Veggedyr

Tok med dette hjem fra ferie – fikk ekstraregning på 90 000

Dette må du se opp for når du sjekker inn på hotellrommet.

SJEKK SENGA: Se under senga før du legger deg på hotellrommet, i hytta eller campingbilen. Kanskje ser du spor som dette. Foto: Tor Iljar.
SJEKK SENGA: Se under senga før du legger deg på hotellrommet, i hytta eller campingbilen. Kanskje ser du spor som dette. Foto: Tor Iljar.Vis mer

(Dagbladet): Den hyggelige ferien ble et mareritt da familien kom hjem fra utenlandsferien. Veggedyrene snek seg med i kofferten og ble med til Norge. Det ble en kostbar opplevelse for den uheldige familien som måtte ha full skadedyr-renovering av boligen sin. Sluttregningen endte på 90 000 kroner.

Kostbar fjerning

– Det er det dyreste tilfellet jeg har hørt om. Antall saker med veggedyr har skutt i været de siste åra, og denne tendensen har også fortsatt gjennom denne sommeren, daglig leder i Skadedyrskontrollen, Jan Arild Kjeldsberg.
– Nordmenn reiser imidlertid gjennom hele året, og derfor er ikke veggedyrsproblemene bare et sommerfenomen. Vi ser slike saker alle månedene i året, sier Kjeldsberg.

– Jeg kommer nettopp fra et oppdrag som handler om veggedyr. Folk er heldigvis flinke til å varsle så snart de oppdager problemene. Det hindrer veggedyrene til å spre seg over hele huset. I så fall kan det bli svært dyrt å fjerne dem, sier Kjeldsberg.

Vær klar over at hjemforsikringen kan dekke regningen. Sjekk dette med forsikringsselskapet ditt.

Risikolandene

– Sverige, England, USA og Øst-Europa peker seg ut som land med mest veggedyr, men problemet er også økende i Norge, sier Stein Norstein, skadesjef Anticimex.

Men Norgesferien kan også by på trøbbel.

– Vi har tilfeller der folk har fått med seg veggedyr hjem etter hotellopphold i Norge, sier Jan Arild Kjeldsberg.

– Veggedyrproblemet som er økende i Norge, har nok også sammenheng med økt reisevirksomhet. Det har blitt større bevissthet rundt problemet, og vi synes det er positivt at folk gjør tiltak, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If.

UBUDNE GJESTER: Har du sett disse? I så fall må alarmen gå. Foto: Tor Iljar
UBUDNE GJESTER: Har du sett disse? I så fall må alarmen gå. Foto: Tor Iljar Vis mer

Symptomene

– Veggedyrene holder seg gjerne i senga og i nærheten av senga fram til de merker at det er folk i rommet. De små insektene holder seg skjult om dagen, men suger blod fra mennesker om natta. Får man rødlige prikker og sterk kløe er det tegn på at man er rammet av veggedyr, sier Stein Norstein i Anticimex.

Veggedyrene kommer ofte til Norge via hoteller eller overnattingssteder.

– Det beste rådet er å holde kofferten på hotellrommet langt unna senga. Mange legger gjerne kofferten der når tøy pakkes opp og ned, og det er det verste man kan gjøre. Vær også forsiktig med å bruke gamle kommoder og garderobeskap, sier Emma Elisabeth Vennesland.

I tillegg til visuell kontroll der man ser etter spor fra veggedyrene er det også blitt mer og mer vanlig å bruke spesialtrente hunder i jakten på de uønskede etterferie-gjestene.

Hundejakt

– Vi har hunder som bistår med lokalisere og påvisning av veggedyr. Vi har brukt hunder til dette arbeidet i sju år nå, og vi får mange henvendelser fra folk som ønsker hjelp med lokalisering veggedyr. Spesielt nå etter ferier og etter høytider når folk har vært ute på reise, sier daglig leder Tor Iljar i firmaet Dogpoint.

– Det er veldig mange som får psykiske plager når det kommer til veggedyr. Vi har opplevd at folk sykmelder seg og holder barn hjemme fra skolen. Veggedyr blir til tider litt misforstått. Veldig mange sammenlikner veggedyr med lus fra 1930-40- åra, og føler en stor skam, sier Iljar.

SNUSENDE JAKT: Hunder brukes i jakten på veggedyr. Foto: Tor Iljar
SNUSENDE JAKT: Hunder brukes i jakten på veggedyr. Foto: Tor Iljar Vis mer

Veggedyr – rett i taket

2007 ble det utført under 500 bekjempelser av veggedyr i Norge.

– Fra 2015 til 2016 var det i en økning fra total 2330 til 3034 innrapporterte bekjempelser av veggedyr. Det skyldes trolig både økt reisevirksomhet og at veggedyrene er blitt mer resistente mot insektmidler, sier forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Arne Rukke.

– Jeg sjekker alltid et hotellrom ved ankomst. Jeg tar fram mobiltelefonen og bruker lommelykta til å lyse opp under senga, i nærheten av sprekker og hjørner og under tekstilkanter. Jeg ser etter små svarte flekker som kan være avføring fra veggedyr. Dersom det er mye veggedyr så er det karakteristiske flekker som er synlig, i alle fall på lyst treverk. Selve veggedyrene kan være vanskelig å se, forteller Bjørn Arne Rukke.

Les mer: Dette er det farligste du gjør på flyet - og nesten alle gjør det