Ti ting du ikke sier til gravide

Vi har kåret de ti desidert største tabbene.

OFFER FOR MANGLENDE FILTER? Gravide får ofte pinlige spørsmål fra kjente og ukjente. Foto: Colourbox.com
OFFER FOR MANGLENDE FILTER? Gravide får ofte pinlige spørsmål fra kjente og ukjente. Foto: Colourbox.comVis mer

Vi har kåret de ti desidert største tabbene - dette skal du ikke si til gravide! Les de utrolige kommentarene, de pinlige spørsmålene, katastrofale floskler, uønskede og belærende råd Mammanetts gravide brukere har blitt utsatt for.

1. Er du gravid? Innse det katastrofale i spørsmålet, hvis den du henvender deg til faktisk ikke ER gravid.

En forumbruker på Mammanett forteller at hun gleder seg til den dagen hun kan svare «Ja, jeg er gravid!» når hun får spørsmålet.

- Det er ikke gøy å stadig bli spurt, selv om det er ment som en hyggelig gest. Hvis noen ser ut som om de er fire måneder på vei, så er det ikke sikkert de er det, skriver hun.

VÅRT RÅD: Det er nesten umulig å se forskjell på en litt stor mage og en gravid mage i 4.-5. måned. Dropp spørsmålet, og spar gratulasjonen til graviditeten er innlysende.

2. Pinlige spørsmål Av en eller annen grunn kan det virke som om kvinner ved graviditet og fødsel blir litt allemannseie, skriver Bella. Enkelte skjønner ikke at noen spørsmål blir for intime...

- Det mest idiotiske jeg ble spurt om i forrige svangerskap, var et par uker før termin: «Har dem begynt å sjekke deg nedentil enda, da? Har du fått noen åpning?» Dette var på selveste 17. mai, på torget med omtrent 2000 mennesker rundt meg, forteller Nenne85.

- Nå som du er gravid, er du mer lysten på sex? Og nei, det var IKKE min mann som spurte, men min svigerfar. HALLO? Skriver LilBlossom

- Jeg fikk spørsmål om hvor lenge vi hadde vært gift før jeg havnet på tjukka, forteller Oktoberbaby, som lurer på om hun med det samme også burde opplyse om hvor babyen ble unnfanget.

- Jeg er kanskje av den sorten som lett blir brydd av intime spørsmål. Men jeg synes ikke det er stas å snakke med svigermor om slimproppen. Sorry, skriver Nenne85.

VÅRT RÅD: Vurder dette nøye: Når er det egentlig naturlig å etterspørre detaljer om andres underliv...

3. Svangerskap er ingen sykdom Dette vet vi! Et totalt unødvendig og svært lite empatisk utsagn, mener de gravide på Mammanett.

- Det verste jeg hørte i mine svangerskap var «Svangerskap er ingen sykdom», og særlig når det kom fra kjeften til personer som hadde null, niks problemer selv gjennom svangerskapet. Jeg fikk alt som var av plager, og jeg følte meg ikke frisk når jeg ikke klarte holde på maten, hadde kraftige kynnere og fikk vondt i ryggen i flere dager etter at jeg tok ut av oppvaskmaskinen, skriver Pooh.

Hun får støtte av Oktoberbaby: - Jeg ble så provosert av dem som mente jeg var LAT i svangerskapet! Jeg husker at jeg var overlykkelig og ringte til mannen på jobb og fortalte at nå hadde jeg klart å gå bort til kjøkkenet og fylle et glass vann selv. Da var jeg vel fire måneder på vei. Da er man ikke lat, men syk, skriver Oktoberbaby, som ble rasende når hun fikk slike kommentarer.

VÅRT RÅD: Ønsket om å framstå som bedrevitende er tilsynelatende drivkraften her. Alle kvinner vet godt at svangerskapet ikke er en sykdom, så når man likevel har et ønske om å formidle dette, antar vi at det egentlig ligger andre motiv bak - og de har ingenting med omsorg å gjøre, men et sleivspark til den gravide om at hun enten er lat eller overdriver plagene sine.

Fy! For all del - styr unna denne ekle frasen.

4. Grufulle detaljer fra fødsler En annen ting er den trangen enkelte får til å uoppfordret dele de verste og mest grufulle detaljene fra egen eller andres fødsler. Det mener jeg er unødvendig, skriver Bella.

- En venninne av meg fortalte meg da jeg gikk gravid at fødselen kom til å oppleves som om en traktor hadde parkert bakdekket mellom beina på deg, og står og spinner i *** di, forteller MI-87.

- Men det føltes ikke slik i det hele tatt. Ikke i nærheten, kan hun forsikre oss.

VÅRT RÅD: Don't be a dramaqueen! Javisst var din egen fødsel spesiell, javisst opplevde du den som intens og javisst var du en heltinne, men noen detaljer kan med fordel spares, og ikke overdriv! Du gjør faktisk ikke den gravide en tjeneste når du vil forberede dem på alt du selv opplevde, fordi ingen fødsler er like. Kanskje venninnen din får oppleve selveste drømmefødselen?

5. Så stor du er! En av de aller vanligste tabbene. En gravid, frodig dame står foran deg. Magen fyller store deler av ditt synsfelt. Det er nesten som en ryggmargsrefleks. Du klarer simpelthen ikke la være å kommentere magen.

- «Jeg synes du er blitt litt feit i det siste», «Du burde fordele vekten din litt, jeg synes at du er så framtung» eller «Er du heelt sikker på at det ikke er to?» Slike kommentarer mener jeg at man fint kan spare seg for å si til en gravid. Jeg fikk alle tre på en gang i en familiesammenkomst, skriver Bella.

Flere gravide forteller at de stadig blir spurt om hvor mye de har lagt på seg, av kjente og ukjente. Et spørsmål alle hater.

- Jeg var hos frisøren i går, og fikk vite at jeg var «Ready to pop» (Klar til å eksplodere). Hallo...? Jeg har fortsatt 5 uker igjen, forteller LilBlossom oppgitt.

Denne er stygg:
- Da ultralyddamen kløp meg i valken og sa «Ja, her var det jammen litt ekstra» hadde jeg desverre for korte armer (og for mye selvbeherskelse) til å klubbe til henne. Hun hadde fortjent det, forsikrer Sinobell oss om.

Denne er enda styggere:
Kompis: Er det sant at det ser ut som en sprengt roastbiff med hår og majones etter fødselen?

Vi har ikke alle detaljene her, men la oss håpe kompis overlevde puberteten uten varige men etter møtet med gravid venn.

- Barnefar og kompisene kalte meg Fatty-boom-boom nesten hele graviditeten. En av kompisene syns jeg var så stor på slutten at han «truet» med å kjøpe stripete badedrakt til meg og ta meg med på stranden som badeball, men det var sagt med litt sjarm og glimt i øyet så den ble jeg ikke sur for, skriver Mayasmum.

VÅRT RÅD: Plumper du ut i det, risikerer du trøbbel.
• Her er er noen av motfrasene gravide vil møte deg med:
- Stor, sier du? Ja, jeg er gravid, hva er din unnskyldning?
- Ja, jeg er gravid og du er bare feit!
- Jasså, synes du jeg er diger? Du har nok ikke så stor erfaring med gravide, du!

6. Er du helt sikker på at det ikke er tvillinger? Denne tabben er i samme kategori som den forrige. Du får bare ikke størrelsen på magen til å stemme. Så slår den geniale tanken deg (for man må være ganske smart og kanskje til og med inneha noen overnaturlige evner for å dra slike slutninger): Det er ikke en, men to babyer inni der! Tenk at hun har gått gravid i snart ni måneder, og du er den eneste som faktisk har forstått at det er 2 - TO - HELE TO BABYER der inne! Og om du likevel ikke er den eneste som har tenkt tanken, så er du i alle fall den eneste i verden som kan dra den utrolig morsomme kommentaren: «Er du sikker på at det ikke er tvillinger?»

- Jeg har ikke tall på hvor mange som insisterer på at det er to der inne, skriver Mammaria.

- Oj, så stor du er! Er du sikker på at det ikke er tvillinger der inne? Nei, ikke det? Nei da får du en stoooor baby! Jeg er glad i min tante, men filter eier hun tydeligvis ikke..., skriver en annen bruker.

- Får jeg EN til: «Er det to inni der?»-kommentar, så tørner jeg, skriver Adia.

VÅRE RÅD:
    • Det er ca. 1 prosent sjanse for at det er to babyer inni enhver gravid mage du ser.
    • Det er langt større sjanse for at du møter en «Aida». Det bør du ikke utsette din egen helse for.
    • Du er med overveiende stor sannsynlighet ikke synsk. 

7. Du sa du ville føde uten bedøvelse Denne kommentaren bør være på en topp 10-liste, tipset Sinobell oss om. Denne trenger ingen utfyllende kommentarer.

VÅRT RÅD: Det er lov å ombestemme seg.

8. Babyens kjønn og helse Det er ofte knyttet stor interesse til fosterets kjønn. Men pass på - dette kan være et minefelt å bevege seg ut i. Og styr for all del unna gamle floskler!

- Jeg hadde to jenter og ventet barn nummer tre. Alle gikk automatisk ut fra at jeg ønsket meg en gutt, og spurte meg: «Du håper vel på en gutt denne gangen?» Det provoserte meg veldig! Hvorfor skulle det liksom være ekstra stas hvis det nå kom en gutt? Hvorfor er idealet å ha barn av begge kjønn, spør Kristin. For henne var det revnende likegyldig at barn nummer tre faktisk ble en gutt.

- Svigermor mener at hvis det er ei jente, kan jeg bare stappe inn igjen ungen med det samme den kommer ut, skriver Chakka81.

Men hun lar seg ikke irritere: - Jeg vet svigermor blir glad uansett, men hun hadde nok mest ønsket seg en gutt.

- I min familie er det nesten bare gutter som blir født. Jeg venter også en gutt. Jeg fortalte familien min at vi har et vennepar som venter ei jente, og fikk denne i retur: «Åh, kan dere ikke bytte så du får jenta da?»

Jeg ble rett og slett lei meg, det virker som om de nesten er skuffet over at det ikke kommer ei jente, skriver Tinaa.

Har du hørt den forslitte floskelen «Det er jo det samme om det blir gutt eller jente - så lenge barnet er friskt»?

- For meg er alle barn velkommen og jeg synes en sånn kommentar er både sårende og vond! Jeg har et barn som er født med et sjeldent syndrom - to friske - og venter nå nr 4. Hvis jeg får denne kommentaren, slenger jeg tilbake: «Hva hvis den ikke er frisk - er den ikke velkommen da?» forteller MammaSprett.

VAR DET PLANLAGT? Du har ikke noe med det! Foto: FOTOWEB
VAR DET PLANLAGT? Du har ikke noe med det! Foto: FOTOWEB Vis mer

- Den samme floskelen fikk jeg av svigermor før jeg skulle på UL på mandag. Jeg svarte bare: Nei, det er det samme om det er gutt eller jente, bare det lever, skriver Lusketusk.

VÅRT RÅD: Hvert barn er en glede og gave - uavhengig kjønn og helse. Med denne grunninnstillingen unngår du de klassiske tabbene. Det er selvsagt lov å spørre om barnets kjønn, men ikke legge noen føringer for at det hadde vært mer stas med ett kjønn enn et annet.

9. Var det planlagt? Man kan stille spørsmål ved om denne kommentaren også hører inn under kategorien «mangler filter».

- Jeg ble litt overrasket over at ei jeg knapt kjente, faktisk spurte meg om graviditeten var planlagt, skriver Quendë.

Og hun er ikke alene, mange Mammanett-brukere hadde opplevd dette.

Niniel er en av dem: - Jeg synes ikke folk har noe med det, spesielt ikke folk jeg ikke snakker så mye med til vanlig, skriver hun.

Men man kan faktisk få enda frekkere spørsmål.

Alenemoren Amanda forteller at da hun gikk gravid med sitt andre barn, fikk hun spørsmålet: «Hvem er faren til babyen, da?»

- Det synes jeg folk kan spare seg for, skriver hun.

VÅRT RÅD: Ikke spør, det angår deg ikke! Det er uviktig, barnet er ønsket.

10. Bare vent... Det er et faktum at alle gravide møter et stort antall kvinner som har inngående kjennskap til å være gravid, føde og ha barn. Man blir jo automatisk ekspert når man selv har opplevd alle disse sakene, og da er det jo på sin plass å dele av sin visdom og ikke minst advare alle andre om tida som kommer.

- «Ja, du får nyte å gå på café nå, det kan du ikke gjøre når barnet kommer.»
- «Du må sove mye, husk at det ikke blir noe søvn når barnet kommer.»
- «Nyt hverandre, det får dere ikke tid til når barnet kommer.»
- «Ja, det blir vel bare charterturer på dere nå som dere får barn.»

Disse kommentarene irriterte meg noe ekstremt, beretter Somes.

- Enkelte får det til å høres ut som om livet stopper opp tvert man blir foreldre. Ja, livet endrer seg, men det er helt opp til hver enkelt hvor mye de lar livet forandre seg!  Ser ofte kommentarer som de ovenfor bli skrevet til gravide venner på Facebook: «Bare vent...» Irriterende! Kan ikke folk få lage sin egen opplevelse av å være småbarnsforeldre, spør hun.

Mirra er helt enig i dette: - Alle gravide skjønner at det kommer til å bli slitsomt, men man må da få lov til å glede seg til å få barn, uten at folk hele tiden skal fortelle deg det slitsomme med det. Akkurat den delen blir jo ikke bedre når barnet har kommet heller. Bare vent til barnet begynner krabbe, bare vent til barnet begynner å gå...

- «Bare vent»-kommentarene er det jaggu mange av! Jeg syntes også de var veldig irriterende. Ja, I get it, du har barn og tror du derfor har all verdens livskunnskap, og må belære meg om livet og poppe den boblen du tror jeg lever i om at baby kun er fryd og gammen, for jeg er jo for kørka til å tenke meg til selv at det blir våkenetter, stress, frustrasjon og store omveltninger sånn generelt, skriver MI87.

VÅRT RÅD:
Igjen - dine opplevelser og erfaringer er ikke alltid ønsket. Javisst er det slitsomt å være småbarnsforeldre, men hvorfor ikke slå et slag for de sidene ved foreldrelivet man kan glede seg til?

Men hva kan du si? Det er neimen ikke så lett for andre å forholde seg til gravide, skriver Becca82:

- Kommenterer du at magen er liten, er det feil. Sier du at magen er stor, er du den dusten. Sier du at den gravide ser bra ut, så er det ikke snilt å lyve. Og sier du at den gravide ser sliten ut, så burde du bare løpe. Det beste er om du ikke sier noen ting, så den gravide kan låse seg inn på do og gråte over manglende interesse!

- Det holder å si «så fin mage du har fått» hvis man skal kommentere noe i det hele tatt. Å si noe om størrelsen, utseendet eller spørre om det var planlagt, er frekt. Man bør heller ikke bare ta på magen uten å spørre, påpeker Mamma Anne.

Her er tips om noen nøytrale spørsmål som du kan stille til en hvilken som helst gravid bekjent. Fordelen med disse spørsmålene er at den gravide kan velge å besvare dem enten med «Ja, takk bare bra» eller velge å svare mer inngående hvis de føler for det.

- Hvordan går det med deg?

- Trives du med å være gravid?

- Hvor lenge er det til fødselen?

- Gleder storebror/storesøster seg?

Del koselige minner fra egen graviditet eller tid som nybakte foreldre (uten å la det bli et langt foredrag om deg selv).

Denne saken ble opprinnelig publisert på Mammanett.no.

LES OGSÅ: Gravid uke for uke
Hvem skal klippe navlesnoren?
Gravide mager: Slik de egentlig ser ut
Terminkalkulator

VÆR FORSIKTIG: Gravide er ikke til å spøke med! Unngå for all del fella der du kommenterer vekt, kroppsform eller spør om hun venter tvillinger. Foto: COLOURBOX
VÆR FORSIKTIG: Gravide er ikke til å spøke med! Unngå for all del fella der du kommenterer vekt, kroppsform eller spør om hun venter tvillinger. Foto: COLOURBOX Vis mer