Ti viner som gjør desserten bedre

Perfekt middagsavslutning.

KAKE-VIN: Desserter og kaker kan gjerne serveres med en vin som har tydelig sødmepreg.
KAKE-VIN: Desserter og kaker kan gjerne serveres med en vin som har tydelig sødmepreg.Vis mer

||| Dessert fins på de fleste bord rundt om i landet vårt. Hovedregelen er at vinen bør ha minst like mye sødme som desserten, hvis ikke virker den spinkel og syrlig.

Smaksrike og søte retter krever også mer fylde og rikhet i vinen.

En svært søt dessert kan passe best med en sterkvin, siden alkoholen gir vinen større vekt.

Rettens temperatur har også av betydning. Er den lunken eller varm, har den mer smak enn om den er kald.

Gåselever og Sauternes
Søte viner passer til mer enn dessert. Retter med stor smakskraft kan trenge konsentrasjonen, og vekten fra en søt vin for å få balanse.

Et godt eksempel på dette er den klassiske kombinasjonen mellom gåselever og Sauternes.

•Skarp ost smaker også godt med søt hvitvin. Spesielt danner den salte smaken i pikante blåmuggoster en spennende kontrast til vinens sødme.

•Tørket frukt og nøtter passer utmerket til aromaene i en vin av tørkede druer, mens en lettere og friskere vin smaker bedre hvis desserten inneholder fersk frukt.

•Til sjokolade kommer en søt rødvin med fast struktur til sin rett.

Komplekse smaker
Friske frukter passer ofte best sammen med ren og ung fruktighet i vinen, noe som vi blant annet finner i muskatellviner og eiswein.

•Til frukt som er syltet og kokt kan vin med litt mer kompleks smak anbefales. Sauternes, ruster ausbruch, jurancon, vendange tardive og trockenbeerenauslese er eksempler på viner som har en kompleks og fruktig smak.

•Tørket frukt som svisker, rosiner og fiken gir desserter med markant sødme og et mer modent fruktpreg. Tokaji aszú, moscatel de setúbal eller tawny port er godt følge.

•Friske jordbær servert med avkjølt moscato d'asti er en god kombinasjon. Enkle viner av muskatelldrua kan anbefales til de fleste desserter med friske bær hvor bærsmaken dominerer.

•Smaken av mørke bær som solbær, bjørnebær og blåbær kan også kombineres med en frisk, ung portvin, som har mange av de samme aromaene.

Fyldig og alkoholrik
Det er flere ting å ta hensyn til når du velger viner til fløte- og kremdesserter. Både rettens fylde og vekt, smaksaroma og temperatur har betydning.

•Til en tung, kremet dessert bør du velge en fyldig og alkoholrik vin, gjerne en sterkvin. Dersom retten får et lettere og fruktigere preg, kan du med fordel velge en lettere og fruktigere vin.

TERNINGKAST SEKS: Recioto della Valpolicella (2006) fra Veneto, Italia.
TERNINGKAST SEKS: Recioto della Valpolicella (2006) fra Veneto, Italia. Vis mer

Rettens temperatur vil også influere på vinvalget. Jo kaldere retten er, jo mindre smaker den. Vin til fløteis trenger ikke være rik, men bør inneholde god sødme og friskhet.

•Til mørk sjokolade kan hvitvin bli for tamt. Tanninene og bitterstoffene i rødvin passer bedre til bitterstoffene i sjokoladen. Prøv en søt rødvin av tørkede druer eller en ung og fruktig portvin.

Hvis sjokoladedesserten inneholder frukt og nøtter, kan du bruke hvitviner av tørkede druer. Feitere desserter trenger vin med god friskhet for å rense opp i munnen.

Tyngde og rikelig alkohol
Kalde desserter kjøler ned munnen og gjør den mindre mottakelig for smaksinntrykk.

Det er derfor ikke nødvendig med store, komplekse viner. Velg heller viner med en viss tyngde og rikelig alkohol.

•Sorbét er som regel laget av frukt og sukkerlake og har mye friskhet i seg. Kombinasjonen med vin er ikke lett. Avhengig av sorbetens sødme og smaksrikdom, vil fruktige og friske søte viner som sauternes, eiswein og muskatellviner anbefales.

•Iskrem inneholder egg og fløte og er tyngre og fetere enn sorbét. Her er det nødvendig med litt ekstra alkohol. En sterkvin, søt madeira, er et bedre egnet enn svakvin. Sterkviner laget på muskatell passer også bra.

Tydelig sødmepreg
Desserter og kaker med nøtter, tørket frukt og krydder varierer mye i aroma og karakter. Det er ikke lett å gi noen entydig anbefaling av vin, bortsett fra at den må ha et tydelig sødmepreg.

•Til tørkede frukter som serveres i sin naturlige form, anbefaler vi en ren, søt, frisk hvitvin. Gode alternativer vil være viner laget på muskatelldrua, beerenauslese og trockenbeerenauslese, søte viner fra Jurancon eller Passito di pantelleria fra Sicilia.

•Nøtter inneholder mye smak og fett og går best sammen med rike viner med markant friskhet og sødme. Portvin og madeira er klassiske følger, men også tokaier og moscatel de Setúbal er gode alternativer.

Trockenbeerenauslese
Få ting er søtere enn honning og karamell. De blir da også oftere brukt som tilsetning i desserter og kaker enn som hovedingrediens. Velg en vin som harmonerer med den markante karamellsmaken.

Karamell brukes for eksempel til glassering, eller bare som tilbehør.

•Et preg av honning finner du ofte i søte dessertviner, men spesielt i viner laget av edelt forråtnede druer. I litt utviklede trockenbeerenauslese fra Østerrike og Tyskland og sauternes eller bonnezeaux fra Loire finner du et preg som harmonerer godt med kaker og desserter med tydelig karakter av honning.

•Til desserter med karamellpreg, som karamellpudding og crème brûlée, bør du velge søte viner som også har karamellkarakter i smaken. I tillegg bør viner til så feite desserter ha god friskhet, slik at de renser opp i munnhulen. Gode anbefalinger er søt madeira, tokaji aszú og moscatel de Setúbal.