Ti skoløsninger som skaper orden i gangen

Ta en kikk på skoene dine før du innreder.

JUSTER HYLLENE: Her ser du garderobeskapet Pax som du kan tilpasse ditt behov med ulik innmat, fra kr 980. Skoeskene Skubb gir god oversikt over skoene, samtidig som de holder skapet ryddig, kr 89 kr for 4 stk. alt fra Ikea. FOTO: produsenten
ÅPEN LØSNING: En løsning med åpne hyller gir full oversikt. Her ser du vegghyllen Ekby Jarpen fra Ikea med skohyller. Løsningen kan justeres etter behov og koster fra kr 765. © FOTO: produsenten FOTO: produsenten
KOSELIG MED SITTEPLASS: Har du nok plass, er det fint med en benk med skoplass under. Tilfør gjerne entreén et lunt og personlig preg ved å legge et saueskinn eller en pute på toppen av benken. Her ser du Tjusig, entrébenk fra Ikea, kr 595. produsenten
ET HJEM FOR SLITNE SKO: Treningsko du ikke er redd for, kan gjerne oppbevares i en lukket løsning, for eksempel i skuffer som dette. Sittebenken med betongtopp heter Oro og er fra Skeidar, kr 1699. FOTO: produsenten
SVEVER I LUFTA: Med skohyllen fra j-me.com kan du lage en luftig løsning med åpne hyller, denne hylla koster kr 675. FOTO: produsenten
KAN BYGGES PÅ: Trones skoskap kan du bygge på i høyden og bredden, når du får flere sko. kr 298, for tre stk., Ikea. FOTO: produsenten
RENT UTTRYKK: Et skoskap gir et ryddig uttrykk. Minuset er bare at du må huske hvor de ulike skoene ligger. Dette skoskapet rommer 16 par sko og er fra ellos.no, kr 3299. FOTO: produsenten
ROMMER MANGE PENSKO: Dette stativet kan henges på innsiden av en dør eller festes på veggen, KR 449, ellos.no. FOTO:produsenten
skotips produsenten
skotips produsenten

En god oppbevaringsplass til skoene er alfa og omega for at du skal få en ryddig og fin entré.

Planlegg før du kjøper Det er smart å ikke gjøre impulskjøp, men planlegge litt for å finne de beste oppbevaringsmøblene til entreen. Det ideelle er å skreddersy en oppbevaringsløsning som passer akkurat dine behov. Du kan enkelt lage din egen skohylle med perfekte mål.

- Det første du bør gjøre er å se hvor mange skopar du har, og hva slags sko, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger hos Ikea.

- Start med å telle og sortere skoene etter type. Er det sko med stiletthæler, en blanding av joggesko og pensko, fotballstøvler, barnesko osv. Har du et system som dekker flere av disse behovene slipper du daglige irritasjoner, når du ikke finner den ene skoen eller når skitne joggesko har smittet over på pensko, sier Egger.

- Mål opp hvor mye plass du har til rådighet og utnytt den maksimalt. Du kan f.eks. velge et skoskap som ikke stopper midt på veggen, men som går helt opp til taket, sier kategorisjef Hanne Lorentzen hos Skeidar.

Skoskap er så smale at de uansett neppe vil skape et ruvende uttrykk.

Tenk fremover Egger synes også det er smart om deler av skooppbevaringen er et fleksibelt system som du kan bygge på. Du kan for eksempel velge et skoskap som du kan bygge på i høyden om behovet skulle melde seg.

- Velg gjerne et fleksivbelt system. Behovene dine kan fort endre seg med jobbsituasjon og familiesituasjon, og da er det greit å supplere fremfor å måtte bytte ut den eksisterende oppbevaringen.

Skoskap eller åpne hyller? Det finnes skoløsninger i utallige varianter, men sliter du med å følge slaviske ryddetips, kan det være en fordel å velge skoskap.

- Velger du lukkede skoskap kan du være litt mer avslappet i forhold til ryddigheten. Der skjuler jo skapene rotet uansett, sier Egger.

Lukkede løsninger gir et rent uttrykk, mens åpne løsninger gir full oversikt. Har du småbarn, kan åpne hyller være en god løsning. Da kan barna finne skoene sine selv. Det beste kan være å gå for en kombinasjon.

- Det kan være fint å gjemme bort joggesko og andre "ulekre" sko i et skoskap, mens pensko og støvletter kan stå fremme. De kan til og med bidra til å pynte opp litt, sier Egger.

Går du for et skoskap, er det smart å velge et med doble innsatser, da får du plass til dobbelt så mange sko, råder Lorentzen.

Hvordan holde det ryddig og koselig? Du må legge ned litt egeninnsats for å holde løsningen optimal. Går du gjennom skosamlingen jevnlig og grupperer ulike sko sammen, er du langt på vei.

- Sorter og gi bort med hard hånd. Ikke ha sko stående som du aldri bruker. Du kan gjerne gruppere dem etter bruk, hverdag, fritid, fest, og gjerne etter størrelse. Ha gjerne dameskoene samlet, det samme med herre- og barnesko. Ha gjerne skoene fremme etter sesong, nå bør du for eksempel rydde vekk vinterskoene, om du ikke allerede har gjort det. I tillegg bør du ha skoene du bruker regelmessig enklest tilgjengelig, de du bruker ved spesielle anledninger kan gjerne stå oppe under taket eller i et skap, sier Egger.

- Det kan være smart å sette opp et skoskap i boden, på loftet eller i kjelleren også, slik at du har mesteparten av skoene der og kun oppbevarer sesongens sko i entreen, sier Lorentzen.

Hvordan oppbevare høye støvletter? Det kan være vanskelig å finne en god plass til høye sko som støvletter og støvler. Med enkle grep kan du unngå at de faller over ende og skaper dominoeffekt i skohylla.

- Kjøp en skolest som du kan ha i de høye skoene. Det hjelper på balansen og holder skoens fasong når den ikke er i bruk. Du kan eventuelt bruke pappen som du får med støvlettene når du kjøper dem. Selve oppbevaringsløsningen må være noe som støtter dem opp, eller så kan du også feste en vaier til veggen, en klype øverst i støvlettene og deretter henge dem fast i vaieren.

- Velger du et skoskap der du kan justere hyllene, kan du få plass til høye støvletter og lave sko i samme skap. råder Lorentzen. Ønsker du en åpen løsning, kan en vanlig bokhylle med justerbare hyller gjøre samme nytten.

Les også:
Slik får du hytte på terrassen
Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde
Møbeltabbene alle gjør
Drømmematerialet snekkeren hater

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.