Ti tips til en vakker hage

Eksperten viser hvordan du ser på hagen med nye øyne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er rett rundt hjørnet og det er tid for stell av hagen. For noen er hagearbeid en lek, mens andre er nybegynnere, og da er det fort gjort å gjøre noen tabber. Uansett om man er fersk eller erfaren kan man ha både glede og nytte av gode hagetips og inspirasjon. Med litt planlegging og noen enkle grep kan du skape deg den hagen som du drømmer om.

1. Se helheten Det er viktig at hagen og huset kommuniserer og passer med terrenget og det arealet du har tilgjengelig.

- Registrerer det du har, sier Tonje Bergh fra Opplysningskontoret for blomster og planter. Et svaberg/fjell kan være et fint utgangspunkt for en fjellhage, eller et steinbed. Har du en bekk, kan den utnyttes til å plante våtmarksplanter. En skråning kan bli hagens fargeklatt. Ved et gammelt frukttre skaper du hagens skyggeplass, med plass for en romantisk benk eller hengekøye. - Ta vare på gamle trær, er oppfordringen fra eksperten. Det tar mange, mange år å få et tilsvarende tre.

2. Lag en plan Alle prosjekter bør ha en plan før man setter i gang.

- Tenk gjennom hva slags hage du vil ha, er rådet fra Bergh. Lag små skisser. Skal du ha en hage for lek og spill, for fred og ro eller for frukt og grønnsaker? Vil du ha en hage som krever mye arbeid, eller en som klarer seg selv? Når du har bestemt deg for hva slags hage du vil ha, begynner du på de store linjene. Da er det nyttig med en skisse. Lag et riss av hagen i riktige proporsjoner. Med utgangspunkt i dette risset kan du lage idéskisser for beplantning, oversikter over klimasonene i hagen, jordsmonn, og så videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer