DESIGN OG STYRKE: Detaljer som blank metallkant gir et eksklusivt utseende, og Duralumin gir styrken som matcher. Foto: Andreas Jahren
DESIGN OG STYRKE: Detaljer som blank metallkant gir et eksklusivt utseende, og Duralumin gir styrken som matcher. Foto: Andreas JahrenVis mer

Toppkarakter til designperle

Samsungs nyeste er superslank og har utseendet med seg.

Det er med en viss undring vi løfter opp Samsungs nye 9-serie. Den er ekstremt tynn og lett.

Tykkelsen er 16 millimeter og Samsung påstår den er verdens letteste 13-tommer. Vi tror dem på det. Den slår MacBook Air 13 med 10 gram, men det er slikt man bare kan måle. At Air 13 er tynnere enn 9-serie på det tynneste har heller ingen praktisk betydning.

Designperler som dette koster, og det skiller bare hundrelapper mellom 9-serie og Air 13.

Et nesten like portabelt alternativ er Dell Vostro V130. Den er verken like kraftig eller lekker, men i kjent Dell-tradisjon står man temmelig fritt til å sette sammen en som passer lommeboken.

Designperle i Duralumin Samsung har gitt 9-serien et stilrent mørkt og minimalistisk design. Rundt basen og lokket løper en blank metallkant, som ender i dråpeform når lokket er lukket.

KNALLHARD KONKURRANSE: Samsung 9-serie kjemper om andeler i et marked med svært sterke konkurrenter. Foto: Andreas Jahren
KNALLHARD KONKURRANSE: Samsung 9-serie kjemper om andeler i et marked med svært sterke konkurrenter. Foto: Andreas Jahren Vis mer

Maskinen er laget i Duralumin, en sterk og lett aluminiumslegering, som blir mye brukt i flyindustrien.

Det merkes at konstruksjonen er av metall, for byggkvaliteten virker gjennomført solid og stabil.

Duraluminet leder også varme på en god måte, for ikke engang under hard belastning blir den så varm at den er ubehagelig å ha i fanget. Under normal bruk er den helt lydløs, og selv når viften går for fullt høres kun moderat og behagelig lyd. Vi synes 9-serien både ser og føles gjennomført eksklusiv ut.

Funksjon mot design Samsung følger trenden med et tastatur i chicklet-design. Skrivekomforten og layouten er utmerket, og Samsung har gitt tastaturet bakgrunnsbelysning for dem som liker å taste i mørket. Tastelyset kan heldigvis dempes trinnvis eller slås helt av.

Vi var noe skeptiske til pekeplaten, for overflaten ser rett og slett ut som svært finkornet sandpapir. Heldigvis føltes den mer som fløyel, med utmerket presisjon. Dessverre har design fått fortrinn fremfor funksjon, for museknappene er fullstendig integrert i pekeplaten.

Snarstart og über-batteri Samsung har en funksjon kalt Fast Start, som i praksis ligner det Mac-brukere er vant med. Uansett hva man jobber med kan man slenge igjen lokket og maskinen går i dyp dvale. Der kan den ligge i dagevis, nesten uten å miste strøm. Når man åpner lokket tar det tre sekunder, og man kan fortsette der man slapp.

Det fungerer glimrende og er sterkt vanedannende.

Batteritiden på 9-serien er i toppklasse, men viktigere på sikt er levetiden til batteriene.

Samsung har byttet ut ingrediensene, og sier cellene nå tåler 1000 oppladninger før batteritiden blir dårligere. 9-Serien har innebygde batterier, så det vil være kjærkomment å slippe å sende maskinen på service etter et års tid for å bytte et batteri som har mistet mesteparten av batteritiden.

Briljant skjerm og Sandy Bridge Bortsett fra designet er skjermen noe av det man legger mest merke til. Samsung sier den er verdens mest lyssterke 13-tommer, og det er ingen tvil om at den lyser opp. Fargegjengivelsen, kontrasten og innsynsvinkelen er uvanlig god, og Samsung har toppet det hele med matt overflate.

Prosessoren er hentet fra Intels seneste generasjon, som gjør maskinen sterk, strømgjerrig og stillegående.

Sammen med mye minne og SSD-disk, gir det 9-serien kraftressurser som for noen måneder siden var forbehold større maskiner. Men vær klar over at den tross dette ikke er særlig egnet til spilling

Til å være en superslank designmaskin er 9-serien godt utstyrt med tilkoblinger. Med unntak av strømtilkoblingen er alle trygt plassert inni maskinen, og de må felles ned for å kunne brukes. Samsung har heller ikke gått i fellen med å installere irriterende 3. partsprogrammer, men holdt seg til egne Easy-verktøy.

Konklusjon Samsung har fått det meste riktig med 9-serien. Den mangler 3G-modul og museknappene lider under designavdelingens dominans. Men er du på jakt etter en ultraportabel og er villig til å bla opp, vil 9-serien være en het kandidat.

Les også

Disse programmene bør du på din Android-mobil

Super skjerm for fotoamatører

Test: Super bærbar PC som snuser på toppkarakteren

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BESKYTTET: Tilkoblingene er nedfellbare og ligger godt beskyttet når de ikke er i bruk. Foto: Andreas Jahren
BESKYTTET: Tilkoblingene er nedfellbare og ligger godt beskyttet når de ikke er i bruk. Foto: Andreas Jahren Vis mer
SKANDINAVISK EINING: Om vi skal være pirkete, så kunne vi ønsket oss særnorsk tastatur i denne prisklassen. Foto: Andreas Jahren
SKANDINAVISK EINING: Om vi skal være pirkete, så kunne vi ønsket oss særnorsk tastatur i denne prisklassen. Foto: Andreas Jahren Vis mer