PINNEKJØTT: Nordmenn har satt pinnekjøtt på topp over hvilke matretter turister må smake på når de besøker Norge, ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Hotels.com. Foto: HÅKON EIKESDAL
PINNEKJØTT: Nordmenn har satt pinnekjøtt på topp over hvilke matretter turister må smake på når de besøker Norge, ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Hotels.com. Foto: HÅKON EIKESDALVis mer

Topper lista over hva nordmenn synes turister skal spise når de besøker Norge

Sjekk oversikten over hva du anbefales å spise i utlandet.

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

(Dagbladet): Vet du egentlig hva du bør spise av lokale spesialiteter når du ferdes rundt i verden?

Nå har Tns Gallup på oppdrag for Hotels.com spurt et representativt utvalg fra en rekke land om hvilken mat de vil anbefale turister å smake på når de besøker hjemlandet deres.

- Mat er en viktig del av reisen. Her får du en unik samling av innbyggernes egne matanbefalinger, sier Yvonne Bonanati fra Hotels.com i en pressemelding.

Utenlandske favoritter Til sammen 27 000 personer har deltatt i undersøkelsen, og ikke overraskende anbefaler italienerne pizza.

I Frankrike topper biff bourgogne foran ratatouille og blåskjell og pommes frites, mens spanjolene synes turistene må smake på paella og galisisk blekksprut.

Skal du til Asia, anbefaler de spurte kineserne spesialiteter som sprøstekt pekingand og kung pao-kylling. Japanerne på sin side lover en helt annen sushi-opplevelse enn du får servert her i landet, ifølge Hotels.com.

Det er vel heller ikke så overraskende at amerikanerne setter en saftig hamburger på toppen av lista.

Norske favoritter Ola Nordmann anbefaler pinnekjøtt til sine utenlandske gjester. Etterfulgt av spekemat, kjøttkaker i brun saus, fårikål og grovt brød med brunost.

Grandiosaen har for øvrig sneket seg inn på en niendeplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som kokk forstår jeg ikke at grandiosa er på en slik liste i det hele tatt, sier kokk ved Kulinarisk institutt i Oslo, Jostein Medhus.

Savner sjømat Det Norge matmessig er mest kjent for i utlandet er sjømaten, også blant dem som ikke har satt sin fot i Norge tidligere, forteller han.

- Fisk og skalldyr er noe av det første jeg vil anbefale turister som kommer hit. Norsk sjømat er blant den beste sjømaten du finner i hele verden, sier kokken, og ramser opp røykelaks, kokt laks med agurksalat og rømme, lettsalta torsk og fiskesuppe.

- Det er en viktig del av vår mattradisjon. Vi har for øvrig veldig bra lammekjøtt også, fortsetter Medhus.

Spekemat, som ligger på andreplass på lista, er heller ikke mat som er genuint for Norge, mener han: 

- Både Italia og Spania er mer kjent for sin spekemat enn Norge.

Sesongmat Når Medhus er ute på reise selv, forsøker han alltid å bli kjent med mattradisjonene i landet han besøker, og sånn sett kan turister som besøker Norge, ha glede av tradisjonsmat som både lutefisk og pinnekjøtt, tror han.

Når det er sagt: Om en turist som har lest nordmenns anbefaling kommer hit til landet utenom julebordsesongen, kommer de til å bli skuffet.

- Det er nesten ingen restauranter som serverer pinnekjøtt utenom en periode fra slutten av oktober til begynnelsen av januar, og dette er jo ikke de mest tradisjonelle turistmånedene, avslutter kokken.