Tjener mange ganger mer som taxisjåfør i Havanna, enn kona som er lege

De gamle amerikanerne fascinerer alle som drar til Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

HAVANNA (Dagbladet): Kona er lege, men Josué Bertran som kjører rundt og rundt med sin Mercury 52-modell og tar noen kroner av hver drosjekunde, tjener flere ganger så mye.

Liker jobben - Det er en morsom jobb. Ingen dager er like. Det skjer alltid noe. Av og til kommer det på folk jeg kjenner fra før, og da prater vi og diskuterer. Trafikken er litt stressende, men jeg liker å kjøre bil. Som man sier på Cuba: «Se sufre, pero se goza». Vi sliter, men vi har det morsomt, sier Josué Bertran og ler.

Han er en av de heldige som disponerer en gammel amerikaner, en «máquina», eller «almendron», som de gamle bilene gjerne kalles.

60 000 slike biler er bevart fra tida før revolusjonen i 1959, og kjører rundt, hovedsakelig i Havanna.

<strong>TA TAXI:</strong> «Kjører du via Línea eller 23. gate?» er et vanlig spørsmål når du skal ha bil fra gamlebyen i Havanna til Vedado. Foto: NINA HANSEN
TA TAXI: «Kjører du via Línea eller 23. gate?» er et vanlig spørsmål når du skal ha bil fra gamlebyen i Havanna til Vedado. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Noen er blankpussede skjønnheter, andre ser mer ut som vrak. Men de humper og går.

- Forsiktig med døra! Dagbladet treffer Bertran  på ruta mellom Vedado og Gamle Havanna. De fleste kjører faste ruter, men Bertran bytter også litt på, etter kundegrunnlaget.

- Slå døra igjen hardt, roper han til kunden som setter seg inn.

Som regel er det omvendt:

- Forsiktig med døra! formaner de fleste sjåførene i de gamle amerikanerne som brukes som kollektivtaxier i Havannas gater.

Pleies som kjæledyr For doningene er eldgamle og skjøre, og pleies som kjæledyr.

<strong>GODE PENGER:</strong> Hver passasjer betaler 10 pesos cubanos, cirka tre-fire kroner. Det blir en del penger i løpet av en dag. Her sjekker sjåføren at seddelen er ekte. Foto: NINA HANSEN
GODE PENGER: Hver passasjer betaler 10 pesos cubanos, cirka tre-fire kroner. Det blir en del penger i løpet av en dag. Her sjekker sjåføren at seddelen er ekte. Foto: NINA HANSEN Vis mer

I Havanna er det få som har hageflekker og plener å frisere i fritida. Menn i kjeledresser bøyd over en bilmotor er imidlertid et svært vanlig syn i gatebildet.

Bildeler må skiftes. Karosseriet må rettes opp og lakkeres.

Mercury'en til Bertran er langt fra original innvendig. Motor og det meste annet er skiftet ut, får vi høre. Det finnes også russiske deler i den.

Tjener bra Du må ha lisens for å kjøre taxi, og betale dine avgifter til staten. Og noen i ny og ne vanker en bot for en eller annen forseelse. Og du må kunne fikse, mekke og finne nye deler.

Men så er den gamle amerikaneren en rimelig sikker - og etter cubansk målestokk - god inntektskilde.

<strong>SJEKK DØRA:</strong> Slå døra hardt igjen, formaner sjåfør Josué Bertran når kunden forlater bilen. Som regel er det omvendt, dørene må IKKE slamres hardt igjen. Foto: NINA HANSEN
SJEKK DØRA: Slå døra hardt igjen, formaner sjåfør Josué Bertran når kunden forlater bilen. Som regel er det omvendt, dørene må IKKE slamres hardt igjen. Foto: NINA HANSEN Vis mer

En netto dagslønn kan tilsvare 100 kroner, som er halvparten av en vanlig månedslønn i staten.

Bilfamilie - Å ha en slik bil, er som å ha vunnet i et lotteri, sier Bertran.

Det er faren som eier Mercury'en og en annen doning som broren Jorge kjører. Det er en familie av bilelskere og mekanikere som har flyttet fra Guantánamo øst på Cuba til utkanten av hovedstaden.

En tredje bror, har kjøpt et skrap av traktor. Den skal fikses til bruk i grønnsakdyrkingen på noen jordlapper han får leie av staten i utkanten av Havanna.

- Det er han som er mekanikeren i familien, forteller Bertran.

Tjener best At taxisjåføren tjener langt bedre enn sin legekone, forteller mye om Cuba og landets økonomi slik den har utviklet seg siden 90-tallet.

Leger og ingeniører droppet jobbene i staten for å kjøre drosje. Legelønningene har riktignok blitt doblet de siste par åra for å stoppe denne utviklingen.

Og leger og andre helsearbeidere har mulighet til å tjene ekstra ved å ta oppdrag i andre land i Latin-Amerika, som Venezuela og Bolivia.

Josué Bertrans kone er for tiden på et slikt oppdrag i Bolivia. Likevel er det fortsatt langt mer innbringende å kjøre drosje.

• NI TIPS TIL HAVANNA Står Karibias største øy Cuba og hovedstaden Havanna, høyt på lista over reisemål du drømmer om å besøke?  

Strender, drinker, sigarer og latinamerikanske rytmer - her er tipsene som gjør Havanna-turen til en opplevelse du aldri glemmer:

1: Ta en «máquina» De gamle amerikanske bilene fascinerer alle som kommer til Cuba. En stor del av de 60 000 bilene som triller rundt, brukes som kollektivtaxier i faste ruter, og er en effektiv og billig måte å ta seg fram i hovedstaden på.

<strong>CENTRO HABANA:</strong> Ta en rundtur langs Malecón og tilbake gjennom sentrale Havanna. Foto: NINA HANSEN
CENTRO HABANA: Ta en rundtur langs Malecón og tilbake gjennom sentrale Havanna. Foto: NINA HANSEN Vis mer

For 10 pesos cubanos eller 50 centavos - tre-fire kroner, kommer du deg mellom bydelene, fra Vedado til Miramar, eller fra Habana Vieja til La Vibora eller vice versa.

Rutene går på kryss og tvers av byen. Skal du for eksempel fra Parque Central eller Hotel Inglaterra i gamlebyen til Hotel Habana Libre i Vedado, passer det godt å ta en «máquina» fra starten på Neptuno-gata.

2: Gå en tur: Malecón - Centro Habana En tur langs den legendariske åtte kilometer lange strandpromenaden Malecón er obligatorisk når du besøker Havanna.

På morgenkvisten før varmen setter inn, er den fin for jogging. På ettermiddager og kvelder trekker byens innbyggerne ned til muren og brisen fra havet, til vennetreff med ei flaske rom og potetgull, eller en romantisk stund med kjæresten.

Noen prøver fiskelykken, andre ser drømmende ut mot havet og horisonten der Florida ligger gjemt et sted.

<strong>DRØMMER:</strong> Malecón er en strandpromenade for romantikk, vennskap og drømmer. På andre siden av havet ligger USA. Langs Malecon er det også fint å ta en joggetur. Foto: HANS ARNE VEDLOG
DRØMMER: Malecón er en strandpromenade for romantikk, vennskap og drømmer. På andre siden av havet ligger USA. Langs Malecon er det også fint å ta en joggetur. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Mellom Hotel Cohiba og Hotel Nacional ligger det amerikanske interessekontoret, som trolig blir USAs ambassade når USA og Cuba blir enige om normale diplomatiske forbindelser.

Ta en ettermiddagstur fra for eksempel Nacional og til Habana Vieja. Gå opp Prado og ta returen til Vedado via en av gatene gjennom Centro Habana, for eksempel San Rafael, San Lázaro eller Virtudes.

Da får du et brukbart inntrykk av hvordan havannesere flest bor og lever.

3: Lei et rom Dersom du ikke har veldig mye penger, og i tillegg har mer lyst til å bo sammen med kubanere enn å bo sammen med andre turister, kan du leie rom til 25-35 CUC (tilsvarer omtrent dollar).

Du kan eventuelt leie hotellrom de to-tre første dagene, til du har funnet et rom du vil leie. Mange av tilbudene finnes på nettet, andre finner du ved å rusle gatelangs.

