Til utlandet i påsken? Dette bør du gjøre før du reiser

Slik vil UD ha tak i deg dersom det skjer noe der du er.

(Dagbladet): Mange drar til utlandet i påsken, enten til nordiske land eller til land lenger unna. Men uansett, hvilket land du drar til: Dette bør du gjøre hvis du skal til utlandet.

Følg reiserådet

Utenriksdepartementet gir nemlig offisielle reiseråd når det kan være være grunn til å fraråde nordmenn fra å reise til et bestemt land, et område eller region, eller når de gir råd om å forlate stedet.
Slike råd er ikke gitt for Sverige etter hendelsen i Stockholm fredag ettermiddag.

- Folk må selv bestemme om de ønsker å dra til Stockholm. Det er viktig at folk som er i Stockholm lytter rådene fra politiet og følger dem, sier Ane Lunde, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksrepartementet.

Du kan se på denne nettsiden om det er gitt spesielle reiseråd for det landet du skal til eller oppholder deg i.

Reiseforsikringen dekker avbestilling

- Det som har skjedd får konsekvenser for de av våre kunder som enten oppholder seg i Stockholm eller som har planer om å reise dit, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Selskapet har gjort følgende vedtak for reiseforsikringen for Norges største reiseforsikringsselskap:

Evakuering: Europeiske dekker ekstrautgifter til reise og overnatting for de av våre kunder som oppholder seg i Stockholm og som ønsker hjemreise tidligere enn planlagt.

Avbestilling: Europeiske dekker avbestilling for dem som sitter hjemme i Norge, og som nå ikke tør eller ønsker å reise til Stockholm med opphold der. Dette gjelder for reiser denne helgen, altså frem til midnatt søndag.
Vi går med dette utover våre vilkår, som i utgangspunktet ikke dekker avbestilling på grunn av frykt. Men vi har forståelse for at noen ikke ønsker å reise til Stockholm den nærmeste tiden når situasjonen er så usikker og uavklart.

Ta kontakt med flyselskapet ditt eller reisearrangøren din først og sjekk muligheten for ombooking.

Reiseregistrering

Utenriksdepartmentet har opprettet nettsiden Reiseregistrering.no som er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos UD.
Dette vil gjøre det lettere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten ha mulighet til å kontakte deg via e-post, SMS eller telefon.

UD anbefaler alle reisende, samt fastboende nordmenn i utlandet om å registrere seg, uavhengig av reisemål, lengde eller formål med reisen.

Følg beskjedene: Terror skjer ofte uten forvarsel. Husk å holde deg orientert om situasjonen der du er.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Følg beskjedene: Terror skjer ofte uten forvarsel. Husk å holde deg orientert om situasjonen der du er.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Hold deg oppdatert

Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert om sikkerhetssituasjonen i landet. Dette kan du gjøre via nettsiden Landsider.

- Vi oppfordrer alle som er i Stockholm eller som skal til Sverige om å skaffe seg oppdatert informasjon og forholde seg til de råd som kommer fra svenske myndigheter, sier Ane Lunde.

Følg også med på UDs Facebooksider Reiseklar. Disse oppdateres med siste nytt som kan være viktig for deg.

Siden terrorangrep skjer uforutsigbart er det ikke mulig å gardere seg mot alle forhold. Men det er noen tips som kan være nyttig å følge. .