Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

To tabletter valium skal ta knekken på flyskrekken

Til slutt trenger du bare ha pillene i bakhånd, sier reiselege.

FLYSKREKKPILLER: Reiseklinikkens Gunnar Hasle pleier å utstyre flyskrekkpasienter med to tabletter Valium 5 milligram, én for utreisen og én for hjemreisen. Arkivfoto: THOMAS RASMUS SKAUG
FLYSKREKKPILLER: Reiseklinikkens Gunnar Hasle pleier å utstyre flyskrekkpasienter med to tabletter Valium 5 milligram, én for utreisen og én for hjemreisen. Arkivfoto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): • Send inn spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Virker piller mot flyskrekk? Ja, mener Dagbladets reiseekspert, Reiseklinikkens Gunnar Hasle.

Dagbladet-leser Mona har nemlig sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter, der hun lurer på hvilke medisiner som anbefales for de som har flyskrekk:

- Er det noe som tar vekk angsten? spør hun.

To tabletter valium - Jeg pleier å utstyre pasientene med to tabletter Valium 5 milligram, én for utreisen og én for hjemreisen, sier Gunnar Hasle.

Han anbefaler å ta tabletten når man kommer til flyplassen.

- Det finnes fobitreningskurs og så videre, men jeg mener at den beste psykologi er ingen psykologi i slike tilfeller, fortsetter han.

Valium er effektivt mot angst, forteller Hasle. Når du etter hvert blir vant til å fly forsvinner behovet for angstdempende medisin, hevder han.

- Da kan du i stedet bare ha tabletten i bakhånd. Du vet jo at det er mye farligere å reise den samme distansen med bil, men bilskrekk er ikke vanlig, sier reiselegen.

Turvaksine - Jeg har venninner som tidligere har reist til India, men som har måttet avbryte ferien fordi de har blitt syke eller matforgiftet, skriver Charlotte, som er den neste Dagbladet-leseren som har sendt e-post til Dagbladets reiseeksperter. 

Hun skal selv snart til India, og lurer derfor på hvilke forholdsregler hun må ta for å unngå dette og også hvilke vaksiner hun må ta?

Charlotte er vaksinert mot tuberkulose:

- Ellers har jeg ikke fått en eneste vaksine siden min første vaksine som spedbarn, der jeg holdt på å stryke med av skarlagensfeber og feberkramper, skriver hun.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Derfor lurer hun på om hun nå må legges inn på sykehus til observasjon for å ta dem.

Start fra bunnen - Skarlagensfeber er ingen kontraindikasjon mot vaksiner, så jeg skjønner ikke hvorfor det ikke har blitt gjennomført et vanlig vaksinasjonsprogram, begynner Gunnar Hasle.

Han mener det derfor bør startes fra bunnen av med DTP, polio og MMR:

- Og for reisen trenger man hepatitt A. Det bør også overveies å ta drikkevaksinen Dukoral for å redusere risikoen for turistdiaré. Det får du gjort få gjort for eksempel på Reiseklinikken, uten noen annet ekstra tiltak enn at det er lege til stede, sier Hasle.

Fortykket hjerte Så til Dagbladet-leser Stine, som spør om man kan fly trygt om man er plaget med hjerteflimmer og fortykket hjerte:

- Det er cirka ett hjertedødsfall pr. tre millioner flyreiser. Altså færre enn det er blant dem som blir hjemme! Det sier meg at en flyreise ikke gir noen stor ekstra risiko for hjerteplager, sier reiselegen.

Likevel er lufttrykket i en flykabin omtrent som på Galdhøpiggen - så dersom du har hjertesymptomer når du hviler, eller ved små anstrengelser, er det farlig å fly, presiserer Hasle:

- Da må i tilfelle få reisen godkjent av din hjertelege, sier han.

Atrieflimmer Til slutt er det Tone som spør om det er farlig å fly etter at man har hatt hjerneslag? 

- Jeg har også paroxystisk atrieflimmer, skriver hun.
 
Om det er områder i hjernen som har marginal blodforsyning kan det være farlig å fly, forteller Dagbladets reiseekspert.

- Du har sikkert fått medisiner som skal hindre nye hjerneslag, og risikoen for nye hjerneslag er ikke så stor at vi nekter folk å reise - bortsett fra at det er flyforbud de første sju til ti dager etter et hjerneslag, sier han.

Den første gangen man flyr etter hjerneslag bør man ta en kortvarig flyreise og ikke reise alene, råder reiselegen. Årsaken er at  noen kan bli litt uklare på den første flyturen.