Ti smarte hjemmekontor

Her får du gjort jobben.

Å kunne jobbe hjemmefra er en mulighet stadig flere benytter seg av. Men man trenger ikke nødvendigvis ha et eget, separat rom for å etablere et hjemmekontor.

Flere av disse løsningene viser at du kan rigge til en plass for jobb, lekser eller hobbyarbeid på et sted du kanskje ikke hadde tenkt deg.

Designikoner i gangen Gangarealer kan være gode steder å etablere en kontorplass. Slik tar man i bruk hele huset. I dette loppehjemmet har beboeren fått plass til den amerikanske designeren George Nelsons ikoniske kontorpult fra 1958. Møbelet ble opprinnelig designet som «Ladies' desk», men er siden blitt tatt i bruk i mange private hjem.

En skjenk fra omtrent samme tidsepoke - et typisk innslag i såkalt retrostil - er plassert langs motsatt vegg, og rommer blant annet nødvendige kontorrekvisita.

Gjenbrukskontoret Kunsten å gjøre kupp på loppemarked er et godt utgangspunkt for en personlig arbeidsplass hjemme. Dette vesle hjemmekontoret (se bildegalleriet over) er satt sammen av forskjellige typer bruktkjøp; et skoleatlas på veggen, en gammel kontorstol og mel- og sukkerskuffer som her brukes til oppbevaring av kontorrekvisita. Når beboeren trenger pause fra skjermen, kan hun la øynene hvile på fjordlandskapet rett utenfor.

Arbeidskjøkken I enden av kjøkkenet er det etablert en hjemmekontorplass, uten at det egentlig synes. Alt av kontorrekvisita, inkludert laptop, gjemmes unna i kjøkkenskuffer og -skap når de ikke er i bruk.

Løsningen tillater at noen kan sitte og sulle i hjørnet under middagsforberedelsene. Når maten kommer på bordet, slipper man å rydde spisebordet for papirer.

Tilflukt på soverommet Det finnes flere gode råd for å lykkes med et godt soverom. Å bruke soverommet som arbeidsplass er gjerne ikke et av dem. Et kompromiss er å gjemme kontoret inne i et skap. Inne i denne garderoben befinner det seg en utfellbar skriveplate. Her er det mulig å sette seg ned en stakket stund og få unna litt overtidsarbeid mens familien herjer i resten av huset. Når man trenger en pust i bakken, er sengen forlokkende nær, på godt og vondt.

Hjemmesnekret hjemmekontor Med et minimum av snekkerferdigheter kan du bygge dine egne hyller. Både reolsystemet og skrivebordet er snekret av beboeren. Hyllesystemet er i ubehandlet kryssfinerplater, bordet er satt sammen av osb-plater, et rimelig byggematerial laget av furuflis.

Inspirerende hobbykrok Noen lar seg inspirere av at det myldrer til på arbeidsplassen.

En miks av private bilder, tegninger og bøker i noenlunde samme fargepalett sørger for et vell av impulser uten at man fortaper seg i rot.

Kontor på hjul Det rødmalte hjemmekontoret går på hjul, og fungerer som romdeler når det rulles ut fra nisjen.

I rommet som åpnes bak, er det en skjermet lekestue for barna. Den kreative løsningen åpner for god kontakt mellom generasjonene - mellom lek og arbeid.

Prosjektet er tegnet av det norske arkitektkontoret Dahle & Breitenstein.

Arbeid bak senga Ved fotenden av dobbeltsenga er det bygget opp en halvvegg. Den rommer tv-skjerm på den ene siden og en utfellbar arbeidspult med kontorrekvisita på den andre siden.

Slissene i halvveggen sørger for lufttilførsel til elektronikken. Prosjektet er ved Momenta arkitekter.

Jobben under trappa Det finnes mange konstruktive løsninger til hvordan utnytte det litt vriene volumet under trappa. I dette prosjektet har beboer og interiørdesigner Regina Øvergaard utnyttet plassen til å etablere et hjemmekontor.

Benken gir ikke maks komfort, men sørger for at to barn kan sitte ved siden av hverandre og bruke datamaskinen når mor ikke jobber.

Alle ledningene er løftet opp fra gulvet og festet under pulten, både for å skape et ryddig uttrykk og for å gjøre renhold enklere. For å unngå at støv og smuss faller ned på arbeidsplassen har beboeren montert lister bakerst på trappetrinnene. Både benk, bord og hyller er skåret til av mdf-plater fra en byggvarehandel.

Spesialtilpasset hjemmekontor Arbeidsbenk og hyller er spesialtilskåret av en benkeplate i eik. Et dekorativt, rosamønstret tapet på fondveggen og familiebilder i hjørnet gir kontoret et personlig og hjemlig preg, samtidig som det er tilstrekkelig arbeidsplass og oppbevaringsplass til at kontoret faktisk fungerer som arbeidsplass.

Les også:
Tips og triks til hjemmekontoret
Slik pimper du Ikea-boksene

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

RETROKONTOR: Hjemmekontoret er innredet med designikonet Home Desk fra Vitra. Foto: Espen Grønli
GJENBRUK PÅ ARBEIDSPLASSEN: Dette hjemmekontoret har smarte, små bokser for oppbevaring av småting, og større bokser for store ting. Verdenskartet på veggen er et gammelt skolekart, og fungerer nå som veggkunst. Foto: Frode Larsen
KJØKKENARBEID: Kjøkkenet har et praktisk lite kontorhjørne på enden av kjøkkenbenken. Foto: Sveinung Bråthen
SKAPARBEID: En utfellbar pult i klesgarderoben gir mulighet for å sette av en kort arbeidsøkt. Foto: Espen Grønli
HJEMMELAGD OG GJENBRUK: Hjemmekontoret består av hjemmelagde møbler og bruktfunn. Foto: Yvonne Wilhelmsen
HVITT, BEIGE OG FRODIG: På denne arbeidsplassen er det lagt opp til at det kan myldre litt. Det krever desto strengere krav til orden. Foto: Sveinung Bråthen
FLEKSIBEL LØSNING: Arbeidsplassen for to personer kan trekkes ut fra nisjen og benyttes som romdeler i allrommet. Foto: Nils Petter Dale
SKJULT I HALVVEGGEN: Veggen ved fotenden av sengen er egentlig en boks fylt med elektronikk og kontorrekvisita. Foto: Sveinung Bråthen
UTNYTTET ROMMET UNDER TRAPPA: Et fullverdig hjemmekontor er etablert i det vesle volumet under trappa. Foto: Bjørg Hexenberg Staveli
PERSONLIG JOBBPLASS: Hjemmekontoret er dekorert med mange familiebilder, og en lekker tapet fra Berge Interiør. Skrivepulten er tilpasset etter veggen. Foto: Anniken Zahl Furunes
RETROIKON: Work Desk fra Vitra er i dag et ettertraktet møbel. Dukken på pulten er et loppekjøp. Foto: Espen Grønli
RETROIKON: Work Desk fra Vitra er i dag et ettertraktet møbel. Dukken på pulten er et loppekjøp. Foto: Espen Grønli Vis mer