ROM TIL LEIE 100 meter fra Cohiba, reklamerer utleierne av dette rommet. Foto: NINA HANSEN
ROM TIL LEIE 100 meter fra Cohiba, reklamerer utleierne av dette rommet. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Her reklameres med «100 meter fra Cohiba». Det betyr også nær strandpromenaden Malecón.

Romleie som alternativ til hotell gir deg mulighet til å komme nærmere kubanerne og deres livsstil og levekår. Og selvsagt er det mye rimeligere.

4: Hør rock på Submarino De fleste musikkelskere drar til Cuba for å høre salsa, reggaeton eller afrocubanske rytmer.

Cuba har også gode jazzmusikere som kan for eksempel kan høres på «La Zorra y el Cuervo» på 23. gate i Vedado, «La Rampa».

Rock var i mange år uglesett på Cuba,  men har de seinere åra fått blomstre opp. Rockerne møtes gjerne på «El Submarino Amarillo» - «Yellow Submarine» - i 17. gate i Vedado.

5: Drikk Daiquiri på Madrigal De tre klassiske kubanske drinkene er de rombaserte Mojito, Cuba Libre og Daiquiri. De to første får du tilnærmet overalt, men kvaliteten varierer selvsagt.

<strong>ROCK:</strong> Gatelangs i Havanna. På Rockeklubben Amarillo kan du høre cubansk rock og gamle hits. Foto: NINA HANSEN
ROCK: Gatelangs i Havanna. På Rockeklubben Amarillo kan du høre cubansk rock og gamle hits. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Ernest Hemingway har gjort to barer i Gamle Havanna berømte fordi han drakk sine mojitos og daiquiris der, henholdsvis Bogedito del Medio og Floridita.

Disse stedene er blitt rene turistfeller med åra, med køer for å komme inn. Et godt alternativ er patioen i Hotel Nacional der drinkene er gode og utsikten er fortreffelig.

Et annet er baren Madrigal i 17. gate i Vedado, ett av stedene som dukket opp for tre år siden etter at myndighetene åpnet for privat drift av restauranter og utesteder. Baren ble startet av en gruppe venner i et hus en av dem eide.

6: Dans salsa Havanna er et paradis for salsaelskere. Salsa eller andre latinamerikanske rytmer strømmer ut fra både barer og spisesteder.

I hovedgata i Habana Vieja, Opispo, holder flere barer seg med egne band.

<strong>CUBANSKE DRINKER:</strong> På Madrigal i 17. gate i Vedado, kan du nyte en daiquiri. Foto: NINA HANSEN
CUBANSKE DRINKER: På Madrigal i 17. gate i Vedado, kan du nyte en daiquiri. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Vil du høre de store salsabandene, som Los Van Van, Alexander Abreu, Manolito Simonet og Bandoleo og Charanga Habanera, er det Casa de la Música i Miramar eller Centro Habana som gjelder.

Andre steder du kan danse salsa er for eksempel pianobaren i hotellet Florida i Opispo og utestedet 1830 i Vedado.

Her treffer du gjerne på dansere og danselærere du eventuelt kan avtale kurs eller dansetimer med.

7: Få bord med utsikt Det finnes mange gode spisesteder byen rundt, både blant de statlige og de nye privatdrevne.

I bydelene Habana Vieja og sentralt i Vedado ligger de tett. De statlige og staselige hotellene har gjerne flere restauranter med både kubanske spesialiteter og mer internasjonal mat.

<strong>SALSAPARADIS:</strong> Salsa eller andre latinamerikanske rytmer strømmer ut fra både barer og spisesteder. Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
SALSAPARADIS: Salsa eller andre latinamerikanske rytmer strømmer ut fra både barer og spisesteder. Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Hvis du vil kombinere et måltid med en storslagen utsikt, er 24. etasje i det tradisjonsrike Hotel Habana Libre et alternativ. Også gigantbygningen La Foxa noen kvartaler unna har restaurant i toppetasjen.

8: Tur på stranda Playas del Este.

Du trenger ikke dra til Varadero, Cayo Largo eller de andre berømte turistdestinasjonene for å nyte strand- og badelivet på Cuba, selv om dette er strender av første klasse.

Om du legger ferien til Havanna, kan du kombinere byferie med dagsturer til strendene et par-tre mil utenfor hovedstaden. Her ligger de på rekke og rad Mégano, Santa María, Tarará, Guanábo.

Etter at taxinæringen har blitt privatisert, er det vanskelig å finne biler som bruker taksameter, så du må forhandle pris. Men det bør være mulig å få en tur-retur til 20-30 CUC.

<strong>UTSIKT:</strong> Fra restauranten i toppetasjen på Hotel Habana Libre har du fin utsikt. Bygningen til høyre i bildet er det staselige Hotel Nacional. Foto: NINA HANSEN
UTSIKT: Fra restauranten i toppetasjen på Hotel Habana Libre har du fin utsikt. Bygningen til høyre i bildet er det staselige Hotel Nacional. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Tips: De taxiene som står nærmest hotellene, er alltid de dyreste. De litt mer sjabre bilene som står parkert lenger unna, gir deg bedre pris.

9: Besøk Revolusjonsplassen Mange Cuba-turister er interessert i mer enn sol, salsa og sigarer, og velger reisemålet ut fra historie og spesiell nysgjerrighet på det revolusjonære regimet som Castro-brødrene har ledet siden revolusjonen i 1959.

Historien er illustrert gjennom en omfattende fotoutstilling i Revolusjonsmuseet i Habana Vieja.

Et besøk på Revolusjonsplassen, der Fidel Castro har holdt utallige taler gjennom åra, der revolusjonsheltene Che Guevara og Camilo Cienfuegos preger fasadene, og der 1. mai markeres storstilt hvert år, er et must for Cuba-interesserte.

<strong>STRANDTUR:</strong> Et par-tre mil øst for Havanna ligger strand etter strand. Ta en dagstur. Foto: NINA HANSEN
STRANDTUR: Et par-tre mil øst for Havanna ligger strand etter strand. Ta en dagstur. Foto: NINA HANSEN Vis mer
<strong>REVOLUSJONSPLASSEN:</strong>: Norges utenriksminister Børge Brende besøkte Revolusjonsplassen under sitt offisielle besøk 1. februar. Foto: NINA HANSEN
REVOLUSJONSPLASSEN:: Norges utenriksminister Børge Brende besøkte Revolusjonsplassen under sitt offisielle besøk 1. februar. Foto: NINA HANSEN Vis mer

REISEFAKTA CUBA:

• Republikk i Karibia med om lag 11 millioner innbyggere.

• Hovedstad: Havanna

Politikk:
• Sosialistisk republikk hvor grunnloven definerer kommunistpartiet som samfunnets «ledende kraft».

• Det er ikke mulig å registrere politiske opposisjonsgrupper.

• Fidel Castro innledet en revolusjon i 1959, og dominerte det politiske liv i 50 år. Hans bror Raul Castro er i dag president.

Visum:
• Norske statsborgere trenger visum, som må skaffes på den cubanske ambassaden i Oslo eller via reisebyrå før avreise.

• Turistvisum gir tillatelse til opphold 30 dager med mulighet for forlengelse i 30 nye dager.

Valuta:
• Cubanske pesos (CUP) brukes bare av cubanere, mens turistene bruker konvertible pesos (CUC).

• Verdien på CUC er i utgangspunktet det samme som 1 USD.

Klima:
• Høysesong i den tørre perioden fra november til april.

• Regntid fra mai til oktober.

• Gjennomsnittstemperaturen er 23 grader i januar og 27 grader i juli.

Reise hit:
• Flere flyselskaper, som Air France og KLM, flyr deg til Havana med en mellomlanding i Europa.

• Du kan også fly via Mexico eller Canada, men ikke via USA.

• Det finnes også en rekke charter- og pakketur-muligheter. Ving har direktefly fra Oslo november til mars.

Praktiske opplysninger:
• Visa er det eneste kortet som fungerer i minibanker. Tar du med kontanter, er det lavere vekslingsgebyr på euro enn dollar.

• Ha med deg gyldig forsikringsbevis, du kan bli bedt om å vise det ved ankomst.

• Telefon er ofte både vanskelig og dyrt. Sjekk med ditt telefonselskap.

• Ved utreise fra Cuba betales det en avgift på 25 CUC i kontanter på flyplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer