Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Til toppen av Mauritius

Når dagene blir lange og sola for sterk, er det godt at den grønne paradisøya Mauritius også byr på andre aktiviteter – som fottur til øyas høyeste punkt.

GRØNN GLEDE: Mauritius er toppen av en enorm vulkan, som er sunket i havet. Det gir en grønn og variert natur, med gamle kratre, vulkanske innsjøer, bratte fjellsider og imponerende fosser. Foto: Ronny Frimann
GRØNN GLEDE: Mauritius er toppen av en enorm vulkan, som er sunket i havet. Det gir en grønn og variert natur, med gamle kratre, vulkanske innsjøer, bratte fjellsider og imponerende fosser. Foto: Ronny Frimann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den grønne perlen Mauritius, helt syd i Det indiske hav, er naturlig nok mest kjent for alle sine vakre strender. Men i motsetning til de andre drømmeøyene i samme hav, som Maldivene og Seychellene, er Mauritius en relativt stor øy (60 ganger 40 kilometer), og byr på både sykkelturer og fotturer i spennende terreng.

Vill natur

Mauritius er faktisk toppen av en enorm vulkan, som er sunket i havet. Det gir en grønn og variert natur, med gamle kratre, vulkanske innsjøer, bratte fjellsider og imponerende fosser. Nasjonens eneste offisielle nasjonalpark, Black River Gorge, er det beste stedet for å oppleve øyas ville natur.

Villsvin, hjort og nysgjerrige macaque-aper vandrer gjennom en blanding av regnskog, urskog og noen få, eldgamle ibenholt-trær, som en gang i tiden dekket hele Mauritius. I dag er de nesten borte, det sørget nederlenderne og andre koloniherrer for.

Urskogen borte

– Mauritius har eksistert i åtte millioner år, de siste 400 av dem har vi klart å redusere urskogen med 98 prosent, sier guiden Yan de Maroussem oppgitt, og veiver hånden illustrerende utover nasjonalparken, sukkerplantasjene og strendene langt der nede.

OPP, OPP, OPP: Bakken er sleip og skråningen bratt. Men med tau og god hjelp kommer de aller fleste opp til toppen av Mauritius. Foto: Ronny Frimann
OPP, OPP, OPP: Bakken er sleip og skråningen bratt. Men med tau og god hjelp kommer de aller fleste opp til toppen av Mauritius. Foto: Ronny Frimann Vis mer

Vi har leid ham inn en dag for å få oss opp til Piton de la Petit Riviere Noire (828 moh.), den høyeste toppen på Mauritius.

Men om mesteparten av urskogen er borte, er dette fortsatt en vakker vandring gjennom en grønn og frodig natur.

Franske aner

Turen starter med å fylle sekker med vann og baguetter, et tydelig minne om at øya en gang i tiden var fransk koloni. Siden har den også vært britisk, men det er franskmennene som har satt de tydeligste sporene i matveien.

Noe mer trenger vi egentlig ikke – toppturen er ikke beregnet til å ta mer enn en halv dag. Men det er strevsomt nok, for bakken er sleip, regnskogen fuktig, og når skogen blir borte – er sola ulidelig varm. Det blir både krabbing, klatring og en del svetting for å komme opp.

Men på toppen kommer belønningen: En helt spektakulær utsikt over strender og rev langt der nede.

SOL OG STRAND. Strendene er den største attraksjonen på Mauritius, men øya byr også på masse aktive opplevelser. Foto: Torild Moland
SOL OG STRAND. Strendene er den største attraksjonen på Mauritius, men øya byr også på masse aktive opplevelser. Foto: Torild Moland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!