Ti minutter seinere går hun ut med Jackie Kennedy-drømmen i en pose

Lev ut 1950-tallet i et Oslo med «Mad Men»-feber.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): En øl ved jukeboksen på Teddys Softbar fra 1959.

Eller rosa milkshake under viftene på en diner. En time hos 50-tallsfrisør eller skattejakt i vintagebutikker. Løypa legger du opp sjøl. Oslo har så mange steder at du kan starte fortidsflørten til frokost og fortsette til dansegulvet tømmes på Ryes utpå natta.

Mange av stedene har kommet de siste fem åra. De fleste på Grünerløkka, Torshov og Sagene. Men det finnes unntak. «Urstedet» Teddys Softbar ligger nærmere Grønland, kaffebaren Fuglen midt i sentrum.

Og så har du Beach Club, dineren med sin trofaste tilhengerskare på Aker Brygge.

Gale etter «Mad Men» - Folk er gale etter «Mad Men»-serien. Det er en av grunnene til at det dukker opp så mange steder, sier Elise Dingstad, innehaver av vintagebutikken Frøken Dianas salonger øverst på Grünerløkka.

Hun trodde feberen skulle gi seg etter en sesong eller to, men folk kommer i ett kjør.

- Det er «Mad Men»-tema på privatfester, «Mad Men» på firmafester, ja, til og med i brylluper. Klærne og tilbehøret i denne stilen forsvinner med en gang, sier hun.

STILRIKTIG: Noen mener The Nighthawk Diner i Seilduksgata 15 er så stilriktig at det er som å være med i en film. Dinerbåsene er fra Missouri, takviftene fra Ohio og de sure agurkene fra Brooklyn. Foto: ÅSE HOLTE
BYFRØKENER: Venninnegjengen Marte Berentine Fredriksen (t.v.), Lina Malm og Julie Sandberg er stylet à la 50/60-tallet, akkurat slik de pleier. Cardiganjakker, kjoler og 50-tallsfrisyrer er så vanlig på Grünerløkka at ingen hever et øyebryn. Ryes, Thorvald Meyers gate 59, er et utested jentene gjerne går på for 50-tallsstemningen. Foto: ÅSE HOLTE
VIRKELIGHETSFLUKT: Oslo er langt unna når sydhavsdrinken står på bordet og Thor Heyerdahl smiler fra veggen i Aku Aku Tiki Bar i Thorvald Meyers gate 32. Foto: ÅSE HOLTE
TIDSREISE: På Åpent bakeri i Åsengata 42 på Torshov kan du allerede til frokost reise tilbake i tida. Foto: ÅSE HOLTE
SHOPPING: Frøken Dianas salonger i Markveien 33 er full av fristelser. Marte elsker stilen. Foto: ÅSE HOLTE
ETTERLEVNING: På Teddys softbar fra 1959 er interiøret som det var. Du finner den i Brugata 3 på Grønland. Foto: JOHN T. PEDERSEN
TROPISK: Lina på et av favorittstedene, Aku Aku Tiki Bar. Her kan du ta det tropiske helt ut. Foto: ÅSE HOLTE
NOSTALGI: På Ruth 66 i Torshovgata 3 finner du retro og kitsch, plast og teak i humoristisk blanding. På jakt etter en plastflamingo eller en hagegnom? Sjekk ut butikken på Torshov. Foto: ÅSE HOLTE

«Mad Men»-serien er strengt tatt ikke bare på 50-tallet, der glir seint 50-tall og 60-tallet over i hverandre, mener Dingstad.

- De som liker det ene, liker gjerne også det andre.

Håndplukket Elise satser på 70- og 80-tallsting også. Varene er håndplukket i Asia, New York og Europa. Hun holder seg til proffe vintagemarkeder for butikkeiere. Ikke noe loppemarked her. En gjeng fra Stavanger tråler butikken to ganger i året, før de fortsetter til butikker som Gatsby eller Angel's Speed Equipment, norsk rockabillyutstyrs hovedkvarter.

- Sjekk denne 'a! Venninnegjengen Marte Berentine Fredriksen (31), Julie Sandberg (31) og Lina Malm (26) har knapt kommet inn døra før Julie finner en kjole hun bare ha.

Ti minutter seinere vandrer hun ut med en pose i hånda. Jackie Kennedy-drømmen i brunt og gyllent sitter som et skudd.

Alle jentene er stylet à la 50- og 60-tallet, akkurat slik de pleier.

- Folk glor når jeg tar T-banen fra Lambertseter, men ikke her. På løkka er denne stilen vanlig, sier Julie.

