<strong>VIL BIDRA:</strong> Dersom kokkene Øyvind Bøe Dalelv, Ronny Kolvik, Christopher Haatuft (på foto) og Mikael Svensson (t.h) vinner kokkekonkurransen Native Cooking Award i Danmark, vil de bruke pengene til å støtte sin kreftrammede kokke-kollega Karla Siverts. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
VIL BIDRA: Dersom kokkene Øyvind Bøe Dalelv, Ronny Kolvik, Christopher Haatuft (på foto) og Mikael Svensson (t.h) vinner kokkekonkurransen Native Cooking Award i Danmark, vil de bruke pengene til å støtte sin kreftrammede kokke-kollega Karla Siverts. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Toppkokker konkurrerer for Karla

Gir bort premien om de vinner dansk kokkekonkurranse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vinner vi, går pengene til Karla, sier Mikael Svensson, innehaver av Michelin-restauranten Kontrast i Oslo.

Han snakker om sin kreftrammede kokkekollega Karla Siverts (28), kjent fra TV-programmer, Dagbladets spalter og Smalhans restaurant, der hun er kjøkkensjef.

Om noen dager setter Svensson kursen mot Lolland i Danmark der han og kokkekollegene Øyvind Bøe Dalelv (sous-sjef ved Statholdergaarden), Ronny Kolvik (kjøkkensjef Arakataka) og Christopher Haatuft (Lysverket, Bergen) i The Native Cooking Award skal konkurrere mot toppkokker fra fem land.

Vil bidra The Native Cooking Award finner sted søndag 29. mai, utendørs med publikum ringside. Førstepremien er på rundt 50 000 norske kroner, andrepremie på 25 000 og tredje premie på 12 000 kroner.

Det norske laget er enige om ikke å ta noe beløp selv, dersom de skulle vinne.

- Det føles riktig å gjøre noe for Karla, sier Ronny Kolvik, som i likhet med resten av kokke-Norge er preget av kreftsykdommen til Siverts.

Hadde ikke sykdommen inntruffet, kunne Siverts vært en kandidat til konkurransen, som blant annet krever kokkeferdigheter på michelinnivå.

<strong>SANKE:</strong> En del av konkurransen er å finne spiselige vekster i naturen på Lolland, nær grensen til Tyskland. Bildet er fra fjorårets konkurranse. Foto: THE NATIVE COOKING AWARD
SANKE: En del av konkurransen er å finne spiselige vekster i naturen på Lolland, nær grensen til Tyskland. Bildet er fra fjorårets konkurranse. Foto: THE NATIVE COOKING AWARD Vis mer

Restaurant Smalhans, der hun er kjøkkensjef, fikk nylig utmerkelsen Bib Gourmand i årets michelinguide. Utmerkelsen går til utvalgte restauranter der du spiser godt for en rimelig penge.

Siverts har engasjert seg sterkt for økologiske produkter og i flere Dagbladet-reportasjer tatt til orde for selv å sanke spiselige vekster, som for eksempel ramsløk.

Alt sammen i den danske konkurransens ånd.

Tilbake til røttene Det norske laget satser sterkt på å gå til topps i konkurransen, der minst to på hvert lag må jobbe på en michelinrestaurant eller på tilsvarende nivå. Foruten de nordiske landene, deltar Belgia og Frankrike.

Konkurransen foregår ved at kokkene utstyrt med GPS og sykkel sanker grønnsaker, urter, sopp og spiselige vekster, deretter kniver om å tilberede det meste spennende måltidet på en enkel grill.

- Vi får kjøtt, meieriprodukter, salt og litt honning fra gården Knuthenlund hvor konkurransen skjer. Hvilket smaksbilde vi klarer å skape, er opp til oss, sier Svensson.

Alt som spises er økologisk.

<strong>KREATIVT:</strong> Mat servert under fjorårets konkurranse. Foto: THE NATIVE COOKING AWARD
KREATIVT: Mat servert under fjorårets konkurranse. Foto: THE NATIVE COOKING AWARD Vis mer

- Det blir spennende å lage en treretter til 12 personer på seks timer, helt uten elektrisitet, sier Ronny Kolvik.

Også Bøe Dalelv gleder seg. En av oppgavene er å identifisere så mye spiselig som mulig i naturen. På bordet ligger boka «Norges spiselige planter og bær».

- Vi kan mye, og sanker daglig urter og frø til restaurantene våre, men vi leser oss opp. Naturen på Lolland er dessuten en annen, sier han.

De fire kokkene er plukket ut av michelinkokk Even Ramsvik, tidligere deltaker i konkurransen. Ramsvik er i år dommer i juryen. Å ta ut eget lands lag er en av dommeroppgavene.

Ramsvik har lagt vekt på tidligere konkurranseerfaring og på at laget kan utfylle hverandre, Haatuft fra Bergen har for eksempel unik kompetanse på råvarer fra kysten, samt grillerfaring fra en stjernerestaurant i New York.

Stort engasjement Mange har engasjert seg etter at Siverts og mannen Thorleif Linhave Bamle (36) sto fram i Dagbladet, VG og andre medier med historien om Karlas eggstokkkreft.

Sykdommen ble oppdaget 15. desember 2013, samme dag som datteren Juno ble født.

<strong>TILBAKE TIL RØTTENE:</strong> I konkurransen Native Cooking Award må kokkene skape en tre-retter til 12 personer med en kniv, en grill, utdelte råvarer og hva de ellers finner i naturen. Bildet er fra fjorårets konkurranse. Foto: THE NATIVE COOKING AWARD
TILBAKE TIL RØTTENE: I konkurransen Native Cooking Award må kokkene skape en tre-retter til 12 personer med en kniv, en grill, utdelte råvarer og hva de ellers finner i naturen. Bildet er fra fjorårets konkurranse. Foto: THE NATIVE COOKING AWARD Vis mer

I slutten av april i år kom beskjeden om at den tredje cellegiftkuren ikke hadde hatt noen effekt. Siden har venner, familie, kolleger og hundrevis av andre deltatt i kronerulling for å blant annet å finansiere kreftbehandling utenfor det offentlige.

Ifølge Facebook-gruppa For Karla og håpet er eksperimentell terapi ikke lenger aktuelt. Innsamlingen fortsetter nå for å lette situasjonen for familien.

Samme dag som de fire norske kokkene konkurrerer i Lolland, går en støttemiddag for den kreftrammede kokken av stabelen i Oslo.

Middagen med påfølgende kulturinnslag skjer i regi av Kokker mot kreft på restaurant Sentralen i Oslo. Pengene vil gå til det nyopprettede «Karlas legat». 

<strong>ENGASJEMENT:</strong> Kreftsykdommen til Dagblad-kokk og Smalhans-kjøkkensjef Karla Siverts har skapt sterkt engasjement. Mange, blant dem kolleger,  ønsker å hjelpe henne, ektemannen Thorleif Linhave og datteren Juno (2). Foto: ANITA ARNTZEN
ENGASJEMENT: Kreftsykdommen til Dagblad-kokk og Smalhans-kjøkkensjef Karla Siverts har skapt sterkt engasjement. Mange, blant dem kolleger, ønsker å hjelpe henne, ektemannen Thorleif Linhave og datteren Juno (2). Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer