Til å spise opp: De beste julegavene lager du selv

Gavene som er så gode at du helst skulle spist dem selv.

Det er en større lykke å gi enn å få, er det noe som heter. Å gi bort noe som smaker, skaper ofte en umiddelbar positiv reaksjon hos den som får.

Gir du noe spiselig, byr du på deg selv, på tida di, på omtanke.

SJOKOLADE PÅ PINNE: En fin liten presang for alle som kan trenge en kopp sjokolade til hygge eller trøst. Dette er sjokolade i porsjoner, akkurat nok til en kopP varm sjokolade når den løses opp i varm melk. Foto: DREYER HENSLEY/SAMLAGET
NØTTER: Nøtter er godt, honning er godt. Sammen smaker de fantastisk. Foto: DREYER HENSLEY/SAMLAGET
GRISSINI: Enkel og lekker presang som alle liker. Foto:GYLDENDAL
HJEMMEGRAVET: Graver du laksen selv, får den garantert bein å gå på. Foto: GYLDENDAL
MARENGS: Deilig liten julegave som mange vil sette pris på. Foto: GURI PFEIFER
TRADISJON: Flatbrød hører til. Hvem har sagt at ikke du kan lage det selv? Foto: SAMLAGET
GODT BRØD: Miriams frøbrød har det lille ekstra som gjør det til en god gave. Foto: GURI PFEIFER
FIKEN: Pimp opp knekkebrødet med fiken til jul. Foto: SAMLAGET
FRISTENDE:Sjokoladetrøfler er lett å lage - og uimotståelige. Foto: DREYER HENSLEY/SAMLAGET

Du inviterer også til fellesskap. Mat er stemningsskapende, egnet til å dele og noe de fleste blir glade for.

Ikke tar det opp plass i skapet særlig lenge heller.

Søtt og salt Det finnes folk som unngår gavemaset og i stedet lager brente mandler, fløtekarameller og konfekt. Hvert år.

KONFEKT: Ikke alle elsker eplemos eller sterke chutneyer. Søtsaker, derimot, er som oftest bankers. Rocky road konfekt med marsipan, marshmellows og ristede mandler bør gi deg mange stjerner i boka. Foto: ALL OVER PRESS
KONFEKT: Ikke alle elsker eplemos eller sterke chutneyer. Søtsaker, derimot, er som oftest bankers. Rocky road konfekt med marsipan, marshmellows og ristede mandler bør gi deg mange stjerner i boka. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Søtsaker går nesten alltid hjem. Men gaven behøver ikke være av det søte slaget.

Et godt brød, pickles, egengravet laks og hjemmelagd pålegg kan vekke like stor begeistring.

Lett å få til Å lage gaven behøver ikke være vanskelig. Du trenger ikke lage mange forskjellige ting heller.

Blir det tungt å gå i gang alene, inviter noen venner, del ut forklær, tenn noen lys og lag mange gaver av ett eller to slag.

Det skal ikke så mye til for å gjøre gaven personlig.

En håndskrevet etikett, noen hyggelig ord, et pent bånd. Plutselig er den kjedeligste boks eller enkleste syltetøyglass en gave som varmer.

Husk at måten en gave gis på ofte betyr mer enn selve gaven.

Lyst til å prøve?

Vi har valgt ut oppskrifter og ideer fra bøkene «Godt å gi bort» og« Knekkebrød» (begge fra Samlaget), «Spis, Lag» ( Gyldendal), og Førjulstid (Cappelen Damm). Du finner også en oppskrift, rocky road konfekt, fra Allers Glutenfritt.