er det ingen skygger på formasjonene. Med mindre du jakter på det dramatiske inntrykket nettopp skygger kan gi.

Utallige fotografer har fotografert området opp gjennom åra. Bildene til denne artikkelen er tatt av AP-fotografen Brian White.

Fotografen Hugo Martin i Los Angeles Times skal ifølge Wikipedia mene at man ikke kan kalle seg landskapsfotograf uten å ha fotografert «The Wave».

Video fra området finner du her.