Til Sogndalstrand for å finne roen

Vestlandets ukjente perle er et sted med hvite krakker langs Strandgata og et Kulturhotell med god mat.

I STORGADO :Eli Laupstad Omdal og Jan Oddvar Omdal driver et annerledes hotell i en annerledes gate. I døren til resepsjonen til Sogndalstrand Kulturhotell står kokken Jorunn Hadland med kniven klar. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
I STORGADO :Eli Laupstad Omdal og Jan Oddvar Omdal driver et annerledes hotell i en annerledes gate. I døren til resepsjonen til Sogndalstrand Kulturhotell står kokken Jorunn Hadland med kniven klar. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| SOGNDALSTRAND (Dagbladet): Vestafor Åna-Sira og utafor dalstrøka, forbi Jøssingfjord og Helleren, opp svingete bratte og smale veier og ned mot Hauge i Dalane, der ligger et lite sted med hvite, lave, gamle hus og fargerike sjøboder. Fredet og fredelig.

Sogndalstrand har benker foran de hvite husene i «gado», kanskje står de der for at vi skal sitte ned og finne roen.

Forbi oss rusler en servitør med fruktfat under plastfolie, fra hotellet mot en av sjøbodene. Oppe i lia beiter villsauen. I elvemunningen til Sokna står laksesmolten og venter på å slippe seg til havs.

LITT GALE Kommunen heter Sokndal, med «k», og er medlem av Cittaslow. Tanken bak er å sette ned tempoet og finne roen i hverdagen. Her finnes ingen turister, bare gjester.

Her er lov å være litt annerledes og litt «gal».

- Gjestene ser vi på som venner og ikke kunder, forteller den kanskje «galeste» av dem alle, hotelldirektør Eli Laupstad Omdal.

Hun og styreformannen, vaktmesteren og husbonden, Jan Oddvar Omdal begynte med servering av lapper, kaffe, is og brus i Kramboden i juni 1994, samme år som riksantikvaren fredet bygda. Det begynte som en idealistisk dugnadsinnsats for å sette fokus på dette unike ladested fra seilskutetida. En hel liten landsby var i stort forfall, og noe måtte gjøres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer