To sekker får terningkast seks

Vi har testet 11 dagstursekker.

I denne testen har vi valgt ut sekker i mellomklassen med et allsidig bruksområde. De egner seg både til sykkelturer, dagsturer og turer fra hytte til hytte, samt overnattingsturer med telt og sovepose - forutsatt at du pakker med litt omtanke.

Testresultater Vi har kun med sekker fra anerkjente produsenter, og dette gjenspeiles i kvalitetsnivået - og karaktersettingen.

To sekker får toppkarakter:

Fjällräven Friluft er en god sekk som fungerer fint både på overnattingsturer og til daglig bruk.

Lowe Alpine AirZone Centro får toppscore på alle delkarakterer unntatt brukervennlighet (vektlagt 20%). God sekk med høy bærekomfort, men mange reimer utvendig gjør betjeningen litt omstendelig.

I tillegg får Gregory Z55 en meget sterk 5'er. Bæresystemet er godt polstret og kunne godt vært hentet fra en større sekk.

Under testperioden har ingen spenner, sømmer eller glidelåser røket. Alle sekkene i testen tilfredsstiller kravene til normal bruk både med tanke på bæresystem og løsninger generelt. Likevel er det stor forskjell på hvordan produsentene har vektlagt ulike egenskaper og hvilke løsninger som er valgt.

Bærekomfort Bærekomforten er vanligvis den viktigste egenskapen med en sekk, samt den vanskeligste å vurdere. Ikke bare er vi forskjellig bygd, men to personer med samme kroppsbygning kan ha helt forskjellige oppfatninger av hvordan et godt bæresystem skal være.

Alle sekkene i testen fungerer tilfredsstillende med lett til middels vekt, dvs. rundt åtte kilo. Med dette som utgangspunkt har vi økt vekten gradvis og forsøkt å finne ut hvor mye vekt de forskjellige sekkene tåler før komforten blir merkbart dårligere.

Sekkene som skiller seg positivt ut, har hoftebelter som legger seg stabilt rundt hoftene når de strammes.

I tillegg må toppstrammerne (reimene oppå bærereimene) være plassert slik at de ikke trekker skuldrene nedover og legger ekstra press på nakkemusklene når de strammes. Derimot bør de ha en slik vinkel at noe av vekten overføres til framsiden av skuldrene.

Praktiske løsninger Når det gjelder praktiske løsninger og detaljer er det ganske stor forskjell på sekkene.

Bergans Glittertind og Gregory Z55 skiller seg ut med utvendige lommer, festemuligheter og flere åpninger for tilgang til hovedrommet.

I andre enden av skalaen finner vi Exped Mountain pro og til dels Lowe Alpine Zepton. Disse er nærmest minimalistiske i forhold, noe som reduserer både vekten og antall håndgrep som skal til når sekken skal pakkes.

Når du bærer sekk, kommer ofte bærereimer, brystreim og hoftebelte i veien for åpningene til lommene på jakka. I tillegg er det ubehagelig når innholdet i lommene kommer under belter og reimer. Derfor setter vi pris på romslige lommer på hoftebeltet som er lette å nå uten å ta av sekken.

Hvis du skal bruke sekken i kombinasjon med pulk, er det en stor fordel om hoftebeltet har skikkelige festepunkter for draget. Av sekkene i testen er det kun Bergans Glittertind som har dette.

Slik utførte vi testen Sekkene i testen har vært brukt på tur og til dagligbruk i en periode på 2-3 måneder.

På denne måten har vi fått en føling med bærekomfort og hvordan de tekniske løsningene fungerer.

I tillegg har alle sekkene blitt prøvd under «kontrollerte» forhold hvor vekten er økt gradvis for å se hvor mye bæresystemet takler før komforten reduseres.

Dette betyr karakterene Tekniske løsninger, brukervennlighet og kompresjonssystem er vektlagt med 20 % hver. Bærekomfort er vektlagt med 40 %.

Ville du vektlegge du disse annerledes? Klikk på hvert enkelt produkt for å se hvilke delkarakterer de forskjellige sekkene får.

Les også:
Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner
Stor test: 19 termoser
Vi har testet 14 par lette fjellsko
De beste turbuksene kjenner du nesten ikke at du har på

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Fjällräven Friluft BEST I TEST! Karakter: 6/6 Produsent: Fjällräven Pris: 1699 Lowe Alpine AirZone Centro BESTE ALLROUNDER. Karakter: 6/6 Produsent: Lowe Alpine Pris: 1999 Gregory Z55 GOD TIL LANGE TURER. Karakter: 5/6 Produsent: Gregory Pris: 2199 Bergans Glittertind GOD TIL LANGE TURER. Karakter: 5/6 Produsent: Bergans Pris: 1700 Exped Backcountry En funksjonell og brukervennlig sekk. Karakter: 5/6 Produsent: Exped Pris: 2999 Mammut Trion Pro Enkel, funksjonell og behagelig sekk. Karakter: 5/6 Produsent: Mammut Pris: 2100 Norrøna Falketind En enkel og funksjonell sekk som fungerer bra til det meste. Karakter: 5/6 Produsent: Mammut Pris: 1599 Helsport Langfjellet Light Lett, men god sekk som fungerer til det meste. Karakter: 4/6 Produsent: Helsport Pris: 1450 Helsport Trolltinden En helt grei sekk som er spesielt beregnet på skiturer. Karakter: 4/6 Produsent: Helsport Pris: 1650 Lowe Alpine Zepton 50 XL Gjennomført lettvekter, alle overflødige detaljer fjernet. Karakter: 4/6 Produsent: Lowe Alpine Pris: 1699 Exped Mountain pro Ypperlig som dagstursekk på kanotur og praktisk til daglig bruk. Karakter: 4/6 Produsent: Exped Pris: 2279