Ti reisedrømmer du kan oppfylle i 2015

De heteste tipsene fra reiselivsmessa på Telenor arena.

PARADIS: Midt ute i Stillehavet ligger Cookøyene. Her kan du oppleve urørt natur, gjestfri lokalbefolkning og noen av verdens hviteste strender. Foto: FIJIREISER
PARADIS: Midt ute i Stillehavet ligger Cookøyene. Her kan du oppleve urørt natur, gjestfri lokalbefolkning og noen av verdens hviteste strender. Foto: FIJIREISER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Denne helga går Reiselivsmessen 2015 av stabelen i Telenor arena på Fornebu.

Her finner du både nasjonale- og internasjonale reiseaktører som ønsker å friste deg til å dra av gårde på akkurat deres turer når du har ferie neste gang.

Vi har plukket ut ti tips fra messa det kan være verdt å ta i nærmere øyesyn:

ZIMBABWE Safari og det mektige fossefallet Victoria Falls er uløselig knyttet til Zimbabwe.

LØVELAND: Ikke noe å si på nærkontakten med denne hunnløven. Foto: IMVELO SAFARI LODGES
LØVELAND: Ikke noe å si på nærkontakten med denne hunnløven. Foto: IMVELO SAFARI LODGES Vis mer

Reisearrangøren safaritur.no er veteraner i å planlegge og gjennomføre utflukter i regionen.

Hvis du velger et reiseopplegg gjennom Imvelo Safari Lodges, kan du selv velge hvilke rundturer og opplegg du vil være med på. Prisene varierer, fra cirka 18 000 kroner til en sju dagers bryllupsreise til 58 000 kroner.

Turene foregår i Hwange National Park, som er Zimbabwes største nasjonalpark. Her finnes en av verdens største elefantflokker, i tillegg til over 100 forskjellige pattedyr, inkludert både løver, villhunder geparder og leoparder.

COOKØYENE De 15 Cookøyene er et drømmereisemål, omtrent så langt borte fra Norge som det går an å komme; halvveis mellom New Zealand og Hawaii.

De kritthvite strendene med vaiende palmer, omgitt av turkisblått hav er på mange måter selve inkarnasjonen på jordisk paradis.

FARGERIKT: De myteomspunne øyene i Stillehavet er svært ofte omgitt av korallrev med fargerike fisker som mest minner om et akvarium. Foto: FIJIREISER
FARGERIKT: De myteomspunne øyene i Stillehavet er svært ofte omgitt av korallrev med fargerike fisker som mest minner om et akvarium. Foto: FIJIREISER Vis mer

Den polynesiske befolkningen er dessuten svært vennlige og gjestfrie, noe du merker allerede i ankomsthallen på flyplassen der du møtes av syngende og dansende innfødte.

Beste reisetid er i den tørre perioden fra juni til september. Flest turister velger hovedøya Rarotonga. De mer eventyrlystne drar til de ytre øyene, dit det går ett fly i uka. Eller en båt annenhver måned.

TONGA Hvis du vil møte de eneste kongelige i Stillehavet, så reis til Tonga.

Øygruppa på 172 øyer ligger på datolinjen, midt i Stillehavet. Mellom 30 og 40 øyer er bebodde.

Her er det «Tonga Time» som gjelder; alt skjer i et eget tempo. Lokalbefolkningen har en høyt utviklet tålmodighetssans.

BADELIV: Hvis du vil svømme i temerert vann med svære knølhvaler, kan du reise rundt halve jorda og nyte opplevelsen utenfor det vesle kongeriket Tonga i Stillehavet. Foto: FIJIREISER
BADELIV: Hvis du vil svømme i temerert vann med svære knølhvaler, kan du reise rundt halve jorda og nyte opplevelsen utenfor det vesle kongeriket Tonga i Stillehavet. Foto: FIJIREISER Vis mer

Den britiske oppdagelsesreisende James Cook kalte øyriket for De vennlige øyene. Den dag i dag får du sjelden «nei» til svar, hvis du spør om noe.

Tonga er også hvalenes rike. Fra juli til november er sjansen stor for at du treffer på en eller flere knølhvaler. Via mikrofoner i havet, kan turistene få høre hvordan hvalene «synger».

Temperaturen varierer mellom 23 og 27 grader, med minst nedbør på de sørligste øyene.

BHUTAN Det er slett ikke enkelt i være turist i det lille kongedømmet Bhutan i det østlige Himalaya. Det smarteste er å dra med reiseoperatører som er godkjent av myndighetene.

Det bor cirka 700 000 innbyggere i verdens eneste stat som har buddhisme som statsreligion. Landet er på størrelse med Finnmark fylke og det sies at nasjonalproduktet måles lykke.

REDET: «Tigerredet» er kanskje den mest berømte turistattraksjonen i Bhutan. Klosteret Taktshang henger på en klippe, drøyt 700 meter over landsbyen Paro. Foto: LIDVIN TRAVEL
REDET: «Tigerredet» er kanskje den mest berømte turistattraksjonen i Bhutan. Klosteret Taktshang henger på en klippe, drøyt 700 meter over landsbyen Paro. Foto: LIDVIN TRAVEL Vis mer

Alle innbyggere er lovpålagt å gå i nasjonaldrakt på offentlige steder, noe som gir følelsen av å gå rundt i et levende folkemuseum.

Bhutan er både eksotisk og mystisk, og myndighetene håndhever strenge regler for å beskytte landets hittil uspolerte idyll.

Utlendinger har derfor begrensninger i hvor de kan reise. Kulturen er foreløpig upåvirket av resten av verden og innbyggerne verner standhaftig om tradisjonene. Derfor oppleves landet som et eventyr for besøkende.

USBEKISTAN «Om du nånsin kommer fram till Samarkand», sang svenske Lena Andersson i en av 70-tallets populære viser.

Samarkand er med sine cirka 500 000 innbyggere den nest største byen i den tidligere Sovjet-staten Usbekistan.

FLISER: Dette storslåtte byggverket i Samarkand i Usbekistan, er dekket av millioner av fliser. Foto:LIDVIN TRAVEL
FLISER: Dette storslåtte byggverket i Samarkand i Usbekistan, er dekket av millioner av fliser. Foto:LIDVIN TRAVEL Vis mer

I våre dager er det nok enklere å komme seg til Samarkand, enn det var da byen var et knutepunkt på Silkeveien, som var reiseruta til karavanene i handelstrafikken til og fra Kina.

Østfra ble det brakt krydder og porselen, mens gull og andre varer ble fraktet tilbake.

Usbekistan er berømt for sin enestående arkitektur. Dette kommer til syne i moskeene og madrassaene (koranskolene) med fliselagte turkise kupler og ikke minst for mausoleene og minaretene.

Det hele er et ubeskrivelig skue. De vakreste byene og de vakreste bygninger på Silkeveien finner du i Usbekistan, ikke minst i den sagnomspunne by Samarkand.

I KARIBIA:  Seiltur med katamaran til de beste strendene i Karibia. Foto: CARIBBEAN SAILING CLUB
I KARIBIA: Seiltur med katamaran til de beste strendene i Karibia. Foto: CARIBBEAN SAILING CLUB Vis mer

Usbekistan er et uvanlig pent og rent land. Det er turistene som står for eventuell forsøpling. Det fortelles at her kan du labbe barføtt rundt en hel dag uten å bli skitten under føttene.

SEILFERIE I KARIBIA Når reisedrømmen er Karibia er seiling et spennende alternativ. Carribean Seiling Club har seilturer i Jomfruøyene fra St. Thomas og Tortola, som er et av de beste områdene for seiling i Karibia.

Det går også turer til Grenadinene og turer mellom disse seilområdene. Du seiler fra øy til øy og opplever atskillig mer enn å bo på hotell.

Seilferien går på en katamaran av typen Lagoon 440 med fire doble kabiner, fire bad, flybridge og masse uteplass både forut og akter.

Norsk skipper om bord som kjenner alle de beste stedene.

PERU: Øyvind Wesseltoft i Coex Amason krysser en sideelv  til Maranonelva på vei opp til indianersamfunnene i Contas. Hestegutten på elvebredden heter Elvis.  Foto: COEXAMAZON
PERU: Øyvind Wesseltoft i Coex Amason krysser en sideelv til Maranonelva på vei opp til indianersamfunnene i Contas. Hestegutten på elvebredden heter Elvis. Foto: COEXAMAZON Vis mer

Seilferie er som ordet sier, 100 prosent ferietur på seilbåt som seiler rundt til flotte strender og øyer og så bor du om bord. Det går turer med tre forskjellige seilbåter hele vinteren.

For dem som vil lære å seile, arrangeres også seilkurs. Det betyr 75 prosent kurs i seiling og 25 prosent ferie og er beregnet for nybegynnere.

På disse skipene er det plass til fire personer i tillegg til skipperen som også er instruktør. Her er det mye å lære om seiling, båthåndtering, navigasjon, sikkerhet på sjøen og seiltrim.

VEIEN TIL AMAZONAS Over Andesfjellene og inn i Amazonas-jungelen til det ukjente og utilgjengelige Peru, er økoturisme på det beste.

Coex Amazon er en familiedrevet norsk-peruiansk reisearrangør i Lima, som i ti år har sendt nordmenn på eventyr i Peru hvor du møter lokalbefolkningen på deres egne premisser.

NORD-DAKOTA: Bli med på indianerfestivalen Pow Wow, den største samlingen av indianerstammer fra hele USA. Foto: NORD-DAKOTA TURISTKONTOR
NORD-DAKOTA: Bli med på indianerfestivalen Pow Wow, den største samlingen av indianerstammer fra hele USA. Foto: NORD-DAKOTA TURISTKONTOR Vis mer

Reis utenfor allfarvei med kano, småfly, til fots og på hesteryggen, og bo hos lokale stammer og lær om deres kultur.

Årets nyhet er en tur på sporet av en gammel handelsrute fra stillehavskysten til grensen av Amazonas' jungel, med kryssing av to Andesfjell-kjeder før inkastien fra Cusco nordover mot Ecuador.

Et alternativ er den spennende Maranon-ekspedisjonen som ble vist på TV2 i januar i fjor. Den starter i en historisk fjellby i Andes som heter Cajamarca og går med hest opp og ned i fjerntliggende Andes-daler, med overnatting i kollektive lokalsamfunn som fortsatt driver byttehandel.

Fem forskjellige hestelag og over 50 lokalfolk er involvert i denne ekspedisjonen.

INDIANER-BESØK I USA Indianerfestivalen United Tribes går i år av stabelen fra 10. til 13. september, og er en samling av alle indianerstammer i USA for tre dagers fest og moro i Nord-Dakotas hovedstad Bismarck.

FOR FULLE SEIL:  SS «Christian Radich» er et av de tre norske skoleskipene som deltar på Tall Ships Races. Foto: CHRISTIAN RADICH
FOR FULLE SEIL: SS «Christian Radich» er et av de tre norske skoleskipene som deltar på Tall Ships Races. Foto: CHRISTIAN RADICH Vis mer

Det er mye å lære om indianere i delstaten. Besøk den 400 år gamle On a Slant Indian Village og Knife River Mandarin Indian Village. Følg opp med en tur i fotsporene til oppdagerne Lewis and Clark opp Missouri-elva, og besøk Abraham Lincoln-fortet.
 
Den lille autentiske cowboybyen Medora med sommerforestillinger og delstatens største by Fargo er også verdt en tur i år.

Ellers er Nord-Dakota utendørs-land med fisketurer, mountainbike, riding, fuglekikking, motorsykkelturer og vannparker for familiens minste. Sov på en ranch. Delstaten har også et kasino.

NORDSJØSEILAS Seilskipet SS «Christian Radich» har flere  tokt i år. Allerede i april får første seilas i vesterled, fra Bergen til Shetland og retur til Stavanger.

Deretter blir det vårtokt i Oslofjorden tre dager i mai med start fra Akershuskaia. Tall Ships Races går fra Oslo til Belfast med regatta tilbake fra Belfast til Ålesund. Videre til Kristiansand før det regatta til Aalborg og deretter til Warnemünde.

I år går seilskipet for motor gjennom Kielkanalen til Bremerhaven, og derfra til Amsterdam.

TOSCANA: Norske Marianne Iversen arrangerer turer i det ukjente Toscana fra fjellet Monte Amiata. Foto: MELINDA BORBELY
TOSCANA: Norske Marianne Iversen arrangerer turer i det ukjente Toscana fra fjellet Monte Amiata. Foto: MELINDA BORBELY Vis mer

Blir du ikke med på tokt, er Ålesund og Kristiansand verdt å besøke i sommer, der blir det mye fest og moro i forbindelse med Tall Ships Races. Datoene er 15. juli i Ålesund og 25. juli i Kristiansand. 

Om bord på de  tradisjonelle norske skoleskipene, «Christian Radich», «Sørlandet» og «Statsraad Lehmkuhl», er du ikke passasjer men medseiler, og må ta vakter om bord og gjøre alt fra å gå brannvakt til å holde utkikk og stå til rors. Men alle slipper oppvasken.

DET UKJENTE TOSCANA Dra på tur til de ukjente delene av velkjente Toscana. Norske Marianne Iversen er gründer for byrået Taste of Tuscany, som ligger i middelalderbyen Santa Fiora ved foten av etruskernes hellige fjell Monte Amiata.

Her ligger små kulturbyer som perler på en snor, omgitt av dalen Val D'Orcia som står på Unescos verdensarvliste.
 
Vinfestivaler, vingårdsbesøk, vinturer til borger og slott, kokekurs, spa, sykkelturer, slow-drive i Toscana og vandring på gamle pilegrimsstier er noen av turenes som arrangeres for fra to til ni personer.

Det lages også individuelle turer for kick-off, jubileer og feiringer. Iversen lager også bryllupsarrangementer, det blir stadig mer populært blant nordmenn å gifte seg på slott og borger i Toscana.
Lik Dagbladet på Facebook.

DRILLO-NØTT - VINN REISEGAVEKORT PÅ 10 000 KRONERSvar riktig på spørsmålet under, og vær med i trekningen av et gavekort til en verdi av 10 000 kroner fra Albatros.

Spørsmål:

En kommune i Nord-Norge deler navn både med en innsjø i Etiopia og den lengste elva i et annet afrikansk land. Navn på kommune?

Send SMS med kodeordet REISE «ditt svar» til 2400.

Siste konkurransedag er søndag 11. januar.

I Dagbladet hver helg kan du ta Egil «Drillo» Olsens reisequiz. Alle quizene er også tilgjengelig på Dagbladet Pluss.(krever abonnement) 

Konkurransen er sponset av:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer