Tilstandsrapport blir standard fra nyttår

Nå skal du få grundigere teknisk dokumentasjon før du kjøper bolig.

HJELP PÅ VISNING: Boligsalgsrapporter skal gi boligkjøpere et bedre beslutningsgrunnlag, men det vil koste mer enn dagens takst. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
HJELP PÅ VISNING: Boligsalgsrapporter skal gi boligkjøpere et bedre beslutningsgrunnlag, men det vil koste mer enn dagens takst. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NOVis mer

Dinside Dersom bransjen får bestemme vil tilstandsrapport, eller boligsalgsrapport om du vil, bli standard ved kjøp og salg av bolig fra 2015.

Fagorganisasjonene Eiendom Norge, Norges Takseringsforbund, NITO Takst og Norges Eiendomsmeglerforbund har inngått en gjensidig bindende avtale om om innføring av tilstandsrapporter som standard i boligomsetningen, skriver organisasjonene i en felles pressemelding.

De ønsker ikke å uttale seg spesifikt om saken, men viser til en felles pressemelding.

Forbrukerne er enige: Tre av fire ønsker obligatorisk boligsalgsrapport.

Ikke lovpålagt Da bransjen opprinnelig presenterte ønsket om bruk av tilstandsrapporter i stedet for boligsalgsrapporter i boligsalg, var intensjonen at det skulle være «obligatorisk». Dette ordet er nå borte fra all kommunikasjon.

Bakgrunnen er en melding fra Finanstilsynet forrige uke.

«Det stilles imidlertid ikke et uttrykkelig krav til tilstandsrapport i lovverket. Det kan derfor ikke anses som god meglerskikk å kreve eller gi anbefaling om tilstandsrapporter i alle boligomsetninger. Behovet for dette må vurderes konkret i det enkelte oppdrag.»

Tilsynet hadde vurdert om megler kunne kreve at selger skulle innhente tilstandsrapport i stedet for takst ved boligsalg på oppfordring fra Eiendom Norge.

Finanstilsynet presiserer at en «tilstandsrapport i de aller fleste tilfeller (vil) være en fordel for kjøper og selger».

- Eiendom Norge, NITO-Takst og Norges Takseringsforbund vil derfor fortsette sitt arbeid med denne viktige reformen slik at den kan gjennomføres som planlagt, heter det i pressemeldingen fra organisasjonene.

Lenge siden du fikk boligen taksert? Så lenge er taksten gyldig.

Dyrere for selger En boligsalgsrapport er langt grundigere enn en takst. Det koster. Mer enn dobbelt så mye.

Takstmann i Dintakst.no tar 3.750 kroner for takst på en leilighet og 5.625 kroner for en enebolig. Ønsker du en boligsalgsrapport må du ut med henholdsvis 8.750 og 11.250.

Det skal det være verdt, ifølge meglerbransjen, Sintef Byggforsk, Finanstilsynet og takseringsforbundene.

— Man må kunne forvente at rapporten inneholder en objektiv vurdering av boligens tilstand og gir boligkjøperen nok informasjon til å ta en trygg kjøpsbeslutning, har Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund tidligere uttalt til Dinside.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.