VIL SÅ GJERNE: Det kan bli mange dobesøk i starten. Og mange bomturer. FOTO: Colourbox.com
VIL SÅ GJERNE: Det kan bli mange dobesøk i starten. Og mange bomturer. FOTO: Colourbox.comVis mer

Tipsene som får barnet til å droppe bleia

Start allerede fra barnet er ett år.

- Flytt potta bort fra tv'n. Barnet trenger ro - og en behagelig sittestilling.

Dagens barn er gjennomsnittlig 3 år gamle når de slutter med bleie. For noen tiår siden var de bare 2 år.

- Bleiene er blitt så gode at barnet ikke kjenner så godt når det blir vått. Derfor har foreldre nå et mer avslappet forhold til bleieslutt, sier Siri Harket, uroterapeut ved Barnepoliklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Lystbetont - Det største problemet i dag er foreldrenes forventning om når barnet skal slutte med bleie, sier Harket til Foreldre & Barn.

- Om barnet har eldre søsken som sluttet da de var 3 år, tror de gjerne at yngstemann skal gjøre det samme. Barna bør få et naturlig forhold til det å gå på do. Det skal være lystbetont, understreker Harket.

- Noen foreldre løper stua rundt etter barna, mens barna skriker og hyler at de ikke vil. Dette er ikke måten å gjøre det på.

Sier ifra Det første tegnet på at barnet forstår sammenhengen mellom det å føle trykk på tarm og blære og at urin og avføring kommer, er når de sier fra etter at det har gjort i buksa. Deretter vil barnet si ifra mens det gjør i buksa. Så kommer barnet til å si ifra når det skal på do.

- Når barnet ber om å få gå på do, er det viktig å ta tak i dette med en gang. Det kan bli mange dobesøk i starten. Og mange bomturer, det må foreldrene finne seg i. Og uhell må selvsagt aksepteres.

- Hvordan ser man at barna er dotrengte?

- Man kan se at noen er litt urolige, tripper eller kniper litt igjen. Det er ikke alle som har lært å kjenne følelsen i blæra som sender melding opp til hjernen om at de skal på do. Det aller viktigste er å sørge for at barna ikke holder seg.

Pottetrening - en lek Liv Simonsen har jobbet 20 år som helsesøster ved Kongsberg helsestasjon. Hun mener pottetreningen kan begynne allerede ved 1-årsalderen.

- Ved å gjøre pottebesøket til en lek, er det lite man kan gjøre feil. I denne alderen utvikler barnet kontroll over urin- og avføring.

Mens noen eksperter mener man bør starte på potte fremfor doring, vil Simonsen anbefale foreldre å starte med doringen.

- Det er doringen som er det naturlige. Det er den ungen skal bruke fremover.

Noen sliter - Er det mange som sliter med å få barnet til å slutte med bleie?

- Noen sliter litt. Dette går mye på barns vegring mot å bæsje på do, forteller helsesøsteren.

- Barn kan skvette når de har de travelt med å leke, dette er både vanlig og naturlig. Om barnet regelmessig væter seg ut, kan foreldrene få individuell veiledning. Det er viktig å utelukke at det ligger medisinske årsaker bak.

Les også:
Lesernes tips til pottetrening
La barnet gå med rumpa bar
Greit å skifte bleier på kafé?
Potta som gjør bilferien enklere

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.