BLE SKADET: David Dao pådro seg angivelig hjernerystelse og brudd i nesa da han ble slept ut av et overbooket United Airlines-fly i USA. Video: CNN Vis mer Vis mer

Tilbyr opptil 89 000 kroner om du blir offer for overbooking

Amerikanske flyselskap desperate etter å unngå nye skandaler.

Det skapte enormt oppstyr da passasjeren David Dao (69) ble halt ut av et overbooket United Airlines-fly før påske. Dao hadde allerede fått gå om bord i flyet som skulle fra Chicago til Louisville i Kentucky, og satt i setet sitt da selskapet i siste sekund trengte fire seter for å frakte flyselskapets egne ansatte.

Se hendelsen i videoen øverst i saken.

Dao nektet å forlate flyet frivillig, og ble fjernet med makt av tilkalt sikkerhetspersonell. En video av den blødende passasjeren som dras ut av flyet har fått enorme seertall på nettet, og påført United Airlines store omdømmetap i tillegg til at aksjekursen falt dramatisk etter hendelsen.

Det hevdes at Dao brakk nesa og pådro seg hjernerystelse innen han var ute av flyet.

Andre flyselskap i USA har selvfølgelig merket seg episoden - og ikke minst etterspillet av den - og garderer seg nå for å havne i tilsvarende situasjoner.

Delta for eksempel, annonserer nå at de vil behandle passasjerer som ble anmodet om å gi opp sin kjøpte - og betalte -plass på en helt annen måte enn United gjorde.

Ifølge CN Traveler har flyselskapet Delta gitt sitt personell i gaten beskjed om at de kan øke tilbudet om maksimal kompensasjon fra 800 dollar og helt opp til 2000 (Omlag 17 500 kroner) dollar til passasjerer som frivillig oppgir sine plasser ved overbooking.

I tillegg gis kan overordnede fullmakt til å tilby hele 9950 dollar (89 000 kroner) ifølge nyhetsbyrået AP.

American Airlines lover at ingen passasjerer som har fått gå om bord i flyet, skal måtte forlate det.

Ifølge flere amerikanske medier, ble Dao, og tre andre passasjerer, tilbudt 800 dollar (omlag 7000 kroner) for å oppgi setene sine til fordel for United-ansatte som måtte til Kentucky for å bemanne et fly der.

Dette var altså ikke nok til at Dao var villig til å avstå sin plass. Flere kommentatorer spør seg hvorfor United rett og slett ikke økte tilbudet for å få frigjort setene de trengte.

- Tilbyr du nok penger, vil selv de som har dårlig tid til en begravelse oppgi plassen sin, sier den tidligere United-piloten Ross Aimer til AP.

I etterkant har United Airline beklaget den hardhendte behandlingen av David Dao, og gitt signaler om at de vil revurdere sin politikk.

Daos familie har takket for den massive støtten på sosiale medier etter episoden. David Dao har selv stilt spørsmål om hans asiatiske utseende var årsaken til at nettopp han ble valgt ut til å oppgi setet sitt.

Han hevder at grunnen til at han ikke ville forlate flyet frivillig var at han er lege, og måtte hjem for å ta seg av pasientene sine.

Spørsmålene du skal stille dersom flyet ditt er overbooket.