To tredeler av krefttilfellene er forårsaket av viruset

HPV-viruset Michael Douglas sier han fikk er relatert til omtrent to tredeler av krefttilfellene i mandlene og tungeroten.

KREFTFRI: Michael Douglas fortalte i et åpenhjertig intervju med The Guardian nylig at svulsten i tunga var forårsaket av HPV-virus, som smitter ved oralsex. Foto: AP PHOTO/NTB Scanpix
KREFTFRI: Michael Douglas fortalte i et åpenhjertig intervju med The Guardian nylig at svulsten i tunga var forårsaket av HPV-virus, som smitter ved oralsex. Foto: AP PHOTO/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet):
- Vi regner med at cirka to tredeler av dagens nye krefttilfeller i mandlene og tungebasis er forårsaket av HPV-viruset, nærmere bestemt HPV-16. Dette antallet har økt betydelig. Jeg vil anslå at det har tre-firedoblet seg i løpet av de siste 10-15 åra, sier professor Hans Jørgen Aarstad ved Haukeland sykehus i Bergen.

Han har forsket på HPV-virus (humant papillomavirus) i kreftsvulster i mandlene og tungeroten. I fjor fant han og kollegaene viruset i 57 prosent av primærsvulstene hos pasienter diagnostisert med disse krefttypene i Vest-Norge i perioden 1992 - 2007.

- Utenom livmorhalskreft har vi ganske gode holdepunkter for at HPV også kan forårsake kreft i munn og svelg, på penis og utenfor endetarmen, forklarer Aarstad.

Oralsex ga kreft Nyheten om at skuespiller Michael Douglas i et intervju med den britiske avisa The Guardian fortalte at oralsex forårsaket strupekreften han ble diagnostisert med for tre år siden.

Ved oralsex kan du nemlig bli smittet av viruset HPV, som vanligvis forbindes med kjønnsvorter, og i enkelte tilfeller livmorhalskreft.

Av antallet nye krefttilfeller som oppdages her til lands, hører bare 4 prosent til samlebetegnelsen hode- og halskreft, ifølge Kreftforeningen. Dette inkluderer kreft i strupehodet, leppe og munnhule, svelg, nese og bihuler og spyttkjertler.
Vanligst i verden Ifølge Folkehelseinstituttet er HPV den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i verden, og 70 prosent av befolkningen antas å bli smittet i løpet av livet.

- Mye av det vi vet om HPV og kreft  er helt ny kunnskap. Derfor er det mye vi ikke er sikre på enda. Men en kan kanskje tenke seg at rundt 10 prosent av befolkningen på et tidspunkt blir smittet at HPV i munnhulen. Men de aller fleste av disse igjen, kvitter seg med viruset på egen hånd innen ett til to år, sier Aarstad.

Menn mest utsatt Seksuell kontakt er sannsynligvis årsaken til smitten, og menn ser ut til å være mer utsatt for å få smitten i munnhulen enn det som er tilfellet for kvinner. Menn er også i flertall i pasientgruppen med kreft i hode- og halsområdet.

- Smitter viruset også ved kyssing eller deling av flasker?

- Nei, det er det iallfall ingen grunn til å tro, sier Aarstad.

Det tar mange år fra en blir smittet med viruset, til eventuell kreftsykdom utvikler seg.

- Det er veldig sjelden unge mennesker utvikler disse krefttypene. Det vanlige er at de som rammes er fra 45 år og oppover. Som regel tar det ti til 30 år fra HPV-smitte til en får kreft, sier Aarstad.

Vaksine for jenter For få år siden ble HPV-vaksinen en del av det offentlige helsetilbudet her til lands - for jenter.

- Burde man ikke også vaksinere gutter?

- Når det gjelder HPV og disse krefttypene, er det relativt ny informasjon. Før man setter i gang vaksinasjon, må effekten vises i store studier, og det har vi ikke på disse krefttypene. Men fra mitt ståsted, som jobber med kreftpasientene, kan jeg jo si at jeg synes vi skulle vaksinere alle, sier Aarstad.

Mindre dødelig I fjor publiserte blant andre forsker Mari Nygård ved Kreftregisteret en studie som viste at prognosene for dem som har kreft i munn og svelg og tester positivt for HPV, faktisk er bedre enn for de som er såkalt HPV-negative.

KAN BESKYTTE: Ifølge sexolog Siv Gamnes er det fullt mulig å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer også ved oralsex. Foto: PRIVAT
KAN BESKYTTE: Ifølge sexolog Siv Gamnes er det fullt mulig å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer også ved oralsex. Foto: PRIVAT Vis mer

- I vår studie så vi at det både for menn og kvinner var en økning av HPV-relaterte krefttilfeller fra 1981 til 2010. I tillegg fant vi at det tidlig i perioden var markant dårligere overlevelsesprognoser for HPV-relaterte tilfeller enn for ikke-HPV-relaterte. Men etter midten av 1990-tallet, har dette snudd. Vi finner også støtte i annen litteratur for at viruset faktisk gjør at du har kreft med en bedre prognose, sier Nygård.

De største synderne Hun understreker at de fremste årsakene til kreft i munn og svelg, er å finne i to andre livsstilsfaktorer:

- De største årsakene er bruk av mye alkohol og av tobakk. det er vanskelig å si om et krefttilfelle skyldes det ene eller det andre. Som regel vil det være en kombinasjon av faktorer, sier Nygård.

Dette kan være forklaringen på overvekten av menn i pasientgruppen:

- Kvinner har røyket og drukket alkohol i mye mindre grad enn menn har, og har oftere pauser i forbindelse med graviditet og amming, sier Nygård.