Tilbyr gratis snaps til alle nordmenn

I dag er det dejlig å være norsk i Tivoli.

- Kom inn, kom inn, alle nordmenn, sier Beatrice Nymann, restaurantsjef på Kähler i Tivoli.

Restauranten midt i forlystelsesparken vil gjerne gjøre stas på nordmenn i anledning nasjonaldagen og byr på gratis snaps.

Er du i København og får lyst til å feire dagen med noe sterkt, slipper du altså billig unna hos Beatrice.

- Hurra for Norge, i dag skal dere kose dere, sier restaurantsjefen, som selv kommer fra Sverige.

Kähler i Tivoli er kjent for sine moderne smørbrød, men serverer også annen type mat. Restauranten har økologisk mat så langt det lar seg gjøre og samarbeider direkte med små gårder.

Kähler er i Norge mest kjent for sine blomstervaser med striper, men er i Danmark et kjent innslag i Tivoli.

Selskapet har også suksess med sin Kähler Villa Dining, med gourmetmat til rimelige priser.

Ureist snaps Snaps får du også på delikate «Fru Nimb», en relativt ny restaurant beliggende like ved Hotel Nimb. Det betyr ikke at Nimbnavnet er nytt i Tivoli-sammenheng.

EGET BRYGGERI: Tivoli er ikke noe dårlig sted å være norsk 17.mai. På Færgekroen serverer Lea Jelstad chilipølser og leskende øl brygget rett bak bardisken. Foto: TINE FALTIN
EGET BRYGGERI: Tivoli er ikke noe dårlig sted å være norsk 17.mai. På Færgekroen serverer Lea Jelstad chilipølser og leskende øl brygget rett bak bardisken. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Louise Nimb (1842-1903) var kjent matskribent og første danske kvinne som laget egen smørbrødmeny. Hun og familien var med å sette preg på Tivoli i sin spede start.

Familien Nimb overtok i 1877 restaurant «Divan 2», senere kjent som «Nimbs Veranda» og oppførte i 1909 et maurisk-inspirerert matpalass i Tivoli.

I dag finner du både «Fru Nimb», «Nimb Brasserie», «Nimb Terrasse» og fornemme «Nimb Hotel» med suiter så dyre at de fleste av oss bare kan drømme om en natt her. Egen butler og rom med direkte utgang til Tivoli er bare noe av det du får for tusenlappene.

« Fru Nimb» kan skilte med snaps, som du helt sikkert aldri har smakt. Den er nemlig laget midt i Tivoli. Sammen med danske smørrebrød får du snaps med valnøtter, laurbær, rosengeranium og honning - alt sammen høstet inn midt i Tivoli.

Snapsen er et samarbeid mellom Fru Nimb, den kjente danske kokken Rasmus Lech Fischer og Tivolis gartnere.

- Vi testet det i fjor og det ble en stor suksess. Biene trives her. Nå utvider vi med nye sorter, forteller Simon Verheij  kommunikasjonsansvarilg for mat og drikke i Tivoli.

MAT: Mange forbinder Tivoli med berg-og dalbane og spøkelsestog, og bare det. Sannheten er at Tivoli er fullt av gode spisesteder. Mange besøkende kommer bare for å spise. Her Kähler.  Foto: TINE FALTIN
MAT: Mange forbinder Tivoli med berg-og dalbane og spøkelsestog, og bare det. Sannheten er at Tivoli er fullt av gode spisesteder. Mange besøkende kommer bare for å spise. Her Kähler. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Er du først ute for å kose deg, kan du også prøve nye Tivoli øl, som med tre ølsorter satser på å bli stort i verdenssammenheng. Også her har biene i Tivoli fått lov til å spille en rolle.

Mikrobryggeri i vannkanten Skulle det friste med ureist øl, er det bare å legge veien til Færgekroen, for mange det ultimate mat-og drikkestedet i Tivoli. Bak bardisken finner du et kobberfarget mikrobryggeri, foran disken en romslig uteservering helt i vannkanten. Skulle været svikte byr det gamle huset med peis på en like sjarmerende restaurantopplevelse innendørs.

Det er ikke mange skritt du er nødt til å gå for å få mat-og drikke-ønskene oppfylt i. Her kan du besøke Brødrende Price, kjent fra utallige TV-programmer, enten på Prices restaurant med klassiske retter eller deres nye diner med burgere og amerikansk mat. Sistnevnte er allerede blitt en hit hos barnefamilier.

Skulle du være i det rølpete hjørnet finner du helt sikkert likesinnede i «Grøften» eller på «Søkafeen», sistnevnte så liten at det ifølge dansk lov ennå er mulig å røyke.

Er du mer for det søte, er det alltid kaker å få på Nimbs Terrasse. Kommer du i helgene kan du spise så mange kaker du vil fra restaurantens berømte kakebord der du for tre hundrelapper får ubegrenset med kaker, kaffe, te og et glass musserende.

GODT UTVALG: Kähler i Tivoli har sortementet i orden. Kommer du 17.mai, får du et glass med noe sterkt på huset. Foto: TINE FALTIN
GODT UTVALG: Kähler i Tivoli har sortementet i orden. Kommer du 17.mai, får du et glass med noe sterkt på huset. Foto: TINE FALTIN Vis mer