Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ti prosent bestiller via appen nå

Det er ikke bare Uber og Haxi som har taxi-app.

FOR VANLIG TAXI: Taxi-Fix brukes nå av taxisentraler mange steder i landet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
FOR VANLIG TAXI: Taxi-Fix brukes nå av taxisentraler mange steder i landet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside De alternative taxiselskapene Uber og Haxi prøver hardt å etablere seg her i landet for tiden.

Mens Haxi driver med det mange vil kalle en kreativ form for kompiskjøring med «frivillig» betaling, har Uber foreløpig bare et luksus-tilbud til de som vil ankomme festen i stor og fin bil (såkalt selskapsvogn).

Uber kommer seg unna med limousin-triks

Ingen av de to selskapene er dermed reelle konkurrenter til de registrerte taxiselskapene. I hvert fall ikke ennå.

Så når du skal hjem fra juleselskapet, må du trolig fortsatt belage deg på en tradisjonell taxi.

LES OGSÅ: - Vanlig taxi er for dyrt og tungvint

App-bestilling over hele landet
Den tradisjonelle taxinæringen har heldigvis ikke nøyd seg med protester og rop på politi. De jobber faktisk hardt med modernisering.

Taxi-Fix er en app som nå brukes av taxi-selskaper i store deler av landet.

Appen har eksistert i ett og et halvt år, og rundt 3200 biler er tilknyttet systemet. 800 av dem befinner seg i Oslo, mens ytterligere 800 kjører rundt i Rogaland, et fylke der også Haxi står sterkt.

LES OGSÅ: Click a taxi — taxiapp for iPhone

SPED BEGYNNELSE: Denne appen ble lansert i 2012, uavhengig av taxinæringen. Men nå har taxiselskapene kommet etter. Foto: ALL OVER PRESS (MONTASJE: PÅL JOAKIM OLSEN)
SPED BEGYNNELSE: Denne appen ble lansert i 2012, uavhengig av taxinæringen. Men nå har taxiselskapene kommet etter. Foto: ALL OVER PRESS (MONTASJE: PÅL JOAKIM OLSEN) Vis mer

I tillegg har taxiselskaper både i Tønsberg, Bodø, Drammen, Porsgrunn Ålesund, Stjørdal og flere steder i Akershus nylig tatt i bruk appen.

En fjerdedel i høysesongen - Vi regner med at rundt ti prosent av turene i Oslo-området nå blir bestilt på denne måten, sier salgssjef Kevin Gonaseelan i selskapet CenCom til Dinside. I perioder med spesielt høy trafikk er andelen enda større, ja 17. mai i år kunne vi notere oss at 25 prosent brukte appen vår, fortsetter han.

Også NorgesTaxi har en app (iOS, Android). Den fungerer bare med biler som er tilknyttet selskapet, men du kan bruke den både i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen, Kongsberg og Hønefoss.

Det finnes også andre smarte løsninger der ute. Noen av dem fungerer faktisk i hele Europa, som Click-A-Taxi.

En liste over disse finner du på Alternativeto.net.

Betaling må vente Men selv om bestillingen går lekende lett med GPS og mobil, vil det vare enda en stund før betalingen også kan skje med mobilen.

- Vi er lovpålagt å koble betalingssystemene opp mot taksameteret slik at myndighetene kan følge med. Derfor vil det nok vare en stund før du kan betale via app, forklarer pressetalsmann Atle Hagtun i Norges Taxiforbund.

LES OGSÅ: Slik bruker du NFC

Han antar likevel at betaling via Bluetooth og NFC også vil fungere med nye betalingsterminaler i bilene, og at man om ikke så lenge vil kunne betale bare ved å sveipe mobilen.

KONKURRENT: Du kan også app-bestille med NorgesTaxi flere steder i landet. Foto: TORE NESET / DINSIDE.NO
KONKURRENT: Du kan også app-bestille med NorgesTaxi flere steder i landet. Foto: TORE NESET / DINSIDE.NO Vis mer