Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

To turbo'er og vekk me'n!

Da Ferrari ble utfordret på power, var svaret enkelt - dobbel turbo! Resultatet heter 488 GTB og er sportsbilkultur på sitt verste - og beste.

KULTURBÆREREN: De andre får si hva de vil, det er Ferrari som er den fremste bæreren av ultimat  sportsbilkultur. Den nye 488GTB vil ikke forandre på det. Foto: Tormod Brenna
KULTURBÆREREN: De andre får si hva de vil, det er Ferrari som er den fremste bæreren av ultimat sportsbilkultur. Den nye 488GTB vil ikke forandre på det. Foto: Tormod Brenna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes et segment for ultimate sportsbiler, også i Norge. Det er ikke så stort, men det er der. Det finnes ei kundegruppe der bare det beste er godt nok, der det ultimate innen inovasjon er drømmen, der prislappen blir en bagatell målt opp mot teknisk perfeksjonisme, rå kraft og kompromissløs design.

Det er noen av disse som kommer til å kjøpe nye Ferrari 488 GTB.

- Vi har flere biler i bestilling, sier Gisle Valen i Autostrada Sport til Dagbladet.

I kveld lanserer han Ferraris nye flaggskip i Norge.

COCKPIT: Ferrari har holdt førerplassen så ren som mulig. Her finnes ikke en eneste hendel. Selv blinklysene betjener du fra rattet. Foto: Tormod Brenna
COCKPIT: Ferrari har holdt førerplassen så ren som mulig. Her finnes ikke en eneste hendel. Selv blinklysene betjener du fra rattet. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Porsche, Lamborghini, Maserati, McLaren. De får si hva de vil. Det er Ferrari som er selve symbolet på den råeste sportsbilkulturen. Det har de vært siden den første midtplasserte V8-eren ble skrudd  på plass i en 308 GTB for 40 år siden.

En milliard euro Slik kommer det fortsatt til å være. 488 GTB sørger med god margin for at Ferrari forsvarer sin posisjon som kulturbærer med glans.   

Vi skal ikke ramse opp detaljene her. Det er det ikke plass til. Men om det stemmer, som Ferrari selv sier, at det har kostet en milliard Euro - ja, Euro - å videreutvikle den tidligere toppmodellen 458 til en 488 GTB, sier det seg nesten selv at ingeniørene har hatt noe å drive med.

Den største forskjellen - noen kaller det et tradisjonsbrudd, Ferrari synes det er «helt naturlig» - er to spesialkontruerte turboladere. Hvordan det er skaffet nok luft til disse er et kapittel for seg selv, og en av grunnene til milliard-prislappen.

Det var neppe billig å senke den 3,9 liters V8'eren hele 30 prosent heller, men resultatet er et marktrykk som gir klisjeen «limt til veien» nytt innhold. 

DOBBEL TURBO: To turboladere gjør at Ferrari presser nærmere 700 hestekrefter ut av den nye V8-eren sin. Foto: Tormod Brenna
DOBBEL TURBO: To turboladere gjør at Ferrari presser nærmere 700 hestekrefter ut av den nye V8-eren sin. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Ferrari har plassert en 3,9 liters motor som yter 670 hester ved 8000 omdreininger i 488GT. Forgjenger 458 har til sammenligning en 4,5 liters maskin med hundre hester mindre.

Det blir likevel så feil som det kan bli å beskylde Ferrari for «downsizing».

Formel-teknologi på veien
Nye Ferrari 488GTB er ikke bare et svar på Lamborghini og MacLarens stadig mer muskuløse sportsbiler. Det er også en demonstrasjon i ingeniørkunst og overføring av Formel 1-teknologi til gatebiler.

Tallene som teller er 0-200 på 8,3 sekunder. Toppfarten er 330 kilometer i timen.

Bensinforbruk er sjelden noe argument for kjøpere av biler i dette segmentet. Men Ferrari oppgir at du skal kunne kjøre den ned mot 1,15 på mila.

Mange biler, de fleste faktisk, har «eco-mode». Denne har ikke det. Den har derimot «wet», «sport» og «race», der du gradvis trapper ned alle bilens sikkerhets- og koordineringsfunksjoner. Den har dessuten en off-knapp. Ikke bruk den.

Dagbladet har fått prøvekjøre bilen. Det er så spesielt at det ikke kan beskrives, det må oppleves.
 
Men vi kan i det minste slå fast at alt virker som det skal.

Og vel så det.    

PS: Prisen? Starter på omlag 3,2 millioner kroner. Men da har du sju års gratis service på kjøpet...
 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!