Ti måltider av én kylling

Ikke bare blir det billigere, maten blir mye bedre enn om du bare bruker kyllingfiletene.

EN KYLLING: Det er utrolig hvor mye man får ut av én kylling, om man bare bruker fantasien litt. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
EN KYLLING: Det er utrolig hvor mye man får ut av én kylling, om man bare bruker fantasien litt. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NOVis mer

Dinside Når vi skal lage kylling er det lett å gripe etter en pakke med fileter. De er enkle å rense, enkle å tilberede, vanskelig å ødelegge. De fornærmer ingen.

Men la oss være ærlige: Brystfileten er det kjedeligste kjøttet på kyllingen. Jo nærmere beina, jo mer smak.

Bryststykket er også det dyreste kyllingkjøttet.

Kjøper du en hel kylling fra Solvinge gjennom Kolonial.no betaler du drøye 45 kroner kiloen. Velger du kyllingbryst er kiloprisen mer enn dobbelt så høy: 116,50 kroner.

Handle dagligvarer hjemmefra? Her får du dagligvarer på nett

Er du skeptisk til storskala kyllingproduksjon med narasiner i foret, som kan gi antibiotikaresistente bakterier i kjøttet, blir det litt dyrere å kjøpe hel fugl, men ikke avskrekkende: Rema 1000 selger hele Stange-kyllinger til cirka 80 kroner kiloen. Vil du bare ha fileten (fra Stange) blir kiloprisen tredoblet.

Regnestykket burde være enkelt. Så hvorfor velger vi bort den gode og rimelige maten?

Kutt matbudsjettet: Bak brødet selv

Mangler heimkunnskapen Svaret er like enkelt. Og litt trist: Vi vet ikke bedre. Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre med resten av fuglen, dersom vi ikke spiser hele med én gang.

Det har Dinside tenkt å gjøre noe med. For det er ikke noe vanskeligere å tilberede resten av kyllingen, bare du vet hva du skal gjøre. Men det kan noen ganger skorte litt på inspirasjonen.

Vi har her tatt utgangspunkt i en énpersonshusholdning og sett hvor langt vi kommer med én kylling.

Det krever litt arbeid og mye tilbehør. Det kan sikkert gjøres enklere, men vi har gått for ting vi har lyst på hele tiden. Underveis har vi klødd oss litt i hodet, lest noen kilo kokebøker og matblogger. Og vi har spist bedre, mer variert og ikke minst rimeligere enn om vi hadde gått for kyllingfileter hver gang.

Nei, du må ikke spise kylling hver dag til det er tomt. Kjøttet egner seg fint for nedfrysning, så lenge den ikke har vært frossen tidligere.

Pass på hygienen: Følg disse rådene for trygge og gode kyllingmiddager

Ti måltider? Vi begynte med selve kyllingen og delte opp i passende biter: Skar av brystfiletene, og tok av den lille "fileten" som henger på. Skar av vingene. Fjernet lår, delte det ene i to - og gravde ut det som mesterkokkene mener er den aller beste delen av kyllingen, «kyllingøstersene».

Vi har gått for en landkylling av medium størrelse fra Stange på 2,1 kilo til knappe 170 kroner. Velger du en frossen kylling, eller en vanlig priorkylling, vil prisen bli langt lavere, cirka 60 kroner.

Hva gjør du med restematen? Se alt det gode du kan lage med gammelt og tørt brød

Planlegging, planlegging, planlegging Ti måltider er litt mye å spise på et par døgn, så her måtte det planlegging til. Vi frøs ned noe - og anbefaler derfor å kjøpe fersk kylling, om du ønsker å gjøre det samme.

En annen ting var variasjon. Å steke hele kyllingen i åtte omganger var uaktuelt. Så vi fant frem kokebøker og besøkte ulike matnettsteder og blogger på nett for inspirasjon.

Vi har tatt utgangspunkt i at her skal det være gode, mettende retter til både lunch og middag.

Det er også en tacovariant til deg som ikke kan leve uten fredagstaco - og en liten festmiddag som passer fint på lørdagskvelden, eller som søndagsmiddag.

Under har vi skissert vår meny, og lenket til oppskriftene vi lot oss inspirere av. Vi gjorde endel endringer for å tilpasse råvarene vi hadde tilgjengelig, men fremgangsmåten er relativt lik.

Spar 10.000 på matbudsjettet

Menyen I stedet for å kaste bort de avskårne benrestene, og skinnet fra filetene, brunet vi det lett i en panne, tilsatte litt gulrot, stangselleri og løk, samt krydderblanding, helte på vann og kokte kraft.

Rettene 1-3:
Den ferdige kraften var akkurat nok til fire retter:
Aspargesrisotto, nudelsuppe, thaisuppe og en variant av coq au vin (se nedenfor).

Vi har noen erter som må brukes opp, så de får være med aspargesen i risottoen, som vi serverer med en enkel grønn salat.

Nudelsuppen og thaisuppen får et halvt bryststykke hver, for litt mer å tygge på.

Rett 4:
Det andre kyllingbrystet marinerer vi med marokkanske krydder, som Yotam Ottolenghi, og serverer med en enkel couscoussalat med stekt squash, løk og granateple.

Rett 5:
Vi reserverer et helt lårstykke til en coq au vin, som vi serverer med poteter og en salat av resten av aspargesbønnene.

Rett 6 og 7:
Det andre låret deler vi i to. Det øverste og mest kjøttfulle lårstykket langtidskoker vi i slow cookeren og lager en pulled chicken-variant til taco, mens det tilhørende lårbenet glaserer vi med honning og sennep, og har potetmos og bladsalat til.

Rett 8:
Vingene glaserer vi i ovn med en Coca-cola-reduksjon, og har ris og wokede grønnsaker til.

Rett 9:
De to smakfulle kyllingøstersene deler vi fint opp og steker med hvitløk, chili og litt sitronskall, og har i pasta med creme fraiche, sukkererter og litt sitronsaft.

Rett 10:
Og til slutt: De to små «filetene» vi har skåret av bryststykkene snitter vi opp og steker i chili, og har i rispapir med et par reker, fyrstikktynne strimler av agurk og gulrot, issalat, glassnudler og ferske krydderurter. Sommerrullene serverer vi med sterk dipsaus av hoi sin iblandet hakket chili og plommesaus.

Se video: Slik lykkes du med rispapirrullene

Tilbehøret: Synes du det høres lite ut? Vi har laget middag og lunchretter til vårt magemål.

Flere av rettene kan fint utvides med mer tilbehør om du vanligvis spiser litt mer.

Vi foreslår:
Thaisuppe: Ris eller risnudler.
Nudelsuppe: Ekstra nudler og flere grønnsaker.
Pasta: Salat
Taco: Ris og refried beans, det vil si ihjelkokt bønnestuing.

Noen av rettene passer gjerne best til lunch, og det går fint an å lage til på forhånd og ta med seg på jobb.

GRISEDYRT: Du betaler flesk for de magre kyllingfiletene. Foto: ALL OVER PRESS
GRISEDYRT: Du betaler flesk for de magre kyllingfiletene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Smart triks holder lunchen kald og maten frisk.

Er du som oss, foretrekker å spise kyllingen den dagen den blir tilberedt (det skjer noe rart med smaken dagen derpå) foreslår vi at du fryser ned det du ikke har tenkt å bruke i løpet av de neste par dagene (sjekk utløpsdato på kyllingen). Det kan også være en fordel, så du ikke blir kyllinglei.

Så lenge holder maten i fryseren
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

THAISUPPE: Tom ka gai, sterk, salt og syrlig kyllingsuppe du enkelt lager selv. Foto: ALL OVER PRESS
THAISUPPE: Tom ka gai, sterk, salt og syrlig kyllingsuppe du enkelt lager selv. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
RISOTTO: blir ekstra godt med hjemmelaget kraft, og knasende sprø asparges og erter mot den myke risen.  Foto: ALL OVER PRESS
RISOTTO: blir ekstra godt med hjemmelaget kraft, og knasende sprø asparges og erter mot den myke risen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
SOMMERRULL: Kan fylles med det meste, men det er vanlig med en blanding av kjøtt og reker. Foto: ALL OVER PRESS
SOMMERRULL: Kan fylles med det meste, men det er vanlig med en blanding av kjøtt og reker. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
TIPS: Kok kraft på restene etter du har spist helstekt kylling. Skrog, skinn, slintrer og annet som ikke blir spist er perfekt kraftbase, sammen med hakket gulrot, løk og selleri og litt krydder. Foto: ELISABETH DALSEG
TIPS: Kok kraft på restene etter du har spist helstekt kylling. Skrog, skinn, slintrer og annet som ikke blir spist er perfekt kraftbase, sammen med hakket gulrot, løk og selleri og litt krydder. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer