Til disse paradisene kan du reise med god samvittighet

Stor kåring av verdens mest etiske reisemål.

PARADIS: Når du befinner deg i solnedgangen på Sugar Beach på Mauritius, så kan du ha veldig god samvittighet. Paradisøya i Det indiske Hav regnes som ett av de aller mest økovennlige reisemålene på kloden. Foto: EIVIND PEDERSEN.
PARADIS: Når du befinner deg i solnedgangen på Sugar Beach på Mauritius, så kan du ha veldig god samvittighet. Paradisøya i Det indiske Hav regnes som ett av de aller mest økovennlige reisemålene på kloden. Foto: EIVIND PEDERSEN.Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): To av landene på listen over verdens mest etiske turistdestinasjoner er våre «nesten-nordiske» naboer, Latvia og Litauen.

Bak kåringen av de mest etiske destinasjonene står organisasjonen Ethical Traveler.

HAVFISKE: I det dype farvannet utenfor Mauritius kan du fange de virkelig store fiskene. Svenske Håkan Elofsson dro opp en blå marlin på nesten 70 kilo. Foto: EIVIND PEDERSEN
HAVFISKE: I det dype farvannet utenfor Mauritius kan du fange de virkelig store fiskene. Svenske Håkan Elofsson dro opp en blå marlin på nesten 70 kilo. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Dette er en del av det San Francisco-baserte instituttet Earth Island som i 25 år har drevet grasrotarbeid for å bevare og reparere noen av verdens mest sårbare økosystemer.

Godkjente paradis Årets toppliste domineres av flere velkjente øyparadis.

Både Barbados, Mauritius, Kapp Verde, Samoa og det lille øyriket Palau er turistmål som kan besøke med god samvittighet.

Alle landene på topplista gir deg muligheten til å oppleve uberørt natur og skjønnhet.

Her kan du også samhandle med lokale folk og kulturer på en meningsfull og berikende måte.

Imponert «Vi oppfordrer deg til å besøke disse toppnasjonene, for å utforske deres fantastiske aktiviteter, severdigheter og kultur», fremholder Ethical Traveler.

«Disse 10 landene er de som gjør den mest imponerende jobben med å følge menneskerettighetene, bevare miljøet og det sivile samfunnet», heter det i begrunnelsen for kåringen.

Grundig analyse I premissene fremgår det at alle vinnerne har gjort ærlige forsøk på å gjøre det rette på mange av de miljømessige områdene.

Uansett, ingen land er perfekte. Alle har sine svakheter, påpeker organisasjonen.

TOPPEN: Utsikten fra fra legendariske Club Nautica i byen Mindelo på Kapp Verde er velkjent for mange seilere og sjøfolk som i årenes løp har vært innom den afrikanske øygruppen. Foto: EIVIND PEDERSEN
TOPPEN: Utsikten fra fra legendariske Club Nautica i byen Mindelo på Kapp Verde er velkjent for mange seilere og sjøfolk som i årenes løp har vært innom den afrikanske øygruppen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

For å utarbeide topplisten, har Ethical Traveler vurdert hvert eneste utviklingsland, fra Afghanistan til Zimbabwe.

Målet er å finne ut verdens beste turistdestinasjoner. Det settes spesielt fokus på tre hovedområder: Miljøvern, sosial velferd og menneskerettigheter.

Forbedret tilstand I vurderingen inngår analyser av utviklingen i landene, slik at endringer fra dyster fortid til positiv nåtid kan verdsettes og premieres.

Organisasjonen mener at positive endringer i en lengre periode bidrar til å utpeke de utviklingslandene som aktivt forbedrer tilstanden til både befolkning, styresmakter og miljøet.

LITAUEN: Syklistene Ula Danileviciut og Alfred Gurgsdies med hunden Silke på tur på Den Kuriske Landtunge. Foto: NINA HANSEN
LITAUEN: Syklistene Ula Danileviciut og Alfred Gurgsdies med hunden Silke på tur på Den Kuriske Landtunge. Foto: NINA HANSEN Vis mer

I analysene inngår informasjon fra både Verdensbanken, Millennium Challenge Corporation og Freedom House.

Rent vann Ethical Traveler foretar også målinger av den sosiale velferden til både fastboende og turister. En god indikator i denne vurderingen er Unicefs statistikk over barnedødelighet. Her scoret Litauen og Costa Rica spesielt høyt.

En annen indikator er tilgang til rent drikkevann, gode snitærforhold, bærekraftig vannforvaltning og ikke minst hvordan landbruksforvaltningen fungerer.

Turistparadiset Maritius i Det indiske Hav utmerker seg spesielt ved å score godt over verdensgjennomsnittet på grunn av forbedringer i økonomisk frihet, eiendomsrett og forvaltning av offentlige utgifter.

OPPOVER: Fra Rådhusplassen i den latviske hovedstaden Riga . Foto: JOHN T. PEDERSEN
OPPOVER: Fra Rådhusplassen i den latviske hovedstaden Riga . Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Et annet øyparadis, Kapp Verde, har Vest-Afrikas nest høyeste levestandard og har fungert som forbilde for politiske rettigheter og friheter i Afrika.