Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ti tegn på at du må til legen

Her går grensen mellom det normale og det legen bør sjekke.

HELSESJEKK: Vi gir deg en oversikt over symptomer som er normale, og symptomer som er tegn på at du bør oppsøke lege.  Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
HELSESJEKK: Vi gir deg en oversikt over symptomer som er normale, og symptomer som er tegn på at du bør oppsøke lege. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer

Sliter du med å få mannen din til legen? Det er ikke bare deg. Menn ER nemlig dårligere til å oppsøke lege enn kvinner.

- Menn blir i vårt samfunn opplært til å føle plikt for jobben og forsørgerrollen. De er dårligere til å oppsøke lege når de får problemer, og jobber videre uten å klage, sier professor Ulla-Britt Lilleaas ved Institutt for helsefag ved Universitetet i Agder (UiA) til Forskning.no.

Hun har forsket på helse i et kjønnsperspektiv, og har blant annet sett på menn med kreft, fordi det er en gruppe som ofte venter med å kontakte lege til det er for seint. Hun har også forsket på menn som får akutte hjerteproblemer.

- Flere hadde kjent symptomer på forhånd, men bagatelliserte dem eller skjøv dem unna, fordi de hadde så mye å gjøre på jobben, sier Lilleaas til nettstedet.

Lavere terskel for kvinner? Allmennlege May-Brith Lund ved Langnes Legesenter i Tromsø har også erfaring med at kvinner generelt er flinkere til å oppsøke legen enn menn.

- Jeg tror det skyldes at kvinner har mer kontakt med helsevesenet gjennom behov for prevensjon/familieplanlegging, svangerskap og fødsel, samt barns sykdom. Terskelen blir dermed kanskje lavere for kontakt, spekulerer hun.

- Men, min erfaring er at menn i større grad enn tidligere kommer hyppigere til konsultasjoner i dag enn for 10 år siden, legger hun til.

Med hjelp av allmennlege Lund, Kreftforeningen.no og Norsk Helseinformatikk, har vi satt sammen en oversikt over diverse symptomer - og når disse krever at menn går til legen.

Men husk at listen ikke er fullstendig. Som Kreftforeningen skriver på sine hjemmesider skal du alltid søke lege hvis du har fått et nytt symptom som ikke gir seg etter fire uker, og som føles plagsomt. Akutte smerter skal du selvsagt også søke lege for.

1. Hoven lymfeknute Normalt: Lymfeknuter hovner opp når du har en liten infeksjon, og små infeksjoner kan føre til at hevelser kommer og går. En hoven lymfeknute kjennes som en klump under huden.

Når bør du søke lege: Dersom en lymfeknute har vært hoven i mer enn fire uker uten at det er en åpenbar årsak til det, bør du søke lege for undersøkelse. Hvis en kreftsvulst slipper fra seg kreftceller, kan lymfeknuter som tar imot kreftcellene hovne opp. Lymfeknuter hovner også opp ved kreft som er oppstått i lymfeknutene - lymfekreft. Vær oppmerksom på lymfeknuter på halsen, i armhulene og lysken, men også andre steder på kroppen.

Hovne lymfeknuter kan også være tegn på forstyrrelser i immunsystemet og revmatiske betennelsessykdommer som lupus og leddgikt. Men vanligst er infeksjoner, og oftest virusinfeksjoner.

Kilde: Kreftforeningen.no og May-Brith Lund

2. Endret tarmfunksjon Normalt: Avføringen forteller mye om helsen din. Tarmfunksjonen kan endre seg hvis du endrer kostholdet og ved stress, for eksempel ved lange utenlandsreiser. Tarmfunksjonen kan også endre seg med endrede mosjonsvaner, og noen medisiner kan gi forstoppelse eller løs mage.

Når bør du søke lege: Dersom tarmfunksjonen endrer seg over tid og uten noen spesiell årsak, bør du søke lege. Det samme gjelder hvis du ser at det er blod i avføringen uten en klar årsak, eller dersom tarmfunksjonen skifter mellom vekselvis diaré og forstoppelse.

Dette kan skyldes tarmkreft, eller forstadier til kreft. Det kan også skyldes cøliaki, laktoseintoleranse, ulcerøs colitt, Chron sykdom, divertikulitt, tarminfeksjon eller matvareintoleranse. Vanligst er irritabel tarmsyndrom, hvor symptomene er perioder med smerte og ubehag og endret avføring. Slim i avføringen forekommer hyppig. Irritabel tarmsyndrom er ufarlig, men tilbakevendende og kronisk, og det er viktig å utelukke annen sykdom.

Kilde: Kreftforeningen.no og May-Brith Lund

3. Symptomer fra prostata Normalt: De aller fleste menn får forstørret blærehalskjertel (prostata) med årene. Det fører til at de må late vannet oftere enn før, og ofte må opp om natta.

Når bør du søke lege: Dersom du har mye besvær og forstyrret nattesøvn, bør du søke lege. Der kan du få hjelp for normalt prostatabesvær, og du kan også bli sjekket for kreft i prostata. Problemer med prostata kan skyldes betennelser i prostatakjertelen, prostatitt. Akutte bakteriebetennelser er mer sjeldne og krever antibiotikabehandling, mens kronisk prostatitt er en langvarig betennelse eller smertetilstand i prostata.

Kilde: Kreftforeningen.no og May-Brith Lund

4. Symptomer fra urinveiene Normalt: Du kan få en frisk rød farge på urinen når du har spist rødbeter, og en sterk og intens lukt når du har spist asparges.

Når bør du søke lege: Det er ikke normalt å ha blod i urinen. Fastlegen kan påvise synlig og usynlig blod i urinen ved hjelp av en hurtigtest. Det er oftest et tegn på infeksjon, men kan være tegn på kreft. Grad av blod i urinen sier ikke noe om hvor alvorlig bakenforliggende årsak er. Andre symptomer er plager som likner urinveisinfeksjon, og som kommer igjen flere ganger.

HELSESJEKK: Vi gir deg en oversikt over symptomer som er normale, og symptomer som er tegn på at du bør oppsøke lege. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
HELSESJEKK: Vi gir deg en oversikt over symptomer som er normale, og symptomer som er tegn på at du bør oppsøke lege. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer

Vanlige årsaker til blod i urinen er infeksjoner (30-50%), prostatasykdom (20-30%) kreft (5-10%). Nyrestein, blærestein, skader og nyresykdom er sjeldnere.

Kilde: Kreftforeningen.no og May-Brith Lund

5. Hoste, heshet, lungebetennelse Normalt: De fleste av oss blir forkjølet med hoste og heshet av og til. Noen har også lett for å få bronkitt med hoste.

Når bør du søke lege: Hvis du får tydelige tegn på bronkitt eller lungebetennelse, bør du søke lege for eventuell antibiotikabehandling. Særlig tyder flere infeksjoner i løpet av et år eller kortere tid, på at noe er galt og er grunnlag for nærmere undersøkelser.

Hvis du opplever kortpustethet, får irritasjonshoste eller heshet som ikke er knyttet til infeksjoner, og som ikke vil gi seg etter en måneds tid, bør du også søke lege.

Kilde: Kreftforeningen.no

6. Føflekker og andre hudforandringer Normalt: Det er normalt å ha føflekker, og de vil endre seg med alderen. Noen har få, andre mange.

Når bør du søke lege: Hvis føflekkene endrer form, farge eller blør, bør du oppsøke lege. Be noen du kjenner godt om å følge med på føflekker på ryggen. Personer som blir lett solbrente, er mest utsatt for føflekkreft og andre former for hudkreft. Vær oppmerksom på at føflekkreft også kan oppstå i huden utenfor selve føflekkene.

Vær også oppmerksom på basaliom, som er den hyppigste formen for hudkreft. Risiko øker med alder og grad av soleksponering. Typisk er sår som ikke vil gro, eller røde og skjellende hudforandringer som også kan se ut som eksem.

Kilde: Kreftforeningen.no og May-Brith Lund

7. Endringer i testiklene og pungen Normalt: Kjenn på testiklene med jevne mellomrom slik at du vet hvordan testiklene dine normalt kjennes.

Når bør du søke lege: Hvis testiklene forandrer seg; er ømme, hovner opp, blir mindre eller kjennes hardere, bør du gå til lege. Risikoen for testikkelkreft er økt hos menn som har vanskeligheter med å få barn, og hos menn som ikke hadde begge testikler i pungen ved fødselen. Testikkelkreft gir vanligvis ikke smerter i selve testikkelen og oppstår som hovedregel bare i én testikkel. Endringer i testiklene kan også være tegn på betennelse i bitestikkel (epididymitt). Hevelse i pungen kan skyldes varicocele (årebrokk) eller hydrocele (vannbrokk).

Kilde: Kreftforeningen.no og May-Brith Lund

8. Ryggsmerter Normalt: «Alle» får vondt i ryggen en gang iblant. Det kan være en overbelastet muskel, en muskelstrekk eller skiveutglidning for eksempel. Eldre får ofte ryggsmerter på grunn av benskjørhet og sammenpressede skiver i ryggen.

Når bør du søke lege: Dersom du får en ny type ryggsmerte som du ikke har hatt før, og som ikke vil gi seg, bør du gå til lege. Også lette ryggsmerter som varer lenger enn fire uker, bør du søke lege for. Hos yngre menn skal legen alltid tenke på at ryggsmerter i verste fall kan skyldes kreft.

Den vanligste årsaken til ryggsmerter (lumbago) er overbelastning eller overstrekk av muskelgrupper i korsrygg eller fra skivene mellom ryggvirvlene eller sideleddene. Ryggsmerter med utstråling kan være prolaps eller isjias. Skiveprolaps, kompresjonsbrudd som følge av osteoporose, spinalstenose og Bechterew er andre eksempler på årsaker til ryggsmerter. Legen kan skrive rekvisisjon til fysioterapi.

Kilde: Kreftforeningen.no og May-Brith Lund

9. Smerter i brystet Normalt: Med brystsmerter menes smerter som du føler kommer fra brystkassen eller brysthulen. Stress, mas og bekymringer gir lett brystsmerter som er ufarlige. Typisk for disse smertene er at de ofte er verre når du er i ro, når du prøver å slappe av. Ofte merker du ikke disse smertene når du er travelt opptatt med å gjøre noe eller anstrenge deg.

Slike smerter er sjelden uttrykk for noe farlig, men det er likevel en hevet pekefinger om at du kanskje kjører deg selv for hardt. Du bør vurdere tiltak for å dempe stresset og maset.

Når bør du søke lege:
Akutt oppståtte, sterke brystsmerter bør undersøkes av lege snarest - særlig hvis du har økt risiko for hjertesykdom i form av høyt blodtrykk, diabetes, røyking, for mange kilo eller høyt kolesterol. Langvarige brystsmerter bør også utredes av lege, men det har mindre hast enn ved akutte smerter.

De vanligste diagnosene hos pasienter som oppsøker allmennlege på grunn av brystsmerter, er smerter av psykiske årsaker eller smerter i muskler eller skjelett (50%), hjerte- karsykdom (15%), sykdom i lunger eller luftveier (15%) og sykdom i mage-tarmkanalen (15%), men det finnes også en rekke andre årsaker.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

10. Hodepine Normalt: Å ha vondt i hodet fra tid til annen er helt normalt. 8 av 10 personer har hatt hodepine i løpet av det siste året, men hos mindre enn 1% av dem som søker allmennlege for hodepine, finner man en sykdom som er skyld i hodepinen.

TIL LEGEN: Mange menn er dårlige til å gå til legen. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
TIL LEGEN: Mange menn er dårlige til å gå til legen. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer

Når bør du søke lege: Akutt innsettende hodepine av en type eller styrke som du ikke har hatt før, krever legetilsyn. Vedvarende eller stadig tilbakevendende hodepine bør vurderes av lege slik at bakenforliggende årsak kan utelukkes og lindrende behandling kan igangsettes.

Spenningshodepine er den dominerende årsaken til hodepine. Andre årsaker kan være nakkehodepine, migrene, medikamentutløst hodepine, svulst på hjernen, høyt blodtrykk, hjerneslag, subaraknoidalblødning eller akutt grønn stær.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Les også:
Test deg selv: Har du et alkoholproblem?
Slik finner du din biologiske alder
8 tegn på at du har et helseproblem
Slik sjekker du formen din selv
For høy hvilepuls kan bety hjerteproblemer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MAGEPROBLEMER: Dersom tarmfunksjonen endrer seg over tid og uten noen spesiell årsak, bør du søke lege.  Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
MAGEPROBLEMER: Dersom tarmfunksjonen endrer seg over tid og uten noen spesiell årsak, bør du søke lege. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media