I STORGADO :Eli Laupstad Omdal og Jan Oddvar Omdal driver et annerledes hotell i en annerledes gate. I døren til resepsjonen til Sogndalstrand Kulturhotell står kokken Jorunn Hadland med kniven klar. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
I STORGADO :Eli Laupstad Omdal og Jan Oddvar Omdal driver et annerledes hotell i en annerledes gate. I døren til resepsjonen til Sogndalstrand Kulturhotell står kokken Jorunn Hadland med kniven klar. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Til Sogndalstrand for å finne roen

Vestlandets ukjente perle er et sted med hvite krakker langs Strandgata og et Kulturhotell med god mat.

||| SOGNDALSTRAND (Dagbladet): Vestafor Åna-Sira og utafor dalstrøka, forbi Jøssingfjord og Helleren, opp svingete bratte og smale veier og ned mot Hauge i Dalane, der ligger et lite sted med hvite, lave, gamle hus og fargerike sjøboder. Fredet og fredelig.

Sogndalstrand har benker foran de hvite husene i «gado», kanskje står de der for at vi skal sitte ned og finne roen.

LANDHANDEL: Anne Marthe Omdal (t.v.), Nina Bendiksen og Solveig Midtbø er jentene du kan treffe bak disken i det nostalgiske landhandleriet i Sogndalstrand.
LANDHANDEL: Anne Marthe Omdal (t.v.), Nina Bendiksen og Solveig Midtbø er jentene du kan treffe bak disken i det nostalgiske landhandleriet i Sogndalstrand. Vis mer

Forbi oss rusler en servitør med fruktfat under plastfolie, fra hotellet mot en av sjøbodene. Oppe i lia beiter villsauen. I elvemunningen til Sokna står laksesmolten og venter på å slippe seg til havs.

LITT GALE
Kommunen heter Sokndal, med «k», og er medlem av Cittaslow. Tanken bak er å sette ned tempoet og finne roen i hverdagen. Her finnes ingen turister, bare gjester.

SUPPEN: Løksuppen er kraftig og god.
SUPPEN: Løksuppen er kraftig og god. Vis mer

Her er lov å være litt annerledes og litt «gal».

- Gjestene ser vi på som venner og ikke kunder, forteller den kanskje «galeste» av dem alle, hotelldirektør Eli Laupstad Omdal.

BREIFLABB: På en seng av sukkererter, fenikkel og løk, en perfekt tilberedt fisk.
BREIFLABB: På en seng av sukkererter, fenikkel og løk, en perfekt tilberedt fisk. Vis mer

Hun og styreformannen, vaktmesteren og husbonden, Jan Oddvar Omdal begynte med servering av lapper, kaffe, is og brus i Kramboden i juni 1994, samme år som riksantikvaren fredet bygda. Det begynte som en idealistisk dugnadsinnsats for å sette fokus på dette unike ladested fra seilskutetida. En hel liten landsby var i stort forfall, og noe måtte gjøres.

Galskapen ballet på seg og ble til hotell og enda mer.

DESSERT: Multeparfait på nøttebunn serveres med multecoulis. En drøm for multeelskere.
DESSERT: Multeparfait på nøttebunn serveres med multecoulis. En drøm for multeelskere. Vis mer

I Sogndalstrand Kulturhotell er rommene fordelt på mange bygninger. Felles er at de alle er fredet. Ellers er de forskjellige. I ett av husene er det så lavt under taket at mange må bøye hodet.

- En av stamgjestene våre er over to meter høy. Han insisterer på å bo der hvor han skaller i taket, fordi da vet han hvor han er hen når han våkner, forteller den blide hotellgründeren.

VAKKERT:  Sjøbodene speiler seg i møtet mellom elv og hav som i seilskutenes tid. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
VAKKERT: Sjøbodene speiler seg i møtet mellom elv og hav som i seilskutenes tid. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

- Hver enkelt gjest skal ha fått en opplevelse når de drar her ifra, smiler hun.

PÅ TUR
Gjestene drar ofte til Nesvåg for å dra ut på fiske med MS Sjødis. Noen sykler Nordsjølypa mellom Sogndalstrand og Jøssingfjord. Fra Helleren går det klatreløype for guidet tur.

Andre rusler rundt og ser på havet, stopper hos Galleri Rosengren eller besøker landhandelen.

Den nyåpnede butikken er i seg selv besøket verdt. Med ulltøfler og hatter av ullfilt, honning og såpe fra lokale produsenter. Sukkertøy og mye mer, en fargerik butikk til lyst og glede,

PYNT; Denne måken er av den stille sorten og den skiter ikke.
PYNT; Denne måken er av den stille sorten og den skiter ikke. Vis mer

- Vi håper at butikken skal gjøre stedet enda mer levende, forteller Eli.

- Besøkende må ha noe kjekt å se på, mener Oddvar.

EKSOTISK:  Bokhylle på husveggen er en enkel detalj av det uvanlige slaget.
EKSOTISK: Bokhylle på husveggen er en enkel detalj av det uvanlige slaget. Vis mer

Om det er salgsvarene eller jentene bak disken er vi litt usikre på.

- Her skal det selges lokale produkter og ingen ting «made in China», slår han fast.

BLOMSTERKASSE: Ikke helt som alle andre steder, heller ikke blomstenes plass på veggen.
BLOMSTERKASSE: Ikke helt som alle andre steder, heller ikke blomstenes plass på veggen. Vis mer

Om du kommer hit i sommer kan det hende at det henger et skilt på døra til landhandelen om at det er «stengt» og «straks tilbake». Da finner du jentene i hotellets restaurant.

SMAKEN AV HAV
Matopplevelsene er blitt mye mer enn lapper, rømmegrøt og spekemat. Hotellets restaurant kan varte opp med det beste havet og elva har å by på. Fiskesuppa med laks og reker, kremet og fyldig, servert med lunt nybakt brød, er et lunsjstopp verdt.

LANDHANDEL: Anne Marthe Omdal skal selge filtøfler og ullhatter i landhandleriet i Sogndalstrand.
LANDHANDEL: Anne Marthe Omdal skal selge filtøfler og ullhatter i landhandleriet i Sogndalstrand. Vis mer

En treretters middag med kraftig løksuppe først.

Så en breiflabb, dampet perfekt og med smakfull saus og den gode fiskesmaken fra havet intakt.

GALLERI: Leif Kåre Rosengren representerer den kjent rogalendingen Kjell Pahr-Iversen, men har også Picasso og andre internasjonale storheters arbeider i sitt galleri.
GALLERI: Leif Kåre Rosengren representerer den kjent rogalendingen Kjell Pahr-Iversen, men har også Picasso og andre internasjonale storheters arbeider i sitt galleri. Vis mer

Desserten er av den aller beste sorten. Multeiskake på nøttebunn med multecoulis vakker og gul. Et lite glass med «Noble Late Harvest», en hvit dessertvin av det søteste slaget fra Sør-Afrika.

Maten er i seg selv verdt en avstikker.

KULTURARV Helleren er en gammel boplass ved Jøssingfjorden. Her er det gjort funn som kan dateres tilbake til eldre steinalder. Plassen vaar bebodd fram til 1920.
KULTURARV Helleren er en gammel boplass ved Jøssingfjorden. Her er det gjort funn som kan dateres tilbake til eldre steinalder. Plassen vaar bebodd fram til 1920. Vis mer

God og mett er det bare å rusle ut i «gado» og finne seg en benk for middagsluren.

Sogndalstrand er definitivt verdt hele turen.