Lever av stilen Hun er fotograf og stylist, og lever for, og delvis av, stilepoken. Venninnene har hun stylet i rommet hvor firmaet hennes, Julips, forvandler utdrikningslag og venninnegjenger til feminine moteløver fra en annen tid.

STEMNING: Milkshaken av fløte, melk og iskrem på Ryes skal være nesten like bra som paracet mot bakrus. Foto: ÅSE HOLTE
STEMNING: Milkshaken av fløte, melk og iskrem på Ryes skal være nesten like bra som paracet mot bakrus. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

Øverst på Grünerløkka, på Attendo Paulus sykehjem, har hun innredet et 60-tallsrom som brukes både til styling, fotografering og erindringsarbeid blant eldre.

- Å, så fine de er, sier ei lita jente, og ser langt etter trioen med høyt hår, cardiganjakker og matchende lyse sommervesker.

Mange kikker anerkjennende, men ingen hever et øyebryn når jentene krysser Olaf Ryes plass på vei til utestedet Ryes. Hit går de for å danse nå som Cave'n er stengt. Her henger de med venner, tar en matbit eller, som i kveld, stopper for en milkshake og popcorn før de går videre.

Hverdagseskapisme - Hverdagseskapisme, sier Marte, som svar på hvorfor hun sverger til fortida. Hun driver eget firma som grafisk designer hjemmefra - ofte i joggebuksa.

- Når jeg pynter meg, får jeg et løft. Jeg elsker snittet, hårfrisyrene, den rene stilen. Å finne ting som matcher kan nesten bli en besettelse, innrømmer hun.

- Marte er vampen blant oss, mener Julie.

Begge liker de nygamle utestedene, vintagebutikkene og markedene i helgene: søndagsmarkedet ved jazzstedet Blå og markedet i Birkelunden. Julie er også ofte på lørdagsmarkedet på Grønland, der hun opplever retrokunnskapen som mer begrenset og kuppmulighetene størst.

Markedet på Ekebergsletta er best - Aller best er veteranbiltreffet og markedet på Ekebergsletta et par ganger i året.

JUKEBOKS: Denne står på Nighthawk, men den eldste finner du på Teddys softbar. Foto: ÅSE HOLTE
JUKEBOKS: Denne står på Nighthawk, men den eldste finner du på Teddys softbar. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

Cathrineholm-kjeler og emaljefat er ting du kan komme over der, forteller Marte.

- Det er et marked for overraskelser. Jeg har funnet alt fra vinyl til en utstoppet skunk, sier Lina.

Mens Julie kan alt det teoretiske, er Lina den som lever ut 50-tallet døgnet rundt. Panneluggen er den samme om hun tar imot deg i barneavdelinga på Deichmanske eller danser på Ryes.

Musikken var hennes inngang til 50-tallet; rockepioneren Eddie Cochran, og miksen av country, punk, big band, swing og rockabilly til «The Reverend Horton Heat». Det er Linas greier.

En duft av Polynesia Jentene går for cocktailbær, isbiter og kokos på Aku Aku Tiki Bar. Mens trikken skrangler forbi, bringer denne baren deg et skritt nærmere tropevarme, Polynesia og Påskeøya.

Tidlig på kvelden er det mest par på date i baren. Løkkafolket kommer seinere, vestkantfolket i helgene. Jentene har sugerør mellom røde lepper og drinker i rødt og kremgult.

Noen synes Aku Aku er en hype. Et oppskrytt sted med kjedelig interiør. Andre elsker de fancy drinkene og den stilrene innredningen. Ikke noe i lokalet er fra 50-tallet, slik Teddys kan skryte av.

Mens Teddys har samme duker, respatexbord og fakefliser som i 1959, er Aku Aku et konsept skapt av utelivsbaron og trendsetter Jan Vardøen.

Kunstig? - Er Aku Aku en kunstig boble?

- Nei, sier jentene i kor.

- Se deg rundt. Skikkelig biritapet, ordentlig treverk. Innredningen er gjennomført smakfull og laget for å vare, akkurat som klærne og møblene på 50-tallet. Noe mer miljøvennlig enn ting som varer, finner du ikke.

- Akkurat det sier jeg til meg sjøl når jeg går amok på 50-tallsshopping. Da får jeg bedre samvittighet, sier Marte.

- Dessuten, sier Julie, finner du lag på lag av interessante ting her. Interiøret har detaljer med referanser fra filmer og kulturhistorien. Har du litt peiling, er stedet en gullgruve.

- Oslo har nesten alt, sier Julie.

• Her finner du flere artikler fra Inne og ute.