SIKKER VINNER: Pasta med tomat- og kjøttsaus er en sikker vinner hos de fleste barn og voksne. Lag sausen selv, eller velg en med mye tomater og lite salt. Foto: ERIK HELGENESET
SIKKER VINNER: Pasta med tomat- og kjøttsaus er en sikker vinner hos de fleste barn og voksne. Lag sausen selv, eller velg en med mye tomater og lite salt. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Tolv av disse får terningkast seks

Her er de beste pastasausene.

Mye tomater i vinnerne. (Bramat.no):

Pasta med tomat- og kjøttsaus er en sikker vinner hos de fleste barn og voksne.

Lages denne retten med fullkornspasta, karbonadedeig eller annen mager kjøttdeig, og serveres med salat eller grønnsaker ved siden av, er det en middag som ikke bare smaker godt, men som også er sunn.

I hvert fall hvis du lager tomatsausen selv.

Eller velger en ferdig tomatsaus som inneholder mye tomater og ikke altfor mye salt.

Les også: Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Stappfull av antioksidanter Hjemmelaget tomatsaus er godt, enkelt å lage.

Og stappfull av sunne ingredienser.

Lager du en saus av ferske tomater eller tomater på boks, tomatpuré, oliven- eller rapsolje, løk, hvitløk og kanskje litt urter, får du en smakfull saus stappfull av helsefremmende antioksidanter.

Både tomater, løk, hvitløk og urter er nemlig rike på antioksidanter.

Les også: Derfor bør du spise antioksidanter

Dette har vi testet For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sausene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, karbohydrater, salt og tomater sausen inneholder.

Siden tomatinnholdet er det viktigste, har vi latt dette telle dobbelt, mens innholdet av kalorier og karbohydrater har telt halvparten.

Fordi ingen av sausene kan sies å være direkte usunne, har vi gitt terningkast 3-6.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den sausen du liker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.


Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Dolmio Classico pastasauce En av testens vinnere. Mye tomater, ikke for mye salt. Karakter: Produsent: For Mars Norge AS i EU Dolmio Pastasauce ekstra krydret En av testens vinnere. Mye tomater, ikke for mye salt. Karakter: Produsent: For Mars Norge AS i EU Dolmio Pastasauce ekstra hvitløk En av testens vinnere. Mye tomater, ikke for mye salt. Karakter: Produsent: For Mars Norge AS i EU Jippi Pastasaus med tomater En av testens vinnere. Mye tomater, lite salt. Karakter: Produsent: For NorgesGruppen i Italia Eldorado Pastasaus Arrabiata En av testens vinnere. Mye tomater, ikke for mye salt. Karakter: Produsent: For NorgesGruppen i Italia Eldorado Pastasaus basilikum En av testens vinnere. Bra med tomater, lite salt. Karakter: Produsent: For NorgesGruppen i Italia Dolmio Classico pastasauce økologisk En av testens vinnere. Mye tomater, ikke for mye salt. Karakter: Produsent: For Mars Norge AS i EU Jacobs Homestyle pastasaus En av testens vinnere. Mye tomater. Karakter: Produsent: For NorgesGruppen i USA Dolmio Pastasauce ekstra basilikum En av testens vinnere. Mye tomater. Karakter: Produsent: For Mars Norge AS i EU Jacobs Hot chili pastasaus En av testens vinnere. Veldig mye tomater. Karakter: Produsent: For NorgesGruppen i USA Matmestern Pastasaus En av testens vinnere. Mye tomater. Karakter: Produsent: For ICA Norge AS i Italia Rimi Pastasaus En av testens vinnere. Mye tomater. Karakter: Produsent: For ICA Norge AS i Italia Superbra Tomatsaus, oregano, timian & rosmarin Bra med tomater. Litt mer salt og kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: For Ivrig Hansel AS på Maurizios syltetøyfabrikk Superbra Tomatsaus, chili, hvitløk & persille Bra med tomater. Litt mer salt og kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: For Ivrig Hansel AS på Maurizios syltetøyfabrikk Coop Pasta sauce Bra med tomater. Karakter: Produsent: For Coop Trading AS av Delfino S.p.A. Dolmio Al Forno Bra med tomater. Mer kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: For Mars Norge AS i EU Superbra Tomatsaus, soltørket tomat & basilikum Bra med tomater, mer salt og kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: For Ivrig Hansel AS på Maurizios syltetøyfabrikk Superbra Tomatsaus, aubergine, paprika & fennikel Greit med tomater, mer salt og kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: For Ivrig Hansel AS på Maurizios syltetøyfabrikk Toro Spagetti saus Litt lite tomater, og mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Rieber & Søn X-tra Pasta sauce basilikum Lite tomater og for mye salt. Karakter: Produsent: For Coop Trading AS i Tyrkia First Price Pastasaus Litt lite tomater, og litt mye salt. Mye kalorier. Karakter: Produsent: Unil AS Barilla Bolognese Får ikke terning pga manglende næringsdeklarasjon. Karakter: - Produsent: For Barilla AS Norge i Italia Barilla Basilico Får ikke terning pga manglende næringsdeklarasjon. Karakter: - Produsent: For Barilla AS Norge i Italia Les mer på Bramat.no:
Slank av glucomannan?
Bruk skogen som treningssenter
Melkesyrebakterier ved revmatisme