Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tilbyr gratis overnatting over 100 steder rundt i Norge

Alle er ulåste, og du er hjertelig velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Den statlige grunneieren Statskog eier over 100 buer og koier rundt om i Norge som er til fri benyttelse for alle.

Alle står ulåste, og skal du ut på tur er du hjertelig velkommen. Statskog ønsker at flere tar dem i bruk.

- Det er enkle kår, men du kommer under tak. Det er plass til alt fra to til femten stykker, men de fleste har plass til fra fire til seks personer, sier Nils Aal, fagsjef for friluftsliv i Statskog, til Dagbladet.

Det er ikke et sted for å slå seg ned for et lengre opphold, men for en hvil eller for en overnatting eller to.

Ifølge en pressemelding fra Newswire ble de fleste koiene i gamle dager brukt som ly for tømmerhoggere og tømmerfløtere. Andre ble bygd som jakt- og fiskebuer eller er satt opp i seinere år som lokale turmål og rastebuer.

Som «robuste telt» Koiene og buene vil fungere som litt robuste erstatninger for telt.

Frister det å benytte seg av tilbudet, anbefaler Aal å pakke som om du skal på en vanlig teltur. Det betyr at blant annet sovepose og liggeunderlag bør være med i sekken.

UTSIKT: Staupådalsbua i Beiarn, Nordland. Foto: JIM T. KRISTENSEN
AV STEIN: Steinstua i Saltdal i Nordland, opprinnelig bygd for Telegrafverket mot slutten av 1860 årene. Veggene er cirka en meter tykke. Steinstua ligger langt til fjells i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og enkleste startpunkt er Skoglund i Tollådalen. Foto: CARL NORDBERG
REVBUA: Revbua i Femundsmarka, Sør-Trøndelag. Foto. GEIR WAGNILD
PÅ FINNSKOGEN: Kåho på Finnskogen. Foto: CHRISTIAN SLETENGEN
FOSSBUA: Fossbua i Målselv, idyllisk til like ved Divielva ved innfallsporten til Dividalen nasjonalpark. Foto: LEIDULV VANG
FINNSKOGEN: Grusetsætra i Grue kommune i Hedmark, en idyllisk rasteplass langs Finnskogsleden. Foto: TORKEL SKOGLUND

- Vi håper jo at det vil gi litt spesielle opplevelser å overnatte slike steder, sier fagsjefen til Dagbladet.

I mange av buene og koiene har Statskog lagt ut informasjon der gjestene kan lese om historien til stedet de overnatter på. Ifølge Aal jobbes det med å lage mer slikt materiell.

Ofte ledige Bruken av koiene varier i dag voldsomt.

- Noen er ledige store deler av året, sier Aal.

Han forteller at de kan være mål for en rast eller fungere som ly for vær og vind. Det er også et par brisker hvis du vil hvile deg eller overnatte. I de fleste finnes en ovn og litt ved så du kan tørke deg og få varmen i kroppen.

- Vårt mål er at det finnes ved til alle. Hver og en kløyver til eget bruk, men det er ikke nok til alle skal lage seg bål utendørs for å grille pølser, sier han.

Førstemann til mølla I enkelte områder ligger koiene så tett at du fint kan gå fra «hytte til hytte». Statskog har lagt ut en full oversikt over hyttene på nett. Du finner også hyttene på Statskogs egen turside www.godtur.no.

Det er ingen ordningen for bestilling eller forhåndsbooking, så førstemann til mølla-prinsippet som gjelder:

- Det er plass så langt det går. Men det er smart å ha med et fjelltelt eller en jervenduk i tilfelle det er fullt, sier Aal til Dagbladet.

Rydd etter deg Ifølge Newswire er det Statskog som fører tilsyn med koiene gjennom egen fjelltjeneste, i samarbeid med Statens naturoppsyn, historielag og lokale fjellstyrer.   

AV STEIN: Steinstua i Saltdal i Nordland, opprinnelig bygd for Telegrafverket mot slutten av 1860 årene. Veggene er cirka en meter tykke. Steinstua ligger langt til fjells i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og enkleste startpunkt er Skoglund i Tollådalen. Foto: CARL NORDBERG
AV STEIN: Steinstua i Saltdal i Nordland, opprinnelig bygd for Telegrafverket mot slutten av 1860 årene. Veggene er cirka en meter tykke. Steinstua ligger langt til fjells i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og enkleste startpunkt er Skoglund i Tollådalen. Foto: CARL NORDBERG Vis mer

De er likevel avhengig av at de som bruker koiene forlater dem i samme stand som de selv ønsker å finne dem.

- Det er litt dugnadbasert, og det må det være for at dette skal fungere. Hver og en må ta med egen søppel og sørge for at nestemann får det like trivelig som en selv, sier Aal til Dagbladet.

image: Tilbyr gratis overnatting over 100 steder rundt i Norge

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!