Ti karibiske drømmeøyer. Sjekk hvor du bør reise

Det finnes en karibisk øy for alle.

BARBADOS Foto: STEVE VIDLER / AGE / NTB SCANPIX
BARBADOS Foto: STEVE VIDLER / AGE / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet reiselyst): Enten du liker fristende strender, fotturer, dykking eller mat, finnes det en øy i Karibia for deg.

Har du ikke helt oversikten over hva de ulike øyene har å tilby?

Her er tips til ti karibiske drømmer.

JAMAICA Reggaeparadiset
Bare Jamaica kan ha en nettside som ønsker velkommen med ljomende reggae, Bob Marleys « ... let´s get together and feel all right».

JAMAICA Foto: RUNAR LARSEN
JAMAICA Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Og det er nettopp det du gjør på Jamaica - koser deg i sola, går på konserter, henger på stranda med lokale og spiser grilla hummer for en billig penge på en liten strandrestaurant.

Enten du bor i resort-byen Montego Bay, hippieparadiset Negril eller drar på utflukt til hovedstaden Kingston, vil du oppleve den samme,
deilige, avslappede stemningen.

Reise hit: Ving har direkteruter til Montego Bay annenhver søndag fram til slutten av mars. Flytid cirka 11 timer. Star Tour har pakkereiser med rutefly fra Oslo via Stockholm, reisetid cirka 15 timer. Rutefly tar fort 20 timer med to mellomlandinger, priser fra 7000 kroner tur-retur.

Les mer: www.visitjamaica.com

PUERTO RICO En spansk en
For bare noen måneder siden hadde få nordmenn hørt om øystaten Puerto Rico, men Norwegians nye direkterute har gjort Puerto Rico til den mest tilgjengelig øya for nordmenn i hele Karibia.

Oppmerksomheten er velfortjent. Puerto Rico ble oppdaget av Christofer Columbus i 1493, og var en viktig del av det spanske kolonistyret helt fram til 1898 da amerikanerne invaderte og overtok.

Offisielt er Puerto Rico amerikansk territorium, men den spanske arven gjennomsyrer hele samfunnet. Legg til vakker regnskog, fine strender, kultur og den pulserende hovedstaden San Juan, og ferien er komplett.

Reise hit: Norwegian flyr direkte til San Juan fra Oslo - og prisene starter på rundt 4500 inkludert alle tillegg som bagasje, mat og sete. Reisetid rundt ti timer. Billett med to mellomlandinger fra 3500 kroner og reisetid på 17-20 timer.
  
Les mer: www.seepuertorico.com og www.topuertorico.org

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYENE Lille Danmark
De amerikanske jomfruøyene er som navnet tilsier amerikansk territorium, men det er øyenes danske historie som gir dem særpreg.

I dag er den danske innflytelsen stort sett borte, med unntak av noen uvanlige stedsnavn som Charlotte Amalie og Christiansted. Den vestindiske innflytelsen er likevel mest framtredende.

PUERTO RICO Foto: TORILD MOLAND
PUERTO RICO Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Calypso- og reggaerytmer ljomer gjennom natta, og lufta fylles av gode dufter fra sterke karrier, callaloo-suppe og mikrobrygg søtet med mango.

De amerikanske jomfruøyene består av cruiseøya St. Thomas, naturparadiset St. John og St. Croix som er den best avsidesliggende. Øyene er veldig forskjellige, så et besøk til mer enn én øy anbefales.

Reise hit: Norwegian startet direkteflyginger fra København til St. Croix i november 2015. Pris fra Norge via København rundt 9000 kroner. Sjøfly mellom St. Croix og St. Thomas fra 400 kroner én vei. Billetter får du på www.seaborneairlines.com.

Les mer: www.usvi.net

MARTINIQUE Ferie for frankofile
Innbyggerne på Martinique har et ganske avslappet forhold til fransk og moderlandet Frankrike. De har også beholdt franskmennenes stil og fantastiske mat.

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYENE Foto: TORILD MOLAND
DE AMERIKANSKE JOMFRUØYENE Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Martinique er tidligere kåret til «Årets beste gourmetøy» av Caribbean World Magazine, og kan virkelig tilby et spesielt bra kjøkken med en behagelig blanding av afrikanske, indiske, europeiske og karibiske smaker.

For frankofile er også Guadeloupe er bra alternativ.

Reise hit: Air France flyr fra Oslo via Paris, og er både raskeste og billigste alternativ. Priser fra cirka 8800 kroner til Martinique.

Les mer: www.martinique.org

DOMINICA Upolert perle
Dominica er en av Karibias fattigste og minst utviklede øyer, og er rik på opplevelser med vakre fotturer, svarte strender og urørt urskog.

MARTINIQUE Foto: GJERMUND GLESNES
MARTINIQUE Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Mens kolonimaktene slåss om de andre øyene fikk Dominica stort sett være i fred fordi den er så kupert at det var vanskelig å anlegge sukkerplantasjer.

Resultatet er at det fortsatt bor rundt 3000 indianere her, og du kan besøke de forskjellige kultursentrene og for eksempel lære å bygge tradisjonelle kanoer, eller gå på kurs i sang og dans. Deler av Pirates of the Caribbean ble spilt inn her.

Reise hit: Fordi det er mindre turister, er det også litt mer kronglete å komme seg hit. Flypriser ned i 9000 kroner fra Oslo med to stopp tur-retur, men da med bytte av flyplass. Det kan være enklere å finne billige billetter til Barbados og selv booke via LIAT herfra, www.liat.com.

Les mer: www.dominica.dm

SAINT LUCIA Den grønne øya
Saint Lucia er en amerikansk favoritt blant bryllupsreisende, og tilbyr en fin blanding av virkelig flotte resorter og et yrende folkeliv lokalt.

DOMINICA Foto: RONNY FRIMANN
DOMINICA Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Med langstrakte strender, grønne topper, bananplantasjer og sjarmerende landsbyer, har Saint Lucia noe for de fleste.

Er et av Karibias mest romantiske reisemål og flere ganger kåret til nettopp det. De to kjegleformede landemerkene the Pitons rager 700 meter over havet, og har strukket seg helt inn på Unescos verdensarvliste.

Reise hit: Billigste alternativ er med British Airways og Virgin Atlantic via London. Priser fra 7700 kroner med ett stopp og bytte av flyplass.

Les mer: www.stlucia.org

BARBADOS Charterfavoritten
Siden Star Tour har pakketurer hit, er dette en av de enkleste øyene å komme seg til.

SAINT LUCIA Foto: RONNY FRIMANN
SAINT LUCIA Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Barbados har vært en charterfavoritt blant de tidligere britiske koloniherrene i mange år, noe den hektiske kyststripa sør for hovedstaden Bridgetown vitner om.

Øya er likevel stor nok til at du også finner herlige luksushotell i bortgjemte viker, eller mindre gjestehus i småbyer uten altfor mange turister.

Reise hit: Flere internasjonale selskaper flyr til Barbados, men British Airways er det klart største. Priser fra cirka 6700 kroner tur-retur via London. To uker på firestjerners resort med Ving fra rundt 30 000 kroner for fly og hotell.

Les mer: www.barbados.org og www.visitbarbados.org

SAINT VINCENT OG GRENADINENE Seilerparadiset
Grenadinene er en seilers våte drøm, med 32 øyer der du kan hoppe fra en fancy cocktailmiddag til lokal rombar på en time.

SAINT VINCENT OG GRENADINENE Foto: RONNY FRIMANN
SAINT VINCENT OG GRENADINENE Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Grenadinene er et Mini-Karibia i seg selv. Her er høy sigarføring på Mick Jaggers øy Mustique, interessant historie på karib-indianernes gamle tilholdssted Saint Vincent, og akvafargede ankringsbukter ved ubebodde Tobago Keys.

