GIR ENERGI: Kjempegod suppe med gulrøtter, sjalottløk og appelsiner. Foto: FRUKT.NO
GIR ENERGI: Kjempegod suppe med gulrøtter, sjalottløk og appelsiner. Foto: FRUKT.NOVis mer

Tjuvstart påsken med friske appelsinretter

Prøv appelsinsmoothie eller gulrotsuppe med appelsin.

• Flere matsaker på db.no/mat
Snart sitter vi på granbar og slikker sol - eller på et svaberg og gjør det samme. Mange av oss vil ha appelsin og kvikklunsj i sekken.

Appelsinen er like naturlig del av påsken som påskemarsipanen og lammesteken.

Det er rart å tenke på at appelsinen befant seg 300 år i Europa uten å bli spist. Fra 1500-tallet var appelsiner en prydbusk.

Fruktproduksjonen i Sør-Europa startet først på 1800-tallet.

Navnet appelsin fikk vi fra tyskernes «Apfelsine» som betyr «kinesisk eple».

Vitaminbombe Lite kan måle seg med saften fra en appelsin om du er skikkelig tørst på tur. Spiser du en appelsin, får du i deg C-vitaminer så det holder.

Det mange ikke vet er at appelsinen også inneholder 13 andre vitaminer, pluss fosfor, jern og kalium.

FRISKT : Appelsinsmoothien kan gi en kickstart på dagen eller brukes som belønning etter tur.  Foto:FRUKT.NO
FRISKT : Appelsinsmoothien kan gi en kickstart på dagen eller brukes som belønning etter tur. Foto:FRUKT.NO Vis mer

Det er ikke noe galt å spise appelsinen slik den er. Men hva med å prøve noe nytt? 

Prøv appelsin i salaten, press den og sett en spiss på sausen. Appelsin-iskrem er også en frisk avveksling.

Lager du isen sjøl og legger iskremen i uthulte appelsinskall har du ferdig festdessert i fryseren.

Nye smaker Nedenfor finner du oppskrift på en kjempegod suppe med gulrøtter, sjalottløk og appelsiner, en forfriskende og uvanlig blanding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En appelsinsmoothie gir deg også smaken av vår og påske. Smoothien kan gi deg en kickstart på dagen eller brukes som belønning etter tur. 

Suppa passer fint som en liten forrett eller til middag med brød til.