FULL POTT: Sekkene fra Arcteryx og Osprey får terningskast seks i vår store test av dagstursekker.    Foto: Produsentene.
FULL POTT: Sekkene fra Arcteryx og Osprey får terningskast seks i vår store test av dagstursekker. Foto: Produsentene.Vis mer

To dagstursekker får terningkast seks

Stor test av dagstursekker.

Enten du sykler, går på ski eller til fots, så trenger du noe å bære det mest nødvendige i.

Tidligere i høst har vi testet hoftesekker til turbruk, nå har vi testet ni sekker til dagsturbruk.

Mange gode sekker Det er vanskelig å skille de beste sekkene fra hverandre.

De er solide, godt utstyrt, har gode tilpasningsmuligheter og ser bra ut. Et av våre beste tips er at du tar deg en runde i ulike sportsforretninger for å prøve ulike sekker, sjekke passform, rygglengde og de ulike løsningene de ulike modellene tilbyr.

Noen vil ha mange lommer og flest mulig festemuligheter, mens andre foretrekker en sekk med bare sekkepose og et bæresystem.

Det er veldig mange gode sekker, og enkelte av disse sekkene er relativt dyre. For dem som ikke ønsker å bruke mellom 1000 og 2000 kroner på en dagstursekk, er det verd å tenke over at de fleste av leverandørene har rimeligere sekker, som gjerne har noe enklere utstyrsnivå og uten de siste tekniske løsningene som er tilgjengelig.


Testvinnere To sekker fikk full pott av testteamet - testens vinner ble modellen Axios 33 fra Arcteryx.
Hakk i hæl følger Sirnus 36 fra Osprey.

To sekker fikk terningkast fem, nemlig Funäs 35 fra Fjällräven og Falketind 35 fra Norrøna.
Dårligst i klassen med terningkast to, ble en tursekk fra High Peak.

Om utvalget Denne gangen har vi testet sekker på ca. 30 til 36 liter. Utgangspunktet for utvalget i denne testen har vært at de skal fungere godt som dagstursekker, og brukes med en oppakning på rundt 7-9 kg.

Ønsker du en større sekk, har vi tidligere testet sekker med volum på ca 50-60 liter. Vi har også testet de største sekkene på markedet, sekker som rommer 80-100 liter.

Vi har forsøkt å få med de mest kjente merkene som er tilgjengelige på det norske markedet.

Selv om de fleste sekkene er ganske like med tanke på utforming og praktiske løsninger når det gjelder antall åpninger, utforming på topplokk, justeringer og så videre, er det forskjeller i passform, design, egenvekt, vekttoleranse og bruksområder.

Det er derfor viktig at du tenker over hva du skal bruke sekken til.

Noen er best egnet til vinterbruk, enkelte er veldig rettet mot klatring og alpin bruk, mens andre utmerker seg med lav egenvekt og kanskje er helt strippet for praktiske løsninger.

Flere av sekkene har enkle opplegg for drikkesystemer, men om du ikke synes det er bra nok, kan du sjekke vår store test av 15 ulike drikkesekker.

Dette har vi lagt vekt på Bærekomfort: Sekken skal være god å bære. I testperioden har vi stort sett brukt sekkene med 7-10 kg.

Praktiske løsninger: Enkel tilgang til innholdet i sekkeposen, komprimeringsmuligheter, lommer, mulighet til drikkesystem og festeanordninger/muligheter.

Justeringsmuligheter: På rygglengde, hoftebelte, bærereimer, toppstrammere og brystreim.

Konstruksjon og slitestyrke: Vi har vurdert generell kvalitet, klips, glidelås, snølås, egenvekt, sømmer, reimer.

Total: Totalvurderingen er uavhengig av pris.

Slik er testen gjennomført Sekkene er brukt til fots og med ski i variert terreng.

Vi har hatt både herre- og damemodeller tilgjengelig på de fleste modellene som ikke er unisexmodeller. Sekkene er rotert innad i testteamet, og vi har disponert de fleste sekkene i ca. 7 måneder - enkelte sekker noe lenger. De nyeste modellene noe kortere.

Åtte erfarne sekkebrukere har vært engasjert i testingen. Sekkene er blitt prøvd av personer med noe forskjellig høyde og kroppsbygning for å prøve justerings- og innstillingsmuligheter.

Egenvekt på sekkene er målt av oss, og kan avvike noe fra det leverandør oppgir.

Les også:
Stor test av årets ullundertøy
Turmaten som får terningkast seks
Vi har testet 14 par lette fjellsko
Disse teltene kan du tenne bål i

Saken er levert av Fit Living.
Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Arcteryx, Axios 33 Beste allrounder. Karakter: 6/6 Produsent: Arcteryx Pris: 1599 Osprey, Sirnus 36 Mest for pengene. Karakter: 6/6 Produsent: Osprey Pris: 1000 Fjällräven, Funäs 35 Meget godt valg som enkel allrounder til barmarkssesongen. Karakter: 5/6 Produsent: Fjällräven Pris: 1249 Norrøna Falketind 35 Beste lettvekter. Karakter: 5/6 Produsent: Norrøna Pris: 1499 LoweAlpine, AirZone ND 32 Meget god sommersekk. Karakter: 4/6 Produsent: LoweAlpine Pris: 1299 Hagløfs, Tight EVO Large Meget godt valg til actionpregede aktiviteter. Karakter: 4/6 Produsent: Hagløfs Pris: 999 Bergans, Birkebeiner 35 Mye for pengene. Karakter: 3/6 Produsent: Bergans Pris: 800 Helsport, Langfjellet 35 Godt valg om du ikke bærer for tungt. Karakter: 3/6 Produsent: Helsport Pris: 1099 High Peak, Vision 32 Fin pris. Karakter: 2/6 Produsent: High Peak Pris: 599