Ikke rart Hollywood valgte Grenadinene i tillegg til Dominica, som innspillingssted for Pirates of the Caribbean-filmene.

Reise hit: Søker du direkte på reiser til Grenadinene får du svært dyre priser. Det kan lønne seg å fly til Barbados, Saint Lucia eller Grenada, og reise videre herfra med et lite lokalfly fra for eksempel LIAT, www.liat.com.

Les mer: www.gov.vc

GRENADA Krydderøya
Grenada er en vakker, grønn og solpolert juvel helt sør i det karibiske halskjedet. Selve øya er liten, kompakt og på størrelse med Akershus.

Utenfor hovedstaden St. Georges venter vakker regnskog full av fristende dufter fra vanilje, kardemomme, kakao, nellik og muskat, blandet med luktene av papaya, brødfrukt og grapefrukt. Grenada er verdens nest største eksportør av muskat.

GRENADA Foto: TORILD MOLAND
GRENADA Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Reise hit: Priser fra 7900 kroner med to eller tre stopp tur-retur. Flere operatører, og vær obs på reisetida.

Les mer: www.grenadagrenadines.com

ABC-ØYENE Kinderegget
Trekløveret Aruba, Bonaire og Curaçao gikk tidligere under fellesnavnet De nederlandske Antillene, og er et kinderegg av opplevelser.
 
Aruba er charterfavoritten - Ving har pakkereiser hit - med langstrakte strender og fine luksushoteller som ofte tiltrekker amerikanere på bryllupsreise.

Bonaire er den stille dykkerøya, mens Curaçao - som Ving tilbyr i kombinasjon med Aruba - er den mest genuine og minst besøkte av øyene. Det aller beste er å få en smakebit av alle tre.

Reise hit: Pakkereiser med Ving koster fra 20 000 kroner. Med rutefly er beste alternativ KLM som har priser fra 10 000 kroner tur-retur med ett stopp, eller 7000 kroner med to stopp og lang reisetid.

ABC-ØYENE Foto: RUNAR LARSEN
ABC-ØYENE Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Les mer: www.aruba.com

REISEFAKTA KARIBIA

Reise hit
Betegnelsen Karibia inkluderer alle øylandene i golfen sør for USA og nord for Venezuela. Spennet er stort, fra revolusjonens Cuba til fattige Haiti, reggaens Jamaica og charterturismens Barbados. Derfor er det også stor forskjell på tilgjengelighet, og hvor lett det er å komme seg til hver øy. Største inngangsporter er Barbados, Saint Lucia, Martinique, Grenada og Trinidad, med flypriser fra rundt 6000 kroner tur-retur. 

Reise rundt
Det går småfly mellom de fleste av øyene. Er det naboer eller samme protektorat, er det både enkelt og ganske billig. Martinique-Dominica fra cirka 1000 kroner tur-retur. LIAT, Air Carabais og Winair er størst på flygninger mellom øyene. I nord er Cape Air og Seaborne gode alternativer ut fra Puerto Rico. Book direkte fra nettsidene deres.

Beste tid
Karibia er fint hele året, men prismessig kan det være lurt å unngå høysesonger som jul og påske. Orkansesongen juli-september kan bringe med seg store mengder nedbør, men som regel kommer regnet bare som små ettermiddagsskurer. ABC-øyene ligger sør for orkanbeltet.

Visum
Som hovedregel trenger ikke nordmenn visum til landene i Karibia, men sjekk spesielt for din destinasjon. De amerikanske destinasjonene krever at du fyller ut ESTA-skjema akkurat som for fastlands-USA.

Valuta
Eastern Caribbean Dollar er mest utbredt, men kommer an på øya. De franske øyene aksepterer euro, og Barbados har sin egen Barbados dollar. Amerikanske dollar er også gangbar valuta mange steder.

Språk
Fransk på de franske øyene, engelsk på de tidligere britiske koloniene og mye engelsk også på andre øyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer