FORVENTER GAVE: Mange nybakte mammaer har hodet fullt av tips til gaver de gjerne vil ha når barnet endelig er født.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FORVENTER GAVE: Mange nybakte mammaer har hodet fullt av tips til gaver de gjerne vil ha når barnet endelig er født. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Ti ting nybakte mødre vil ha

Se mødrenes ønskeliste.

Vordende mødre på nettstedet Barnimagen.com diskuterer flittig om det er vanlig at mor og far utveksler gaver når barnet er født.

Blomster og nyvasket hus Mange kvinner venter å få en oppmerksomhet når barnet er kommet til verden. Mens enkelte sier de håper barnets far har tenkt på noe stort og dyrt, mener andre at en baby er gave nok i seg selv.

Atter andre er mest opptatt av unngå det smertehelvetet en fødsel kan være.

Uansett innrømmer de fleste at de blir glade for blomster og nyvasket hus når de kommer hjem fra sykehuset.

Tips: Se hva barnehagebarna synes mor fortjener

Vanlig med diamanter En kvinne som diskuterer på Skravlesiden til Barnimagen.com, uttaler: "Det hadde vært hyggelig med en liten oppmerksomhet fra den lykkelige nybakte far til den som har båret frem barnet".

Selv fikk hun et nydelig alliansesmykke i hvitt gull med tre diamanter.

- De fleste av mine venninner har også fått smykker, ringer eller liknende. Det er veldig vanlig med en alliansering som man setter på flere diamanter for hvert barn man får. Hun legger til at hver og en må gi etter smak og ikke minst lommebok.

En annen nybakt mamma sier: - Jeg tror ikke samboer tenker på gave til meg etter fødselen, og syns det er helt greit, men setter pris på å komme hjem til rent hus, rene sengeklær og spekemat i hus, for jeg er helt desperat etter birkebeinerskinke og salami.

Babyen en gave i seg selv Motstanderne av fødselsgave påpeker at en baby bør være gave nok i seg selv - til begge foreldre. Flere er enige i dette:

- Babyen er gaven til både mamma og pappa her hos oss, sier en gravid kvinne som ikke forventer eller ønsker noe mer. - Samt det å ta godt vare på og stelle med hverandre så mye vi kan.

- Det ER faktisk sant at det viktigste i livet ikke kan kjøpes for penger, legger hun til.

En stor overgang - Jeg har inntrykk av at man mest gir gaver til barnet og ikke til mor etter fødselen, sier lege og forsker Malin Eberhard Gran ved Folkehelseinstituttet. Hun tror at det ikke blir gitt så mange gaver fordi omsorgen om den nybakte mor blir stadig mindre

- Hva slags symbolikk har en slik fødselsgave?

- Det kan være en påminnelse om at barselkvinnen har gjort en svær jobb og at hun gjenomgår en stor overgang i livet.

- Som andre overgangsperioder i livet innebærer det å bli mor både rolle- og identitetsforandringer, sier Eberhard Gran. Hun er medforfatter i boka Nedstemthet og depresjon i forbindelse med fødsel.

Få tilbake barselgrøten! - Hva trenger mor etter fødselen?

- Jeg vil gjerne at for eksempel barselgrøten blir populær på ny. Barselgrøten er en måte å gi omsorg på som også kan medføre avlastning. I dag er det ofte kvinnen selv som står for servering når besøkende kommer for å se barnet. Men barselkvinnen er den som bør få omsorg og ikke den som skal gi det.

Hvordan fortelle at du er gravid? Noen gjør det bedre enn andre

Ga øl og sjokolade til far Flere kvinner på Barnimagen.com påpeker at også den nybakte far fortjener en liten oppmerksomhet.

Sverre V. Nøkleby driver nettsiden Verdensbestepappa og er selv pappa til to små barn. Han mener det er hyggelig å tenke på fedrene etter fødselen, også.

- Jeg tror ingen menn forventer å få en gave, men det er jo alltid hyggelig med en oppmerksomhet. Da jeg kom alene hjem fra klinikken etter at Filip var født, sendte hun meg en tekstmelding med beskjed om å se bak døren. Der sto det en øl og en sjokolade. Da ble jeg overrasket og glad, sier Nøkleby.

Mens inntrykket hans er at de fleste menn kjøper et smykke til barnets mor, er det langt større variasjon i gavene til far.

Praktiske gaver er fy-fy Han mener det etter hvert er etablert en forventning om at mor skal belønnes med en gave etter å ha født. På forumet hans diskuterer menn blant annet fødselsgaver.

Diskusjonen dreier seg om hva de skal kjøpe, ikke om de skal kjøpe noe.

- Det er tydelig at mange legger mye penger i gaven til mor. Men det er viktig at det er en symbolsk gave til henne, og ikke noe praktisk.

Utakknemlige og kravstore Flere av forumdeltakerne synes at "gavepresset" til nybakte mødre har tatt av. Kvinnene forventer, ja, nærmest krever dyre gaver.

En gravid kvinne på Skravlesiden til Barnimagen.com skriver:

- Jeg må bare si at jeg synes gavepresset i min omgangskrets er bortimot hinsides sunn fornuft. Mødrene nærmest krever dyre smykker med masse "bling" av fedrene, og er i tillegg ofte misfornøyde med det de får. Jeg har eksempler på at smykker er blitt byttet fordi mor absolutt ikke likte det hun fikk. Hos de fleste av oss, er kanskje økonomien grei men ikke mer enn det heller. Å få barn er i utgangspunkt ikke en billig affære. Vi har iallefall mer enn nok å bruke pengene på, selv om vi er så heldige å arve veldig mye utstyr. At det da skal brukes uforholdsmessig mye penger på gave til mor fordi hun har vært så "flink' å føde sitt eget barn blir feil i mitt hode.

Det finnes en rekke små og store gaver som en ny mor blir glad for. Kanskje du har egne tips? Eller synes du fødselsgaver er tull?

Si din mening i kommentarfeltet under, eller delta i diskusjonen på Barnimagen.com

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPADAG: Spander en spadag, eller en massasjetime, på mor enten i graviditeten, eller etter fødselen. FOTO: Istockphoto.com
SPADAG: Spander en spadag, eller en massasjetime, på mor enten i graviditeten, eller etter fødselen. FOTO: Istockphoto.com Vis mer
TA DEN RING: En diamantring er det mange nybakte mødre som ikke sier nei til. FOTO: Istockphoto.com
TA DEN RING: En diamantring er det mange nybakte mødre som ikke sier nei til. FOTO: Istockphoto.com Vis mer